Ziua Universală a Iei. Deputatul Simona Bucura Oprescu, argeșeancă cu tradiție

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, la data de 24 iunie.

La începutul anului 2013, comunitatea online "La Blouse Roumaine", fondată de Andreea Tănăsescu, în 2012, a propus ca data de 24 iunie (sărbătoarea de Sânziene) să devină o zi dedicată iei şi să fie numită Ziua Universală a Iei. Prima marcare a acestei zile a avut loc la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica). În 2015, cu ocazia celei de-a III-a ediţii a Zilei Universale a Iei, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană, ziua de 24 iunie a fost proclamată de Primăria Washington D.C., Ziua Universală a Iei în acest oraş.

Astăzi, evenimentul este marcat în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi, de pe şase continente. Ziua Universală a Iei a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în Români


”Ia, cămașă românească, parte componentă a costumului tradițional, purtată de femei.
Îmi amintesc mereu cu #dragoste de străbunica mea, Elisabeta Bucura, care toată viața a purtat doar costumul popular muscelean. A locuit într-o căsuță albă musceleană, în a cărei grădiniță te înviora mirosul de mere și de busuioc. Iar lada de zestre era plină de ii, marame, fote, bete bine îngrijite, pe care le spăla doar cu apă de ploaie și săpun de casă. 
Erau lucrurile ei cele mai de preț. Le-a purtat frumos, curat și mândru în zile de bucurie și durere, la sărbători sau la ceasuri de cumpănă grea, și a pășit spre marea trecere rânduită oamenilor în aceleași straie strămoșești. 
Astăzi, la zi de sărbătoare veche, a Sânzienelor, zânele frumoase și magice îmbrăcate alb în iile verii, venite din cultura rădăcinilor romane și apoi creștine ale acestui popor, mă gândesc cu drag și bucurie cât de norocoase suntem noi, româncele, putând duce mai departe minunea acestei țesături din fire de borangic, in, cânepă, bumbac sau doar din fire de legende și miracol.
Vă doresc tuturor zi de sărbătoare binecuvântată, cu sănătate și liniște! 
Și vă ofer o fotografie tare dragă mie, cu musceleanca noastră din Nucșoara, iubitoare, creatoare și păstrătoare a costumului tradițional românesc, doamna Viorica Olivotto!”, este mesajul deputatului argeșean Simona Bucura Oprescu.