Zilele frumoase de toamnă se apropie de final. Val de aer polar în România

Zilele frumoase de toamnă se apropie de final. De miercuri, un val de frig şi precipitaţii loveşte România. Temperaturile scad şi cu 10 grade în toată ţara, iar în zonele înalte de munte va ninge. Mulţi şoferi au început să meargă la service, pentru a schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă.

Un val de aer polar vine din nordul continentului şi ajunge în ţara noastră miercuri. Temperaturile vor scădea şi cu 10 grade în toată ţara. De la cele 23 de grade Celsius, maxima de luni, mercurul în termometre se prăbuşeşte în două zile până la 6 grade în unele zone. La munte, în special la altitudini mari, va ninge. 

 

 

 


Prognoza ANM pentru ziua de miercuri


Meteorologii spun că procesul de răcire a vremii va continua şi miercuri se va resimţi în timpul zilei în special în jumătatea de sud a ţării, în timp ce valorile termice nocturne vor fi mult mai mici decât în intervalul precedent, urmând a se situa în jurul pragului de îngheţ în nord şi în centru.


Temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 13 grade, iar cele minime între -3 şi 7 grade, mai scăzute în zonele depresionare din nord-vest şi centru, spre - 6 grade în estul Transilvaniei. Cerul va fi variabil în nord şi nord-vest, iar în rest înnorările vor persista, mai ales în prima parte a intervalului când va ploua pe arii relativ extinse în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea, local în Transilvania şi sudul Banatului şi pe arii restrânse în Moldova.


În zonele montane, în special la altitudini mari, va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale, cu viteze mai mari în sudul Banatului şi pe litoral pe parcursul zilei. Spre dimineaţă, izolat vor fi condiţii de ceaţă.

 

 

 

 

Şoferii, pregătiri pentru iarnă


Şoferii care nu se lasă schimbarea cauciucurilor pe ultima sută de metri au doar de câştigat. În primul rând scapă de cozile infernale care apar după instalarea sezonului rece. Pentru mecanici înseamnă multă muncă, dar şi profituri rotunjite.

Un schimb de anvelope durează câteva zeci de minute şi costă între 60 şi 200 de lei. În unele cazuri, în cost intră şi echilibrarea roţilor.

Cei care circulă pe şosele cu maşinile neechipate de iarnă riscă amenzi între 1.300 şi 2.900 lei. Pe lângă amendă, poliţia reţine şi certificatul de înmatriculare al maşinii.

 

Sursa: observator.tv