Zeci de amenzi şi tone de alimente confiscate - bilanţul controalelor DSV în Argeş

În luna septembrie, conducerea DSVA a dispus mai multe controale în Argeș, aria de inspecție a specialiștilor de sănătate veterinară fiind una destul de largă. Au fost confiscate produse alimentare neconforme în valoare de peste 91.000 de lei și au fost efectuate 264 de controale pentru supravegherea stării de sănătate a animalelor şi a sănătăţii publice din județul Argeș.

36 de inspecții au fost făcute la restaurante, bufete, pizzerii și fast-fooduri, 5 inspecții la abatoarele din județ, 8 descinderi ale inspectorilor au avut la 8 fabrici de preparare a cărnii. De asemenea, tot pe parcursul lunii trecute, echipa coordonată de directorul Daniel Lupu a afectuat controale și la fermele de creștere a puilor de pe raza județului, la 15 măcelării, la 5 carmangerii și 16 pescării. 18 brutării au fost inspectate, 2 unități de catering și 9 centre de prelucrare a laptelui. De lupa inspectorilor DSVA nu au scăpat nici 3 fabrici de prelucrare a fructelor și legumelor, 9 unități de depozitare a produselor alimentare precum și 2 depozite frigorifice.

 

Inspectorii DSVA au aplicat 31 de sancțiuni contravenționale, din care 3 avertismente scrise și 28 amenzi în valoare totală de 52.600 lei, astfel: pentru comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare şi a hranei pentru animale în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar-veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare, pentru manipularea produselor alimentare şi a hranei pentru animale cu încălcarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare. De asemenea, au mai fost emise amenzi usturătoare pentru  introducerea fără documente sanitar-veterinare a altor animale în efectivele existente, exploataţii de animale sau gospodării ale populaţiei ori în turmele constituite pe păşuni, precum şi neanunţarea consiliilor locale în termen legal în vederea înscrierii în registrele agricole a oricăror schimbări în efectivele de animale și pentru nerespectarea măsurilor privind contaminarea încrucişată la produsele destinate nutriţiei animale.

 

În cursul lunii septembrie 2019, au fost confiscate și scoase din consumul public următoarele cantități și sortimente de produse alimentare: carne – 4264 kg, preparate carne – 324 kg, pește – 163 kg, lapte – 567 l, produse lactate – 2001 kg, ouă – 3761 buc, alte produse – 231 kg. 

 

Sursa: saptamanalul ancheta