Vulpi vaccinate din avion!

Directia Sanitarã Veterinarã și pentru Siguranta Alimentelor a demara în aceastã perioadã o amplã campanie de vaccinare a vulpilor, pentru controlul si eradicarea rabiei. Actiunea se desfãsoarã pânã la sfârsitul lunii mai și se deruleazã în special în mediul rural, locuitorii fiind anuntati sã ia anumite mãsuri pentru a nu apãrea alte probleme.

Vaccinul se administreazã în capsule speciale, cu diverse arome pentru a atrage vulpile, capsule care nu sunt periculoase nici pentru om, nici pentru animale. Vaccinul va fi rãspândit în județul nostru cu ajutorul avionului, în perioada 08-27.05 2017.
Numarul de momeli vaccinale este de 25 de momeli pe km², fiind utilizate 163000 de momeli.

CITEȘTE ȘI ... ALERTĂ DE VREME REA! Ne așteaptă ploi torențiale, grindină și vijelii

Având în vedere rolul important pe care îl joacã vulpea în mentinerea rezervorului natural de rabie, pericolul pe care îl reprezintã vulpea infectatã cu virusul rabic, atât pentru animalele domestice receptive la rabie, cât si pentru om, Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor a elaborat Programul strategic privind supravegherea, controlul si eradicarea turbãrii la vulpe în România.

Astfel, se realizeazã vaccinarea profilacticã antirabicã cu momeli vaccinale a populatei de vulpi de pe întreg teritoriul României prin distributie aerianã si manualã.


În jurul localitãtilor, a luciurilor de apã, autostrãzi, drumuri nationale, zone greu accesibile, distribuirea momelelor vaccinale se face manual, la intrarea în vizuinã si pe traseele circulate de vulpi.
Dupã 45 zile de la efectuarea vaccinãrii profilacticã antirabicã cu momeli vaccinale a populatiei de vulpi, se preleveazã probe de vulpi împuscate pentru determinarea cantitativã a anticorpilor antirabici postvaccinali din serurile recoltate de la vulpe.