Vremea azi va fi instabilă și va ploua în aproape toată țara

Luni avem instabilitate şi ploi în majoritatea zonelor tãrii. Pe parcursul zilei vor fi mai multe serii de averse, descărcări electrice şi chiar grindină şi vijelii.

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat, marți dimineață, cod portocaliu de ploi torențiale în județul Neamț, în zona de munte de peste cota 1800 m.

Se vor semnala averse torențiale ce vor totaliza 35...40 l/mp. Sunt vizate localitățile Bicaz, Pângărați, Crăcăoani, Bicaz-Chei, Poiana Teiului, Gârcina, Bicazu Ardelean, Hangu, Tarcău, Alexandru cel Bun, Tașca, Ceahlău, Grințieș, Negrești.

În țară, intervale scurte de timp sau prin acumulare se pot strânge 40 l/mp iar la amiază se vor situa între 21 şi 29 de grade. Cele mai ridicate valori se vor înregistra în sudul ţării.

Cum va fi vremea în fiecare regiune

În Dobrogea şi Bărăgan, se anunţa mai multe perioade cu ploi consistente pe parcursul zilei. Vântul va creşte în intensitate pe timpul ploilor, apare şi soarele temporar iar temperaturile urcã panã la 27-28 de grade.

În Moldova sudicã şi în nordul Munteniei, gãsim atmosferã instabilã şi mai multe reprize cu ploi zgomotoase.

În nordul Moldovei şi în Bucovina se anunţa o zi cu mulţi nori. Vor fi perioade cu ploi torenţiale şi fenomene severe, cãderi de grindinã şi vijelii. Hidrologii anunţa probleme pe unele râuri din zona iar maximele ajung până la 26 de grade Celsius.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş, urmează o zi cam neplăcută cu înnorări, averse.
şi descãrcãri electrice. Se pot strânge cantităţi mai însemnate de apã şi vântul va avea unele porniri în timpul ploilor. Se incazlzeste şi după prânz vor fi 26-27 de grade în Maramureş.

Ploile vor udă şi ţinuturile vestice. Vorbim tot despre averse serioase, cu descãrcãri electrice şi intensificãri de vânt. Este risc de inundaţii pe râurile din zonã, iar temperaturile se opresc pe la 25...26 de grade.

Instabilitatea va fi ridicată şi în Transilvania. Aşteptam ploi abundente care vor fi însoţite şi de fenomene agresive: rãbufniri ale vântului, descãrcãri electrice şi vijelii. Şi pe râurile de aici sunt posibile inundaţii iar maximele termice în creştere faţă de ieri vor ajunge până la 26 de grade în vestul provinciei.

În Oltenia, ne aşteaptă o zi cu înnorări averse mai consistente în zonele înalte. Vor fi şi perioade cu soare pe parcursul zilei şi mai cres temperaturile.

Şi în ţinuturile sudice o să mai plouã din când în când, dar zãrim şi soarele printre nori. În Lunca Dunãrii, predomina vremea frumoasă şi se vor atinge 28-29 de grade.

Vremea în București

În Bucureşti, zărim soarele în prima parte a zilei însă mai târziu, se înmulţesc norii şi aşteptam alte averse cu descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi e posibil să cadă grindinã. Maximă termică se va situa în jurul valorii de 27 de grade.

Vremea la munte

În zonele de munte, se încălzeşte uşor însă vremea va fi instabilă şi vin alte averse care pot fi torenţiale. Se vor acumula 30 de litri de apã pe metru pãtrat şi s-ar putea să cadã grindinã.

Vremea pe litoral

Pe litoral, va fi vreme bunã în prima parte a zilei, însă dupã prânz se-adunã norii, va ploua
trecãtor şi vântul se va înteţi pe timpul ploilor. Prin staţiuni se ating 24...25 de grade, iar apa mãrii va avea 22-23 de grade.

 

Sursa: stirileprotv.ro