Vreme. Ninsori abundente iar apoi ger - Temperaturi de–20 de grade!

Ne așteaptă o săptămână de iarnă autentică, pe care o începem cu ninsori abundente și o încheiem cu un ger crunt, care va aduce maxime de –10 grade în cea mai mare parte a țării.

CITEȘTE ȘI ... DJ Pascal, descoperit fără suflare într-o cameră de hotel din Pitești!


Luni, 11 ianuarie:

Ne așteaptă o noapte cu minime negative prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova (valori de la –0 spre –2, –3 grade), în timp ce prin Oltenia, Muntenia vorbim de valori ușor pozitive, 0 – 1 grade. Mult mai cald va fi în sud-estul extrem al Munteniei și Dobrogea, unde se ating minime de 3 – 4, 5 grade. În zonele montane minimele coboară spre –3, –5 grade, cu –6 spre –8 grade pe creste.

Maximele zilei se vor situa, în cea mai mare parte a țării, între 1 – 3 grade, cu valori ușor negative prin centrul Moldovei, Transilvania (-0 spre –1 grad). În zonele montane vorbim de maxime care nu urcă mai sus de –3, –5 grade, cu –6 spre –8 grade pe creste.

Avem parte de precipitații la nivelul întregii țări, cantități de peste 15 – 20 l/mp urmând să se acumuleze în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, dar și prin sudul Transilvaniei. În restul țării vorbim de 3 – 5, 7 l/mp.

 

CITEȘTE ȘI ... ÎPS Calinic: ”Se pune întrebarea, dacă mă voi vaccina? Desigur!”

Marți, 12 ianuarie:

– Avem parte de valori minime de la –0 spre –2, –3 grade prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania și Maramureș, în timp ce prin Banat și Crișana ne oprima la minime de 0 – 1 grad. În continuare, estul Munteniei și Dobrogea ajung la valori de 2 – 4 grade, iar în zonele montane vorbim de temperaturi de la –3 spre –5. –6 grade, cu –8, –10 grade pe creste.

Maximele caracterizează o vreme normală pentru data din calendar, cu valori, în cea mai mare parte a țării, cuprinse între 0 – 2 grade. În estul Munteniei și Dobrogea se ating 3 – 5 grade, iar în zonele montane vorbim de valori de –1 spre –3 grade, cu –5 spre –7 grade pe creste.

Vorbim în continuare de precipitații în cea mai mare parte a țării, dar numai prin Muntenia se mai pot acumula 10 – 15 l/mp, în restul țării vorbim de doar 1 – 3 l/mp.

CITEȘTE ȘI ... Elevii se întorc la cursuri - Nu în bănci, ci online! La ce schimbări să ne așteptăm


Miercuri, 13 ianuarie:

– Se răcește puternic în Moldova, unde minimele coboară spre valori de –3, –5 chiar –6 grade, în timp ce în restul țării vorbim de minime de la 0 spre –1, –2 grade. În zonele montane avem parte de valori de –3 spre –5, –6 grade cu –8, –9 grade pe creste.

Maximele rămân negative prin zonele montane (03 spre –5, –6 grade, cu –8 grade pe creste), prin Transilvania și Maramureș (-0 spre –1 grad), în timp ce în restul țării vorbim de temperaturi diurne de la 1 spre 3, 4 grade.

Avem parte în continuare de precipitații slabe în bună parte din țară, iar prin estul Banatului, Crișana, Maramureș, Apuseni și prin Transilvania se pot acumula 7 – 10 l/mp.

CITEȘTE ȘI ... UPDATE: Tânăr de 18 ani - încarcerat! A intrat cu mașina în porțile unei locuințe


Joi, 14 ianuarie:

– Vorbim de minime negative la nivelul întregii țări, cu valori de la –1 spre –3, –4 grade, iar prin Transilvania, Maramureș, vestul Banatului, nordul Crișanei, acestea pot coborî chiar spre –6, –8 grade. În zonele montane vorbim de minime la pragul gerului (-9, –10 grade) cu –14 spre –16 grade pe creste. În estul Munteniei și prin Dobrogea vorbim de minime de la 0 spre 1, 2 grade.

Vorbim în continuare de maxime negative în zonele montane (-6 spre –8, –9 grade), dar și prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și, pe arii restrânse, și prin Muntenia (-0 spre –2 grade) pentru ca în restul țării să vorbim de temperaturi pozitive, de la 1 spre 3 grade.

În continuare avem condiții de precipitații slabe la nivelul întregii țări, car pot lăsa în urma lor 1 – 3, 5 l/mp.

CITEȘTE ȘI ... 2000 de argeșeni, 250 de mașini și 131 de locații - Verificări Covid în Argeș!

 

Vineri, 15 ianuarie:

– O noapte rece la nivelul întregii țări, cu minime de la –3 spre –5, –6 grade, iar prin Muntenia, zonele montane posibil să atingem pragul de ger, –10 grade, cu –13, –14 grade pe creste.

Și maximele rămân la valori modeste, –3 spre –5, –6 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș, respectiv –0 spre –2, –3 grade în restul țării. În zonele montane vorbim de maxime sub pragul gerului, –10 spre –12, –13 grade.

Nu se schimbă nimic în ceea ce privește șansele la precipitații, prezente la nivelul întregii țări, dar în cantități puține (1 – 3, 5 l/mp). Doar prin zona Meridionalilor este posibil să avem un 10 – 15 l/mp.

CITEȘTE ȘI ... Atenție dacă vă lăsați mașina în fața blocului. Ce a descoperit un piteștean când s-a urcat la volan

 

Sâmbătă, 16 ianuarie:

– Ne așteaptă o noapte geroasă, cu minime de la –10 spre –12, –14 grade prin Muntenia, Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana, în timp ce în restul țării ne oprim la –5, –7 grade. În zonele montane vorbim de valori și mai scăzute, spre –16, –18 grade, cu –20, –22 de grade pe creste.

Foarte rece și pe parcursul zilei, cu maxime de la –6, –8 grade prin Moldova, Banat, Crișana, Maramureș, respectiv –11, –13 grade prin Transilvania. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem parte de temperaturi mai ”blânde”, adică un –3 pre –5, –6 grade. În zonele montane nu trecem de un –14, –16 grade.

Condiții de precipitații slabe prin zonele montane, prin Moldova, Transilvania, Muntenia, Banat, Crișana (zone unde se pot acumula 1 – 3 l/mp).

CITEȘTE ȘI ... Certificate false cu rezultate negative pentru COVID, la vânzare pe Facebook


Duminică, 17 ianuarie:

– Răcirea continuă și pe parcursul zilei de duminică, când maximele nu mai trec de un –7, –8 grade la nivelul întregii țări, iar prin Transilvania, Maramureș și zonele montane vorbim chiar de valori maxime de –11, –13 grade, cu –15, –16 grade pe creste.

Precipitații slabe sunt posibile prin Muntenia, nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, sub 1 l/mp.


Vorbim de cantități de precipitații care vor ajunge, în Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, zonele montane, sudul Dobrogei, la un 30 – 40, 50 l/mp, în timp ce în restul țării se vor opri la un 15 l/mp.
Din aceste cantități, cea mai mare parte a lor va fi reprezentată de ninsori, care, în Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, zonele montane vor acumula 20 – 30 l/mp. În timp ce în restul țării se opresc la un 5 – 10, 15 l/mp.
Ca atare, și stratul de zăpadă așteptat de noi toți prinde contur și în sudul țării, unde vorbim de posibilitatea a 15 – 20, 25 cm, în zonele montane 70 – 80 cm, prin Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș 7 – 10 cm. Moldova, estul Munteniei și Dobrogea se vor mulțumi cu doar 2 – 4 cm.


Sursa: prognozemeteo.ro