Vreme instabilă azi, 4 septembrie, cu ploi torenţiale şi vijelii în aproape jumătate din ţară

Meteorologii anunţă că vremea se răceşte, iar aproape jumătate din ţară se află sub avertizare de cod galben şi cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. 

Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 30 de grade Celsius.

Astăzi, 4 septembrie 2020, în prima parte a zilei, în jumătatea de est a țării vor fi manifestări de instabilitate atmosferică – înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor putea lua aspect de vijelie. 

Ploile vor avea și caracter torențial și se vor înregistra pe arii restrânse cantități de apă însemnate.

De altfel, aproape jumătate din ţară se află sub cod galben de vreme instabilă. Astfel, în Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei și sud-estul Transilvaniei vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. 

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 25-35 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp, anunță ANM.

ANM anunță de asemenea că pe parcursul zilei de vineri, mai multe județe vor fi vizate de un cod portocaliu de furtuni. 
Ploile torențiale vor afecta județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, precum și zona de munte a județelor Vrancea, Prahova, Brașov, Covasna și Dâmbovița. Meteorologii anunță că instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 50…70 l/mp.

În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar izolat, cu o probabilitate mai mare în zona de munte. 

Vântul va avea intensificări, local și temporar în regiunile extracarpatice și la munte, cu viteze mai mari în sud-est. 

Temperaturile maxime, în scădere față de ziua precedentă în sud-est, se vor încadra între 21 și 30 de grade, iar cele minime în general între 8 și 18 grade. 

În București, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse posibil însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în prima parte a zilei. Temperatura maximă, în scădere semnificativă față de ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar cea minimă va fi de 14…16 grade.