Vrei să fii detectiv particular? Poliţia organizează examen de atestat

Piteștenii care au visat la un job plin de adrenalină au șansa ca pe 11 iulie să susțină examenul pentru obținerea atestatului de detectiv particular. Înscrierile se fac la sediul Poliției Argeș până pe 6 iulie. Pentru relații și amănunte, piteștenii interesați să devină detectivi particulari se pot adresa reprezentanților IPJ Argeș, la numărul de telefon 0248/607000, interior 20161.

Pentru cei care doresc să devină detectivi particulari, meseria pare a fi una ofertantă, deși câștigurile nu sunt așa de mari cum cred unii. Cei mai mulți dintre argeșenii care au în buzunar un atestat de acest fel provin din structuri militarizate, foști ofițeri SRI, MAI și MApN. Majoritatea activează în cadrul firmelor de pază și protecție, dar sunt și detectivi care lucrează pe cont propriu. Conform legislației în vigoare, detectivul particular nu are voie să aducă atingere dreptului la viața intimă, familială și privată la cererea persoanelor fizice sau juridice. Detectivul are dreptul de a desfășura activități de investigare referitoare la conduita și moralitatea unei persoane, seriozitatea și solvabilitatea acesteia. De asemenea, detectivul particular este obligat să păstreze secretul profesional asupra datelor și informațiilor obținute.

# Serviciile cel mai des solicitate - verificarea partenerilor de afaceri

Conform legislației care permite activitatea de detectiv particular, se interzice practicarea acestei meserii de către o persoană care este salarizată în cadrul unor instituții. Mai exact, un consilier local, un comerciant, un poștaș sau un infirmier nu poate fi și detectiv particular. Argeșenii care apelează la serviciile unui detectiv particular o fac din varii motive, însă serviciile cel mai des solicitate vin din partea oamenilor de afaceri, care doresc verificarea potențialilor parteneri de business, în sensul în care sunt sau nu solvabili, dacă au o bună reputație, cercul din care fac parte și, nu în ultimul rând, dacă au împrumuturi în bănci sau la cămătari.

# Detectivi - puşi pe urmele odraslelor de bani gata

Dacă ar fi să facem un top al solicitărilor în materie de investigații private, pe locul al doilea s-ar situa serviciile solicitate de către părinți. Deşi pare greu de crezut, nu sunt puțini cei care din lipsă de timp nu își pot supraveghea copiii, unii dintre ei adolescenți, astfel că angajează detectivi particulari. Anturajul, activitățile din timpul liber, locurile pe care le frecventează tinerii, toate acestea fac obiectul unui raport al detectivului privat pe care acesta îl dă părinților contra-cost. În județul nostru, activează, conform statisticilor IPJ, 50 de detectivi particulari, cei mai mulți dintre ei desfășurându-și activitatea în cadrul firmelor de pază și protecție.