Vizită importantă la CJ Argeș - Au fost discutate valorile  francofone în România și în regiune

Astăzi, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a primit o delegație formată din parlamentari, reprezentanți ai țărilor membre ale Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) din Regiunea Europa. Vizita în județul Argeș a făcut parte din programul Conferinței Președinților de delegații ale parlamentelor membre ale ale Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) din Regiunea Europa.

Organizarea acestei acțiuni are loc în contextul intensificării demersurilor de promovare a valorilor francofone în România și în regiune, Anul Centenarului constituind un moment de celebrare a valorilor românești, precum și de reiterare a apartenenței și implicării noastre active în marea familie francofonă, alături de care aniversăm 25 de ani de Francofonie instituțională.

Cu această ocazie, președintele Dan Manu le-a transmis mesajul său de bun venit: “Sunt onorat, ca în cadrul Conferinței președinților de delegații parlamentare ale Adunării Parlamentare a Francofoniei din Regiunea Europa, organizată zilele acestea în România, să am posibilitatea de a vă primi în județul Argeș. Doresc să mulțumesc pe această cale doamnei deputat Simona Bucura Oprescu pentru că a avut inițiativa ca în cadrul programului acestei conferințe să includă o vizită în județul nostru, Argeșul având astfel privilegiul de a vă primi și de a vă face cunoscute o parte din frumusețile și bogățiile sale. Așa cum știm, România a intrat în Mișcarea Francofonă în anul 1991, cu statutul de observator, iar doi ani mai târziu a devenit membru cu drepturi depline. Țara noastră a preluat președinția Francofoniei în cadrul celui de-al XI-lea Summit al Francofoniei, desfășurat la București în septembrie 2006, funcție deținută până în octombrie 2008. Marcat de valorile culturale, istorice, dar și economice, județul Argeș nu putea rămâne pasiv la mișcarea francofonă, astfel că din 1992, județul nostru este memebru fondator al Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone și membru în Consiliul de Administrație. În plus, județul Argeș derulează relații de cooperare cu departamentul Savoia din Franța din anul 1996, acesta fiind cel mai longeviv și fructuos parteneriat pe care CJ Argeș l-a derulat după 1989. Datorită investițiilor franceze și a resurselor umane profesioniste, Argeșul ocupă unul din locurile fruntașe în economia românească, contribuind de o manieră importantă la PIB-ul României. În istoria României, Argeșul, prin locurile și oamenii săi, a avut dintotdeauna un rol cheie, acesta fiind, de altfel, evidențiat chiar de istoricul Nicolae Iorga, prin sintagma “România de la Argeș””.

Alături de președintele Dan Manu, și de deputatul Simona Bucura Oprescu, președinta Delegației Parlamentului României la APF, în Sala Mare a CJ Argeș, s-au mai aflat deputatul Sorin Cîmpeanu, președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, senatorul Șerban Valeca, deputații Nicolae Velcea și Nicolae Georgescu, prefectul Emilian Dragnea, viceprimarul municipiului Pitești Laurențiun Zidaru, rectorul Universității din Pitești, Dumitru Chirleșan, rectorul Universității “Constantin Brâncoveanu”, Ovidiu Puiu, Ecaterina Stroe - director Alianța Franceză Argeș, George Caval, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, consilieri județeni.

După primirea oficială de la Consiliul Județean Argeș, a urmat o vizită la Muzeul Golești. Aici, membri delegației au vizitat prima școală publică din Românie, Conacul Goleștilor, dar și casele țărănești. Au putut afla astfel date despre importanța acestor locuri în istoria României. Li s-a vorbit și despre faptul că la Conacul Golești, în urmă cu doi ani, Consiliul Județean Argeș, Academia Română și DACIN SARA au înființat proiectul “Respect pentru Valorile Naționale”. Micuții artiști ai Ansamblului “Țapinarii”, care l-au avut alături pe primarul Gabi Șerbănoiu, au impresionat asistența cu un moment folcloric în care au fost prezentate obiceiurile populare iar meșterul Ioan Rodoș a făcut o demostrație de sculptură în lemn. Frumusețea folclorului popular argeșean a fost dezvăluită, încă o dată, de Orchestra “Doina Argeșului”. Reprezentanții țărilor membre ale Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) din Regiunea Europa au vizitat apoi Vila Florica iar ziua în județul Argeș s-a încheiat la Uzina Dacia Renaut.