Virusul West Nile. Anunț de la DSP Argeș!


Având în vedere că a început sezonul în care își fac apariția țânțarii și ținând cont de cazurile febrei West Nile apărute de-a lungul timpului, Direcția de Sănătate Publică Argeș transmite informații utile despre boală, precum și recomandări generale de prevenire.

Totodată, începând din această lună până la data de 15 noiembrie 2019, se va desfășura supravegherea neuroinfecției cu virsului West Nile.


Febra West Nile este o boala produsa de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infectii la om este prin intepatura de tantar. Tantarii transmit agenti patogeni care produc imbolnaviri la om si la animale. Pentru a-si depune ouale, femelele de tantar se hranesc cu sange. In timp ce se hranesc cu sange, ele se infecteaza cu agenti patogeni de la animale sau om sau ii transmit acestora. Tantarii traiesc si se dezvolta in preajma noastra, unde-i gasim fie sub forma de larve (oua), fie sub forma adulta. Odata infectat (cu virusul West Nile) tantarul ramane asa toata viata si are potentialul de a transmite virusul la orice gazda vertebrata pe care o musca pentru a se hrani. Omul este numai gazda accidentala in acest ciclu.


Larvele de tantari se gasesc: in apa acumulata in subsolurile blocurilor, in apa care nu se scurge din canalizarea infundata, in baltile care se formeaza in apropierea locuintelor din apa care curge din conductele sparte si din alte instalatii neintretinute, in apa de ploaie pastrata in butoaie/vase in curte, in apa acumulata in recipiente vechi aruncate la intamplare in preajma locuintelor (cauciucuri de automobil, cutii de conserve, jucarii etc.), in apa din gropile si santurile de pe santiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalatii.


Perioada de incubatie a infectiei cu virus West Nile la om este cuprinsa intre 3-15 zile dupa intepatura unui tantar infectat. 
Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. 
In 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe usoare, in general caracterizate prin debut brusc cu: febra, cefalee, mialgii, stare de rau, anorexie, greturi si varsaturi. O mica parte dintre pacienti pot prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care intereseaza gatul, trunchiul, bratele sau membrele inferioare. 
Boala poate dura intre 2-5 zile. 
In mai putin de 1% dintre cazuri pot aparea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita in general asociate cu febra. Pacientii care dezvolta simptome neurologice sunt in general impartiti in trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) si paralizie acuta flasca (WNP). 


Recuperarea dupa boala este completa, mai rapida la copii decat la adulti, de cele mai multe ori insotita de slabiciune si dureri musculare pe termen lung - aproximativ 1 an de la debutul simptomelor. Sechele permanente nu au fost descrise.
Varsta inaintata este cel mai important factor de risc pentru formele severe de boala neurologica dupa infectie, riscul creste semnificativ in randul persoanelor peste 50 de ani. Comparativ cu adultii, copii infectati cu virus West Nile au durata spitalizarii mai scurta, mai putine simptome neurologice si o mai buna revenire dupa boala, iar mortalitatea este mai mica. 


Nu exista un tratament specific al acestei boli si nici un vaccin care sa o previna, utilizarea repelentelor (substante care indeparteaza tantarii) si a imbracamintei adecvate pentru a impiedica muscatura de tantar sunt principalele masuri de prevenire a imbolnavirii. 
Pentru cazurile severe pacientii spitalizati primesc tratament simptomatic (antialgice) si suportiv (cum ar fi perfuzii).
In judetul Arges, pana la aceasta data nu s-a inregistrat niciun caz de infectie cu virus West Nile. In anul 2018 s-au inregistrat 3 cazuri, iar in 2017 si 2016 nu au fost cazuri inregistrate.


Cum putem impiedica tantarii sa se inmulteasca in preajma noastra ?
    - Prin evacuarea apei din subsoluri;
    - Prin repararea instalatiilor de apa si canalizare din subsoluri si din apropierea locuintelor;
    - Prin renuntarea la pastrarea apei in butoaie in curte sau sa le protejam de accesul tantarilor, acoperindu-le bine cu capace potrivite;
    - Prin evitarea aruncarii la intamplare a obiectelor care nu ne mai trebuie si in care apa poate stagna;
    - Prin indepartarea permanenta a gunoaielor menajere in care se pot adaposti tantarii.
Cum sa evitam intepaturile de tantari ?...
    - Purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, daca iesim seara din locuinte sau iesim seara in parc la plimbare sau cand mergem in padure, la pescuit, in Delta;
    - Utilizand substante chimice repelente impotriva tantarilor, comercializate in farmacii (DEET, icaridin/picardin, IR 3535), in concordanta cu instructiunile de pe eticheta, pe care sa le aplicam pe partile descoperite ale corpului;
    - Impiedicand patrunderea tantarilor in casa (plase protectie la ferestre/usi);
    - Utilizand substante insecticide in locuinte / in jurul locuintelor;
    - Utilizand in locuinta aerul conditionat;
    - Utilizand plase impotriva tantarilor in jurul paturilor, in cazul in care nu sunt disponibile celelalte masuri mentionate anterior sau daca dormiti in aer liber;
    - Acoperind patutul copilului sau caruciorul cu plase impotriva tantarilor.