Virgil Baciu. A stat drept, nu drepți, și a demonstrat cum poate un om de afaceri să schimbe complet..

PROFIL DE CANDIDAT

Virgil Baciu. A stat drept, nu drepți, și a demonstrat cum poate un om de afaceri să schimbe complet soarta unei comunități

În mod normal, un primar dintr-o comună mică și izolată spre munți, așa cum este Corbi, nu ar fi ținut niciodată capul de afiș al presei din Argeș. Primarii din comune mici și izolate sunt – de cele mai multe ori – niște anonimi pentru public, niște personalități la fel de retrase ca localitățile pe care le păstoresc, la fel de închise ca granițele investiționale ale comunităților lor.

Virgil Baciu de la Corbi este, din acest punct de vedere, o specie admnistrativă aparte, un personaj care a reușit să învingă ideile preconcepute, să schimbe el administrația în loc să se lase schimbat de aceasta.

Când s-a întors acasă, să candideze în satul său, cum s-ar spune, avea deja bani. Bani buni. Făcuți în domeniul privat, în București, acolo unde construise Valcon Roofs, una dintre cele mai mari și bine văzute societăți specializate în acoperișuri, învelitori și șarpante și în restaurarea clădirilor și a monumentelor istorice. Când îți clădești propriul profil de business într-o piață extrem de pretențioasă și complexă, când ai lucrat pentru proiecte de amploare așa cum sunt cele de restaurare a Palatului de Justiție din București, a sediului BCR, a Universității Politehnice, a numeroase biserici –monument istoric din Capitală sau a muzeelor și caselor muzeale, te întorci la Corbi să iei Primăria cu mentalitatea omului care știe că în propriile puteri, că în gândirea și viziunea sa, stă de fapt granița dintre neputință sau succes.

Perseverența și mândria ar fi principalele trăsături ale primarului care a reușit, în două mandate, să așeze Corbi pe harta locațiilor turistice și de eveniment ale regiunii.

A lucrat întâi la structură, s-a asigurat că localitatea are un trup sănătos înainte de a îmbrăca straie de sărbătoare. S-a descurcat, indiferent de cine a gestionat bugetul județean sau național, să atragă bani și să îi investească în infrastructură, în utilități, în clădirile publice, în școli, grădinițe și locuri de agrement. A adunat în jurul său, convingându-i că au pe cine să susțină, o mulțime de oameni pricepuți atât în business, cât și în gospodărirea publică. Fii ai satului pe care i-a atras - prin tot ceea ce făcea - să se întoarcă și să investească acasă. Să redea viața unei localități care părea condamnată la îmbătrânire și depopulare. Au apărut pensiuni. Microferme. Afaceri de familie. În centrul lor, cu ușa deschisă, primarul a ajutat pe fiecare să se promoveze, să crească, să creeze. Sub conducerea sa, Corbi a fost prima comună selectată în cadrul programului de dezvoltare „Antreprenorești - adoptă un sat”, care i-a asigurat sprijinul comunității Romanian Business Leaders pentru crearea și implementarea strategiei de dezvoltare locală.  În paralel, a participat la crearea și dezvoltarea unuia dintre cele mai puternice GAL-uri din România, GAL-ul cu cel mai ridicat grad de absorție a fondurilor europene din Regiunea Sud Muntenia, folosit ca exemplu de bună practică în domeniul său de activitate.

Dragul de casă, de tradiții și de locuri s-a materializat în reînvierea a tot ceea ce face din Corbi, din viața și obiceiurile muntenilor, o zonă cu personalitate aparte, cu identitate culturală și potențial turistic. A readus la viață - în mod atractiv - toate tradițiile și valorile comunității pe care o reprezintă prin intermediul Rapsodiei Pastorale (un eveniment anual cultural și turistic de amploare națională) și prin Întâlnirea fiilor satului Poinărei. S-a asigurat că steagul României -  asociat portului muntenesc de la Corbi - este văzut pretutindeni, nu numai în localitate și județ, ci în Capitală și în afara țării. A transformat localitatea într-o... destinație. Comuna sa de păstori a devenit un punct economic și turistic important și viu pe harta Argeșului. A organizat atât de multe evenimente de amploare națională, pe atât de multe domenii, încât atenția publicului și mass-media pentru comuna din nordul județului a crescut de la an la an până în punctul în care activitățile de la Corbi au intrat efectiv în agenda generală. A demonstrat ce înseamnă viziunea și adaptabilitatea, mintea deschisă și initiativa, marcând -  începând cu anul 2018 - organizarea celui mai mare festival de rock din mediul rural, un eveniment internațional la care participă trupe din România și din Europa. A adunat la Corbi mii de oameni și a adus nume din prima linie a rockului mondial. S-au îmbinat, la el în sat, folclorul și rockul, portul popular și bocancii din piele, liniștea pastorală și ritmurile dezlănțuite, oameni de toate vârstele, din toate categoriile. A devenit primarul cool de România.

A asigurat cadastrarea gratuită a unor întregi zone, ca să permită valorificarea sau transmiterea proprietăților în familie. A premiat cu vopsea (simbolic) toți cetățenii care au știut să facă curat în fața porților lor  și a reușit să mobilizeze o comunitate în procesul de a schimba fața comunei. A refuzat să mărească salariile din administrație sau să acorde vouchere funcționarilor, apreciind că fiecare primărie trebuie să se întindă cât o ține plapuma.

A cununat pe vârf de munte. A continuat să trăiască cu pasiune și autenticitate. Să-și pupe pasional soția, să călătorească în destinații incredibile de vacanță, să cânte, să se poarte și să se îmbrace adecvat personalității sale, fără nici cea mai mică încercare de a disimula, de a manipula, de a încerca să pară ceea ce nu este. A stat drept, nu drepți, în fața tuturor situațiilor administrative sau politice care nu i-au convenit și în care nu s-a regăsit. Și-a spus punctul de vedere asumat, în fața oricui și l-a susținut indiferent de consecințe. A acționat așa cum a venit în localitate: ca un om liber.

Iar după două mandate a zis: e de ajuns!  A anunțat că părăsește o primărie în care ar fi fost reales și dacă nu ieșea pe stradă în campanie. A intrat într-o luptă complexă pentru Consiliul Județean, maximizând rezultatele unui PMP Argeș care se poate lăuda că a convins unul dintre cel mai bine văzuți oameni din administrație să poate sigla partidului lângă numele său. A devenit jucător pe un teren mult mai amplu, acolo unde va interacționa cu un public mult mai numeros și unde va mai avea - fără doar și poate - multe de spus și de demonstrat despre profilul omului de business devenit politician în perioada următorilor ani.

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta