VINALCOOL – O GENEZĂ CU AROME DE RACHIU ŞI VINURI NATURALE DIN FOSTELE RAIOANE

Unul dintre cele mai mari branduri ale județului, și anume Oțetul de Topoloveni, promovează pe rafturile din întreaga Românie numele unei societăți a cărei geneză și evoluție este legată visceral de teritoriul roditor al Argeșului: Vinalcool. În spatele celui mai vândut oțet din 
România se așază tradiția, aproape 70 de decenii de construcție și, în ultimii ani, viziunea unui investitor care s-a ambiționat să ducă mai departe renumele și calitatea unui produs alimentar ce poartă cu autenticitate pecetea FABRICAT (cu mândrie) ÎN ARGEȘ. 


Oţetul de Topoloveni – produsul care a cucerit România


Se întâmpla în 1954. Consiliul Regional Pitești își propunea să valorifice în mod industrializat produsele viti-pomicole rezultate din gospodăriile populației din fostele raioane Drăgășani, Drăgănești și Topoloveni. Fructele și strugurii urmau să fie adunate, transformate în țuică și vin și îmbuteliate pentru vânzare la raft. În vederea realizării acestei producții organizate, autoritățile înființează o societate: Vinalcool Argeș.

Dincolo de cele trei raioane centrale, societatea distila fructele și macurile din gospodăriile agricole colective din zone precum Horezu, Râmnicu Vâlcea, Vedea, Câmpulung și Curtea de Argeș. În toate orașele mari avea depozite de condiționare și îmbuteliere pentru vinuri și rachiuri naturale.

Următoarea etapă importantă din istoria Vinalcool Argeș este marcată de perioada 19681969. Înființarea Argeșului (1968) ca urmare a reorganizării administrative marca transformarea societății într-unul dintre marile combinate ale noului județ. Vinalcool își avea centrul de comandă la Pitești și coordona mai multe secții de producție. Distilarea fructelor și a macurilor adunate din gospodăriile populației și din CAP-uri se făcea la Curtea de Argeș, Câmpulung, Vedea, Clucereasa, Sămara, Săpata și Mihăiești.

Un an mai târziu,Vinalcool Argeș producea deja cam toată gama de produse: vin, vermut, țuică, coniac, alte băuturi spirtoase. Anul 1969 este momentul în care se dă în folosință combinatul de condiționare și îmbuteliere. Acesta avea un depozit de 400 de vagoane vin, un depozit de 50-60 vagoane coniac și un depozit (amplasat în pasajul Victoria din Pitești) de 50 de vagoane de țuică.

Produsul care avea să se dovedească a fi „perla coroanei”  își găsește originea în anul 1972, când Vinalcool prelua Fabrica de Oțet, Esențe Alimentare și Muștar de la Topoloveni. Avea să se dovedească cea mai rentabilă componentă din structura combinatului. Treptat, după Revoluție, fabrica renunța la îmbutelierea țuicii și a băuturilor spirtoase din cauza accizelor și se focusa pe realizarea oțetului care astăzi este cel mai prezent produs de gen din fiecare gospodărie autentică din România: oțetul având ca simbol grafic celebrul cocoș. 

În ciuda unei piețe fluctuante, a concurenței acerbe și a evoluțiilor financiare care au pus la 
grea încercare compania, preluarea pachetului majoritar de la SIF de către un investitor argeșean și anume Marian Drăgușin (DGM Internațional) a permis Vinalcool Argeș să se redreseze după ani tulburi și să fie astăzi unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața produselor alimentare din țară și o companie din prima linie a portofoliului de mărci genetice ale Argeșului. Investițiile constante în dotarea și modernizarea continuă a fabricii prin refacerea infrastructurii de producție, montarea de noi linii de îmbuteliere și crearea de condiții moderne de desfacere și paletizate au dus la o creșterea constantă a producției.

ALTE BRANDURI ŞI PRODUSE din portofoliul companiei: 
√ SPICUL 
√ TUICA DE PITEȘTI 
√ ROMANȚA 
√  CONIACUL ARGEȘ 
√ BITTER 
√ VIN PELIN 
√ ALCOOL SANITAR