Vin copii care se coboară din bolizi de 80.000 de euro, stau 60 de minute pe teren și pleacă!

Mihai Ianovschi, omul care lucrează cu viitorul fotbalului românesc:
„Vin copii care se coboară din bolizi de 80.000 de euro, stau 60 de minute pe teren și pleacă!"

Pe Mihai Ianovschi, şeful Centrului de Copii şi Juniori FC Argeş, l-am cunoscut în circumstanțe nu tocmai vesele, zilele trecute, după moartea regretatului Ilie Bărbulescu. Voiam să împărtășească cititorilor noștri câteva... povești de viață. Și, cu toate că mi-a mărturisit încă de la început că nu este un bun orator, dialogul s-a legat într-un mod foarte agreabil. Dincolo de fotbaliștii și fotbalul de odinioară, am vorbit despre generația de azi și de cea de mâine. O concluzie este dificil de tras, drept care vă las pe dumneavoastră să procesați următorul interviu care, cel puțin mie, mi-a dat câteva teme de gândire... 

„Nu am rețetă pentru generația asta”

Lucrați cu viitoarea generație de fotbaliști sau, în fine, cu ce ne-am dori să fie viitoarea generație de fotbaliști. Cum se vede realitatea de la firul ierbii?


- (oftează) Copiii de astăzi sunt niște împăiați, copiii de azi nu mai știu să se urce într-un cireș... Nu știu să sară un gard, să înoate... Înainte fotbalul era o atracție, stadioanele erau pline, unde nici nu erau prea multe alternative. Acum, la centru vin copii care se coboară din bolizi de 80.000 de euro, la stadion, stau 60 de minute pe teren și pleacă. Pierdere de timp... 


Ce îi mai motivează pe copiii de azi, de ce mai vin la stadion să se antreneze?


- Mofturi! Ori... vor tati cu mami! Bombardați de mass-media, se gândesc la bani, la posibilitatea de a-și lua casă, mașină... Cu categoria asta de părinți este greu de lucrat. Oamenii care își aduc copiii la stadion din dorința de a-și rezolva problemele personale prin Vasilică și Georgică fac o mare prostie. Să vă dau un procent de la Federație, de la Statistică! În România, în vara lui 2020, să zicem, încep fotbalul 10.000 de copii de diferite vârste. Din aceștia, la bani ajung doar 0,01%, dar nu bani de Liga I, ci maximum 1000 de euro! Printre ei sunt și cei aduși de familie pentru rezolvarea problemelor. În paralel, în Germania, încep fotbalul 600.000 de copii! Poți să te bați cu ei? Nu! Pentru că o fac și într-un cadru organizatoric ireproșabil. Și, cu toate acestea, copiii din România au un talent nativ senzațional. 


Ce faceți cu copiii aceștia cumva rătăciți, rod al educației din familie, deranjați că i-a rupt mămica din fața telefonului?
- Ne chinuim. Și noi, și ei! Dar antrenorii care reușesc să-și alcătuiască grupe din copii și familii sănătoase la cap pot să performeze. Și sunt cazuri. Nu am rețetă pentru generația asta. Există un punct de vedere, dar asta depinde de fiecare antrenor. E ușor să vii la stadion, să îți vină 20 de copii, să-i antrenezi o oră jumate sau două... dar asta nu e meserie. Trebuie să cauți în permanență, pentru că trebuie să ai pe cine să antrenezi.


Câți antrenori aveți aici?
- Șase antrenori care lucreză cu 12 grupe și o echipă de Liga a IV-a. Avem în jur de 240 de copii și juniori.


Din aceștia, câți copii determinați, care își doresc performanță, aveți?
- Toți! De ce? Dacă fac nominalizări, greșesc. Ei nu sunt unități de măsură. Păi Mutu, la 10 ani, era un simplu copil, un copil normal. La fel și Neaga, Dică sau Coman... Țările astea civilizate au desființat la nivel de copii clasamentele, pentru că nu vor să-i demoralizeze. Așa vom face și noi, pentru că e greu să-i explici unui copil de 10 ani de ce altul ia o cupă și el nu. Copilul e în perioada în care trebuie să învețe, să se antreneze, or, dacă se demoralizează, pentru că este privit prin comparație, ce mai poți face? Clasamentul rănește. Premierea individuală rănește. De aceea spun că ei sunt valoroși toți, altfel nu i-am fi oprit. FC Argeș a făcut în vară scouting. Moiceanu și Speriatu au umblat prin toate școlile. Caută, caută, caută... 


Și mai sus, ce se duce?
- Se duce... viața. 


În ultimii ani a ajuns ceva la echipa mare?
- Absolut nimic!

E descumpănitor...
- Când m-am întors anul trecut, le-am spus tuturor: în mai puțin de trei ani nu vom avea cum să dăm nici măcar un jucător! Am lucrat 20 de ani la conducerea FC Argeș, din 1990 până în 2010, și știu din experiență, că nu poți face minuni peste noapte. Primul obiectiv, 2019-2020 - selecție, instruire, formare de grupe. Atât! Nicio grupă de la FC Argeș, până la vară, nu are obiectiv de clasament! Trei luni au căutat antrenorii, plecau dimineața la 8 și se mai întorceau seara. Și în timpul ăsta au venit sute de copii aici. Am reușit, împreună cu ei, să adunăm 100 de copii și juniori legitimați în acte, și am ajuns la 240. Antrenamentul, echipamentul, tot este gratuit! 


La țară ați căutat?
- Hai să o lămurim și pe asta... Federația Română de Fotbal a avut un proiect foarte interesant: „Transformă ulița în stadion!” și „Cupa satelor”. Am căutat copii la țară, județul a fost răscolit. Sunt, într-adevăr, copii talentați, dar vă pun următoarea întrebare: găsim un copil talentat la 160 km de Pitești sau la 20 de km și are 11 ani. Cine ți-l dă de acasă? Cine îl aduce? Avem un sistem care are probleme în general! Sunt părinți care ar ceda copilul. Eu nu aș putea să o fac, sincer vă spun. Faza că sunt copii talentați la țară e o vrăjeală! Sunt, într-adevăr, îi găsești, dar apoi ce faci?! Știți cât costă un control medical, un set de analize, transportul? Părinții au servicii vai mama lor... De unde?... 

„Nu ai bani... stai și formezi copii, sperând că vei face fotbaliști din ei!”


Fizic vorbind, cum stă generația de azi?
- La pământ! N-au trotinetă, n-au bicicletă, n-au nimic. Se dau direct jos din mașini. Pe vremuri se venea pe jos la stadion... Iliuță Balamuc venea din Nord, juca două ore fotbal la Școala Nr. 9 sau în Ceair, se ducea la antrenamente, fugea și mânca și apoi iar pleca în Ceair, la fotbal. Poate se mai ducea să și înoate, dacă era vară, sau se cățăra prin copaci, la furat de cireșe. Copiii de atunci erau într-o permanentă mișcare. Cei de acum vin la antrenament la 9.00, la 10.30 e târziu dacă pleacă, pentru că la 12 au școală. Și mai vin peste o zi, că sunt mici... O să crească fotbaliști la anul și la mulți ani! Un pianist face minimum 6-8 ore pe zi ca să ajungă la performanță. Păi credeți că la fotbal, mișcările se întipăresc pe scoarță în 60 de minute, o zi da, o zi ba?... Și mai este un aspect! La o generație de copii născuți în 2008, spre exemplu, sunt în jur de 10-12 copii talentați. Pe ei se bat 10 unități, private sau nu! Sunt împrăștiați în tot județul, valoarea nu este cumulată.


În acest caz, cum vedeți viitorul FC Argeș? Sper că nu v-am înjurat...
- Pot să vă spun că FC Argeș are o conducere administrativă și tehnică ce dorește binele acestui club. Actualul FC Argeș este creația primarului Cornel Ionică și a lui Cristian Gentea, ei sunt salvatorii echipei și fac eforturi deosebite pentru menținerea performanței la Pitești. Cei care nu cred acest lucru au libertatea să nu fie de acord cu mine! O să vă răspund la întrebare rememorând un moment din viața mea! În 1975, Federația Română de Fotbal a adunat cei mai buni antrenori din România la Snagov, unde ne ținea o săptămână numai în cantonament. De dimineață până seara făceam lecții. La unul dintre cursuri a fost invitat un englez și am fost rugați să-i punem, la final, întrebări. Și e întrebat din sală: „Care este succesul fotbalului englez?". Iar englezul scrie pe tablă cuvântul... MONEY. Era în 1975, dar rețeta a rămas aceeași! Ce sunt cluburile mari, acum?


Mulți... money...
- Cât PIB-ul României! Ai bani, îți iei cei mai buni jucători, îi îmbraci, îi speli, le dai bani și le iei mințile! Nu ai bani... stai și formezi copii, sperând că vei face fotbaliști din ei! Pe de altă parte, așa cum spunea Constantin Teașcă, mare teoretician, excepțional om, „fotbalul este domeniul unde posibilul devine imposibil”. FCSB cumpără tot ce este mai bun în România, și nu poate câștiga campionatul! Și cred că am spus suficient!

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta