Vin bani europeni nerambursabili pentru firmele afectate de criza sanitară!

În şedinţa de guvern de joi, 16 iulie, a fost pus în discuţie un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede acordarea de granturi nerambursabile întreprinderilor mici şi mijlocii afectate de criza sanitară. Nu mai puţin  de 1 miliard de euro, bani proveniţi din fonduri europene, vor putea fi accesate de către IMM-uri, potrivit proiectului actului normativ, firmele cu probleme urmând să primească între 2.000 şi 200.000 de euro.
Ca urmare a crizei, tot mai multe companii care altfel ar fi viabile se vor confrunta cu probleme de solvabilitate, iar sprijinul pentru lichidități din fonduri naționale nu va fi suficient. Acest lucru este în parte legat de faptul că sprijinul de lichiditate ia în mod obișnuit forma împrumuturilor, ceea ce poate slăbi și mai mult bilanțurile întreprinderilor, deoarece multe companii au asistat la o creștere constantă a capitalului împrumutat în ultimii ani. Comisia Europeană a creat un cadrul temporar prin care IMM-urile afectate pot fi sprijinite în regim de urgenţă, în cursul acestui an, termenul pentru semnarea contractelor pentru acordarea ajutoarelor de stat fiind 31 decembrie 2020.

 


Proiectul de ordonanţă prevede acordarea a trei tipuri de granturi:


# Microgranturi. 100 milioane euro vor fi disponibile pentru IMM-uri fără niciun angajat, PFA-uri și ONG-uri cu activitate economică în domeniile cultural-artistice și cinematografie, cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienților infectați cu COVID. Valoarea unui microgrant va fi de 2.000 euro și vor fi sprijiniți aproximativ 50.000 de beneficiari.
# Granturi pentru capital de lucru.  350 milioane euro sunt destinate sprijinirii IMM-urilor din domenii de activitate precum: HoReCa, serviciile de transport, industria de evenimente, editurile, agenţiile de turism etc., practic firmele mici şi mijlocii a căror activitate curentă a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada lor de urgenţă sau de alertă. De aceste finanțări vor beneficia aproximativ 65.000 de firme din România.
# Granturi de investiții. 550 milioane euro vor ajunge la IMM-uri din industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, reparații și întreținere, turism, hoteluri, confecții etc., pentru investiții necesare pentru extinderea, reabilitarea sau modernizarea capacităților de producție existente ori pentru crearea unor capacități noi de producție. Valoarea granturilor de investiţii va fi între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse pentru contractarea de finanțări.
  Granturile vor fi acordate de către administratorii schemei de ajutor de stat – Ministerul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri (MEEMA) în parteneriat cu Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) și Serviciul de Telecomunicații Speciale. 
 

 

Sursa: saptamanalul ancheta