Vila Florica a devenit Muzeul Naţional

Deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru înfiinţarea Muzeului Naţional "Brătianu" cu sediul în imobilul "Vila Florica" din localitatea Ştefăneşti.
"În acest an, pentru prima oară, pesediştii din Argeş ne-au interzis să sărbătorim aniversarea PNL la Vila Florica. Există un Dumnezeu în toate, Vila Florica va reveni în administrarea Ministerului Culturii, se încheie perioada de dare în administrare Consiliului Judeţean!", a anunţat, acum ceva timp, Orban, în şedinţa de Guvern.


Proiectul a fost iniţiat de Gigel Ştirbu, deputat PNL şi preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă, şi susţinut de alţi 56 de deputaţi şi senatori PNL şi USR (deputat Iulian Bulai), potrivit site-ului Camerei Deputaţilor. El a fost aprobat de Senat pe 21 octombrie 2019.
"Considerăm că înfiinţarea Muzeului Naţional «Brătianu» ar face un serviciu tuturor românilor, aceştia având astfel posibilitatea de a aprofunda cunoaşterea importanţei familiei Brătianu în dezvoltarea României. Propunem ca acest muzeu să îşi desfăşoare activitatea în clădirea monument istoric «Vila Florica», cuibul Brătieilor, casa în care au fost luate decizii istorice pentru poporul român", se arată în expunerea de motive.

CITEȘTE ȘI ... NEWS ALERT! S-a aprobat dublarea alocațiilor pentru copii

 

 Reamintim că, în 2019, Partidul Național Liberal a împlinit 144 de ani de la înfiinţare. Momentul aniversării s-a vrut marcat în Vila Florica din Ştefăneşti, însă PSD s-a opus.
 "În această zi de aniversare am simţit ce înseamnă faţa hâdă, faţa mizerabilă a comuniştilor travestiţi, a vechililor grupaţi în jurul lui Dragnea, care au întinat memoria Brătienilor şi care au interzis conducerii Partidului Naţional Liberal, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, să aniverseze înfiinţarea partidului la Vila Florica. (...) Nu ne puteţi interzice nouă, liberalilor, să cinstim memoria înaintaşilor noştri şi chiar dacă astăzi, în mod abuziv nu aţi permis Partidului Naţional Liberal accesul la Florica, în curând nu veţi mai avea niciun fel de posibilitate de a comite abuzuri", declara, pe 24 mai, Ludovic Orban.

 

 

 


Centrul de Cultură “Brătianu” se mută

 

În ședința Consiliului Județean Argeș din 13 decembrie, consilierii județeni au aprobat schimbarea denumirii Centrului de Cultură “Brătianu” în Centrul de Cultură ”Dinu Lipatti”, instituție publică, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș. Instituția își va desfășura activitatea în Casa Memorială “Dinu Lipatti”, situată în sat Ciolcești, comuna Leordeni, aflată în proprietatea Consiliului Județean Argeș, locație unde vechea structură se va muta începând cu data finalizării procedurii de predare a imobilului Vila Florica.
“Situația creată în cursul zilei de ieri, de către reprezentanții Guvernului, prin vocea premierului Ludovic Orban și a ministrului Culturii și Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu, reprezintă în fapt o vendetă, o răzbunare politică, din care cea mai mare pierdere o va suferi atât județul Argeș, cât și toți cetățenii acestei țări, fiind pe punctul de a rămâne fără un simbol al României Moderne, un adevărat reper al istoriei naționale – Conacul Brătienilor - Vila Florica. Temerea noastră este că, de fapt, odată intrată în administrarea Ministerului, Vila Florica să nu aibă soarta celorlalte obiective din țară aflate în patrimoniul Ministerului Culturii, să fie dată uitării sau lăsată în paragină.", a declarat președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, în cadrul conferinței de presă organizate în data de 11 decembrie.

 

 

 

 

 

Domeniul Florica - format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui parc înconjurat de podgoriile de la Ştefăneşti - este opera primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu, care au transformat casa de administraţie a moşiei într-o reşedinţă boierească în care au fost luate importante decizii privind istoria noastră, potrivit culturabratianu.ro.
Conform casei de licitaţii Artmark, valoarea conacului era estimată la cel puţin 2 milioane de euro.