(video) Veşti bune pentru cardiaci aduse din SUA de medicul Adrian Tase

Medicul cardiolog, conf. univ. dr. Adrian Tase, a fost printre cei 22.000 de participanţi la lucrările congresului cu nr. 68 al ACC (Colegiul de Cardiologie American – American College of Cardiology), care a avut loc în Centrul de Convenţii New Orleans, în perioada 16-18 martie 2019.

Cunoscutul cardiolog piteştean are calitatea de Fellow internaţional al ACC şi din  această postură dr. Adrian Tase a fost invitat chiar de preşedintele ACC la o recepţie de lucru. Bineînţeles, toate informaţiile culese le va împărtăşi cu argeşenii şi îi vor fi de mare folos în tratamentul pacienţilor săi. „A fost un eveniment deosebit. Îl consider un schimb de experienţă în timpul căruia am luat informaţiile direct de la sursă, la prima mână, ceea ce este foarte important. Modul în care se desfăşoară conferinţele acolo este foarte interactiv, poţi să pui întrebări şi te lămureşti foarte repede cum este cu noutăţile în cardiologie. Am să vă vorbesc despre conceptul de sănătate cardiovasculară mobilă, care este de mare actualitate în SUA. Este vorba de aplicaţii pe telefonul mobil sau ceasuri, care măsoară permanent tensiunea arterială şi ritmul cardiac. Este, dacă vreţi, echivalentul unui dublu holter continuu, astfel încât orice creştere a tensiunii arteriale peste anumite valori şi orice modificare a ritmului cardiac  sunt nu numai înregistrate, dar şi trimise online medicului curant. Se pleacă de la principiul că pacientul este în contact direct cu medicul doar câteva zile pe an, atunci când se duce pacientul la consultaţii. În acele momente, medicul surprinde nişte instantanee. Acum medicul este informat online de acest aparat de orice variaţie a tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace şi atunci poate să cheme pacientul la control sau să dea indicaţii. Aceste aparate deja există în SUA de câteva luni şi sunt foarte căutate. Vânzările sunt foarte mari. Se pare că este o medicină a viitorului, o medicină mobilă ce depăşeşte faza consultaţiei clasice, faţă în faţă, medicul cu pacientul. Acesta este cea mai mare noutate, în domeniul cardiologiei”, ne-a declarat medicul Adrian Tase.

 

Medicamente revoluţionare

Doctorul Adrian Tase a făcut precizări şi referitor la noutăţile din angiografie: „Pe partea de angiografie s-au descoperit stenturi foarte mici, de 2 milimetri, protejate farmacologic, care vor permite tratarea unor infarcte mai mici şi vor permite pătrunderea pe vase coronare mai mici şi stentarea acestora”. De asemenea, cardiologul argeşean a povestit că în cadrul congresului au fost prezentate medicamente noi care îi pot ajuta foarte mult pe cardiaci.


„- Firibastat este un medicament revoluţionar pentru hipertensiunea arterială. Are o eficienţă farmacologică nemaiîntîlnită până acum, blochează angiotensina la nivel cerebral şi este indicat în hipertensiunile cu valori peste 200 milimetri mercur ale tensiunii sistolice. Este atât de puternic medicamentul, încât nu necesită asocierea altor medicamente. De obicei, se dă un medicament asociat cu 4-5 alte medicamente. Acesta rezolvă singur problema. A trecut mai multe etape ale studiului clinic şi este gata de producţie, pentru a fi livrat pe scară largă pacienţilor. Va apărea luna viitoare în SUA şi probabil că va ajunge şi la noi peste câteva luni sau un an. 

- Icosapent ethyl - scade trigliceridele la pacienţii cu exces. Este chiar nucleul acidului gras omega 3. Nu mai e nevoie să luăm acidul gras omega 3 în totalitate, s-a găsit în cazul acestei structuri factorul care scade trigliceridele. Medicamentul exista şi înainte, dar se lua într-o formă mai grosieră.  
- Macisentan este agentul de ultimă generaţie din categoria inhibitorilor receptorului endotelinic şi se foloseşte în hipertensiunea pulmonară, fiind cel mai nou agent din clasa antagoniştilor receptorului endotelial. Este util în hipertensiunea pulmonară, superior celor din clasa lui care există pe piaţă. 
- Edoxaban este un anticoagulant oral direct, care se foloseşte în fibrilaţia atrială. Este de ultimă generaţie şi superior celor existente pe piaţă”,
a explicat medicul Adrian Tase.  

 

 

 Se aşteaptă o ieftinire a tratamentului din noua generaţie

 

Că tot vorbim de medicamente şi tratamentul cardiacilor, de la Congresul din Statele Unite, medicul Adrian tase ne-a mai adus o veste îmbucurătoare. „Medicamentele pe care l-am prezentat cu alte ocazii, care scad colesterolul sanguin, cele de tip anticorpi monoclonali şi care sunt pe piaţă de vreo 3 ani, destul de greu accesibile, se vor putea ieftini. Acum preţul în SUA s-a redus la jumătate şi aşteptăm ca acest val să ajungă şi în România, în câteva luni. Deocamdată, s-a redus la ei, ceea ce este foarte important. Eu am încercat să le recomand pacienţilor, dar costau cam 500 de dolari pe lună şi oamenii nu aveau de unde să dea atâţia bani. Dacă se va reduce la 250 dolari, poate că vor fi şi pacienţi de la noi interesaţi de aceste tratamente”, a anunţat medicul Adrian Tase.