(video) Un argeșean, rețetă inedită la ”Chefi la cuțite”. Au gustat

Relu Nica, un piteștean de 52 de ani, le-a adus chefilor o rețetă inedită care marchează "căldura casei, căldura focului de lemne, căldura și mirosul din casa bunicilor", poreclită "ciorbă de pietre". Mai exact, Relu a pregătit mâncare de cartofi pe care a accesorizat-o la așezarea în farfurie cu "fat wood", adică nod de lemn de pin, cules de pe conturul barajului Vidraru. Pentru preparatul său, Relu a câștigat două cuțite.


Relu Nica nu s-a prezentat cu un dish sofisticat pentru că a vrut să sublinieze ce ar putea să pregătească oamenii dacă ar reveni la un stil de viață organic, la tehnicile vechi, și dacă ar ieși din zona de confort cu care s-au obișnuit.

 

"Noi, ca specie, venim din natură. Am uitat de ceea ce înseamnă natura și treaba mea asta este: să îi învăț pe oameni să-și găsească resursele și să se găsească pe ei înșiși în natură".

 

Relu Nica are un parcurs profesional cel puțin interesant. De profesie  instructor de supraviețuire, a făcut alpinism comunitar și a lucrat în servicii de pază privată, a renunțat la jobul de firmă și a devenit cabanier. Până în 2017, a fost șef la Salvamont Curtea de Argeș și este cel care a a conceput și construit primul hotel de gheață de la Bâlea Lac, într-o perioadă în care în România oamenii nu prea știau de acest concept.

 

"A fost proiectul meu, execuția mea (...) Am muncit la proiect 3 ani de zile. În țară la noi nu se mai făcuse. În momentul în care m-am apucat de el, cei care treceau pe lângă noi, eram eu și trei prieteni, nu ne credeau", a povestit Relu Nica.

 

Are peste trei decenii de experienţă în alpinism şi activităţi outdoor, a făcut expediții în Turcia, Maroc și Siria, iar în prezent organizează tabere pe munte, construiește parcuri de aventură în toată România și predă tehnici de supraviețuire. 

În 2016, Relu Nica a făcut parte din echipa de zeci de voluntari din Argeş şi Bucureşti care au realizat, într-o săptămână, un heliport în zona Fereastra Zmeilor, la 2.300 metri altitudine, în Munții Făgăraș, heliport care scurtează timpul de intervenţie al salvamontiştilor cu o oră şi jumătate.