Primăria Ștefănești:

UPDATE:

Locuitorii din Ștefănești pot sta liniștiți. Nu vor fi îngropați morți la o distanță mai mica de 50 de m de casele lor. "Cimitirul nu poate fi extins. Există o hotărâre de consiliu, dar aceasta nu ține loc de autorizatie de construcție. Nu respectă distanța față de case, cum este normal, conform legislației, cea de 50 m, nu poate să primească certificatul de urbanism, dacă îl va solicita. E adevărat, a fost întrebat consiliul la momentul respectiv, dar până la autorizare mai sunt mulți pași de parcurs. Repet, totul se va bloca la solicitarea certificatului de urbanism. Cimitirul poate fi împrejmuit, se poate face orice pe el, dar nu pot fi băgați morți acolo. E clar! Ce vă spun dumneavoastră, vor primi oficial și oamenii, să stea liniștiți! Parohia nu poate îngropa morții la mai puțin de 50 de m distanță de casele oamenilor", a declarat Liviu Biruță, șef Serviciu Urbanism - Primăria Stefanești.

De câteva zile, zeci de familii din Ştefăneşti nu mai au linişte. "Se extinde cimitirul uman de pe Strada Mironescu! Ne vom trezi cu morţii îngropaţi în faţa porţilor nostre. Nu permitem aşa ceva! Nu este legal. Când ne-am făcut case aici nu ni s-a spus că ne învecinăm cu un cimitir", se plâng la unison oamenii. 
 


Localnicii nemulţumiţi spun că au citit legile în vigoare şi că nu se poate ca cimitirul să ajungă foarte aproape de locuinţele lor. "Cimitirul din vecinătatea noastră se va extinde. Extinderea asta este destul de dificilă, iar noi nu o înţelegem, pentru că distanţa de la cimitir până la limita proprietăţilor noastre este destul de mică, adică 43 m. Din câte cunoaştem noi, distanţa minimă de protecţie sanitară este de cel puţin 50 de metri. Unii vecini spun că aceasta este chiar mai mare, de 100 de metri. Ceea ce noi nu pricepem este cum se extindă acest cimitir. El se extinde în baza unei hotărâri de consiliu local din 2010, când nu existau locuinţe, nu era nici măcar o construcţie în zonă, iar condiţiile terenului erau altele. Cum se poate menţine această extindere când condiţiile sunt cu totul altele? Şi noi am primit cu toţii autorizaţii de construcţie, avem documente valabile. Eu am cumpărat teren în 2013, dar am construit casa mai recent. Sunt însă vecini care au construit case în 2012, în 2013. În niciun act, nici în planul cadastral, nici în certificatul de urbanism, nici în autorizaţia de construcţie nu scrie că o să ne învecinam cu un cimitir. (...)Cine a greşit? Unde este zona de protecţie sanitară de 50 de m?", se întreabă Vasile N.

"În 2010 se putea extinde, dar acum nu!"

Autorizaţia de extindere a cimitirului este expirată cu mult înainte ca ei să primească avize de construcţie în zonă şi să-şi ridice casele, susţin locuitorii de pe strada Mironescu din Ştefăneşti. "La 40- 50 de metri de gardul cimitirului ne-am făcut construcţii. Nu am fost anunţaţi că există un cimitir în apropiere, nu ni s-a dat niciun act.Toţi ne-am făcut gospodării, avem puţuri în curţi. Panta este înspspre curţile noastre, pânza freatică este la aproximativ 2 m adâncime, e albia Argeşului. Nu se poate începe o extindere de cimitir pe baza unei autorizaţii care este din 2010 şi pe care ei nu au folosit-o. Bănuiesc că are şi ea un termen de valabilitate. Aşa cum eu am la casă, de 12 luni, aşa trebuie să fie şi în cazul cimitirului. Ne-a fluturat în faţă proprietarul terenului acea autorizaţie, iar noi am contestat-o. În 2010 putea să extindă cimitirul, nu acum, când sunt case aici. Faptul că am apărut noi aici, după 2013, nu-l lasa pe el să se mai extindă cu cimitirul, rămânând între gardul cimitirului şi construcţiile noastre doar un cordon de 45 de metri. (...) Am făcut două cereri la primărie, dar au trecut două săptămâni şi nu am primit niciun răspuns. Avem doar promisiunea că vineri vom primi o soluţie sau un răspuns, nu ştim ce va fi. Peste 30 de familie suntem afectate de această situaţie", a declarat George
 V., un alt localnic. 
"Spăl biberoanele copiilor cu apă plată"
Oamenii spun că dacă ar fi ştiut că cimitirul se va extinde chiar până lângă casele lor, nu ar mai fi ales să se mai mute în zonă. Au copii şi deja nu mai folosesc apa din fântânile din curţi, de teamă să nu se îmbolnăvească.  


"Am încercat să aflu care sunt paşii de urmat. Am încercat să discut şi cu un avocat. Am discutat la Mediu, la Direcţia de Sănătate Publică. Mi s-a spus că există o lege din 2014 care reglementează distanţa de la casele de locuit către cimitir la 100 de m. Eu am văzut documentele pe care le are domnul Tofan, cel care deţine terenul pe care se va extinde cimitirul. Are o autorizaţie de împrejmuire emisa in 2010, valabilă 12 luni de zile, deci este expirată. Mai are, ca şi documente, o hotărâre a CL prin care se solicită şi se aprobă extinderea cimitirului. Am copii mici, spăl biberoanele acestora cu apă plată. Vă spun, primul lucru pe care l-am construit pe terenul meu a fost fântâna. Cu mult înainte să construiesc casa. Şi asta pentru că ştiam de la bun început că o bună perioadă de timp nu o să avem acces la utilităţile publice. Nu pot folosi această apă. Nu risc să ajung cu copiii la spital", a spus Andreea D., o altă localnică revoltată. 

"Nimeni nu i-a sechestrat"
Pentru că nu vrea să permită nici în ruptul capului ca lucrările de extindere să avanseze, unul dintre localnici, Ion P., povesteşte că a blocat utilajele de la primărie şi a chemat autorităţile. "Marţi, aflându-mă la coasă pe terenul meu, am dat cu tractorul într-un par care a fost pus acolo de Tofan sau părintele Amuza. Am întrebat cine l-a bătut acolo şi care e problema. În curte era un ulilaj al primăriei, care desfăcea gardul. Am spus să se oprească până vine cineva de la primărie şi de la poliţie, să se rezolve problema. Părintele Amuza a plecat, dar înaintea a dat telefon la primărie şi la poliţie. De ce a plecat? Eu am rămas. Au venit şi au constatat. Au văzut, cred, că nu au voie să facă lucrări de extindere, nu se va lărgi cimitirul pentru că e spaţiul prea mic. Miercuri, aflându-mă la Golesti, am auzit că au început din nou lucrările. Am venit imediat şi am găsit două tractoare lucrând aici. Eu am oprit şi am întrebat cine este coordonatorul lucrării. Au spus că au fost trimişi de doamna primar. Oamenii au fost de bună credinţă şi s-au oprit din lucru, să vină doamna primar. Le-am spus clar în momentul în care au vrut să plece, pe motiv că trebuie să alimenteze, că nu pleacă nimeni până nu vine vreun reprezentant al primăriei şi rezolvăm situaţia. Am vorbit acolo şi ni s-a spus că sunt pe canale şi fac alte lucrări. Au luat utilajele şi au plecat. Nimeni nu i-a sechestrat. Am vrut doar să nu mai lucreze, să ne explice cineva ce se întâmplă. În urmă cu trei săptămâni, eu şi alte 14 persoane am depus o sesizare la primărie. Nu am primit niciun răspuns.Nimic - nimic!"


Poliţia a fost chemată la faţa locului
În cele două zile cât s-a lucrat pe terenul dintre cimitir şi casele oamenilor a fost nevoie şi de poliţişti la faţa locului. Din fericire, situaţia nu a degenerat. "Am intervenit pentru aplanarea starii conflictuale. Deoarece nu au fost reclamate fapte de natură penală sau contravenţională, am avertizat persoanele cu privire la comportament şi le-am îndrumat să se adreseze instituţiilor abilitate să se implice in rezolvarea problemelor aduse de acestea în discuţie", a declarat Florin Popa, purtător de cuvânt al Poliţiei Argeş. 


Preotul: "Nu avem nevoie de mediatori!"
Preotul Cristian Amuza nu a vrut să comenteze despre situaţia legată de nemulţumirea oamenilor: "Nu stăm de vorbă. Aceasta este o problemă pe care noi o discutăm pe plan local şi nu avem nevoie de mediatori!"


Gelu Tofan: "Sunt doar un fost proprietar"
Contactată în nenumărate rânduri, primăriţa din Ştefăneşti, Ioana Jenica Dumitru, nu a răspuns la telefon, iar viceprimarul localităţii, Ion Mihalcea, nu ştia despre situaţia legată de extinderea cimitirului, pentru a o putea comenta, dar a promis că se va interesa şi va reveni cu un raspuns. 
Gelu Tofan, cel care a deţinut până în 2010 terenul pe care se încearcă extinderea cimitirului, spune că l-a vîndut parohiei din Ştefăneşti, astfel încât nu are niciun amestec în scandalul care persistă de câteva zile pe baza acestui pământ. "În această ecuaţie eu sunt doar un fost proprietar al unui teren pe care l-am înstrainat în anul 2010 parohiei. Parohia a obţinut ulterior aprobări de extindere a cimitirului vechi pe acel amplasament. Mai departe nu mă priveşte.", a declarat Gelu Tofan, pentru Sursa ta.