(video) Soluții pentru piețari. Prefectul, circulară către primării!

UPDATE, ora 14:00

În această dimineață, prefectul Emanuel Soare a avut o întâlnire cu reprezentanții producătorilor agricoli care își comercializează marfa în piețele din Pitești.


S-au purtat discuții punctuale pe problemele semnalate de către producătorii agricoli, s-au analizat soluțiile propuse ieri în ședința susținută de prefect cu reprezentanții primăriilor care au în subordine piețe agroalimentare și s-au identificat soluții individualizate pentru fiecare sector comercial în parte (legume si fructe, lactate, carne).
Comercianții au agreat soluțiile identificate pentru ca activitatea lor să poată continua, iar prefectul i-a asigurat că acestea vor fi implementate în cel mai scurt timp. Piețele urmează să fie reorganizate astfel încât activitățile comerciale să se desfășoare în spații deschise conform prevederilor HG 935/05.11.2020. Totodată, prefectul Emanuel Soare le-a garantat acestora că nu își vor pierde standurile, ba chiar au fost identificate posibilități prin care să se poată crește numărul de standuri în piețele nou organizate.


Prefectul a transmis o circulară către primăriile care au în subordine piețe agroalimentare, sau au autorizat asemenea activități private, în care le solicită acestora să ia de îndată măsuri pentru a asigura condiții corespunzătoare pentru comercianții agricoli, cum ar fi montarea de corturi sau alte structuri care să asigure un acoperiș deasupra locului în care producătorul își expune produsele, asigurarea accesului la curent electric, asigurarea unor surse de încălzire, etc.
 

----------------------------------------------------------------

 

Măsura închiderii piețelor cauzează nemulțumire în rândul comercianților și a producătorilor. Aproximativ 100 de piețari s-au strâns în fața Prefecturii Argeș pentru a protesta împotriva măsurii Comitetului pentru Situații de Urgență. 

 

Piețele din oraș sunt majoritatea închise, iar comercianții se văd nevoiți să stea acum în frig să vândă.

CITEȘTE ȘI ... Descarcă aici declarația pe proprie răspundere pentru deplasarea pe timp de noapte

Reamintim că, de astăzi, au intrat în vigoare următoarele măsuri pentru zona de Argeș.

Transport public:
În autobuze și microbuze, vor fi ocupate doar jumătate dintre locurile disponibile, cealaltă jumătate va fi indisponibilizată prin marcarea corespunzătoare.

În autobuze nu se va mai călători în picioare decât pe locurile marcate corespunzător pe podea și la o distanță de cel puțin 1,5 m de ceilalți călători. 

Șoferii mijloacelor de transport public nu vor pleca din stație dacă nu se respectă aceste reguli și vor anunța organele competente când situația o impune. 

Accesul clienților în magazine:
Nu se va permite accesul clienților pentru care nu se poate asigura păstrarea distanței de 1,5 m. 

Numărul clienților care pot avea acces, în același timp, în interiorul spațiului comercial va fi calculat de către agentul economic prin raportarea la maximum 50% din suprafața utilă, liberă și la distanța necesară. Aceste instrucțiuni vor fi aduse la cunoștința clienților prin modalități de afișare și comunicare specifice. 

Alte restricții în vigoare:

- Restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri de noroc etc. funcționează la o capacitate de maximum 30% din numărul locurilor disponibile și doar în intervalul 06.00-21.00 (localități cu incidența între 1,5-3 la mie)

- Masca obligatorie în toate spațiile deschise sau închise.
- Reuniuni de sărbători, aniversări, petreceri – interzise.

- Circulația în afara locuinței între orele 23.00-05.00 – interzisă. Excepții doar conform legii.

- Piețele din spațiile închise, târgurile, bâlciurile, talciocurile – închise.
Este permisă doar activitatea piețelor organizate în spații publice deschise.

- Companiile cu un număr mai mare de 50 de angajați organizează activitatea în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă sau în grupe care încep/termină activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

- Școlile suspendă activitatea care impune prezența fizică a elevilor și continuă activitatea în mediul online.

Restricțiile în baza HCJSU 56/07.11.2020, HG 935/05.11.2020, OUG 192/05.11.2020