(video) Protest în fața Prefecturii. HORECA și-a strigat nemulțumirile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a hotărât impunerea unor măsuri suplimentare în mai multe localități din județ, întrucât aici s-a înregistrat o incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 mai mare de 3 la 1.000 de locuitori. Aceasta a fost picătura care i-a înfuriat pe patronii din HoReCa, extrem de afectați în acest an. 

Începând cu data de 14 noiembrie 2020, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, la nivelul acestor localităților Mioveni, Pitești, Curtea de Argeș, Câmpulung, Ștefănești, Topoloveni, Bradu, Mărăcineni, Mioarele, Bascov, Dârmănești, Albeștii de Muscel, Leordeni, Lerești, Poiana Lacului, Aninoasa au fost aplicate următoarele măsuri:
# Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.
# Este permisă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, doar pentru persoanele cazate în aceste unități.
# Este interzisă activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.
# Sunt interzise activitățile în cadrul cinematografelor și instituțiilor de spectacole și/sau concerte.
Măsurile impuse sunt obligatorii, iar nerespectarea lor va conduce la suspendarea avizului de funcționare și amenzi maxime.

În acest context, astăzi, zeci de argeșeni, angajați sau foști angajați în industria HORECA, ar si din alte sectoare de activitate, au protestat față de măsurile restrictive ce au fost luate de autorități. Manifestările au fost pasnice, dar vocale, respectând toate prevederile legii.


Protestatarii au scandat că vor să muncească în continuare pentru a supraviețui și deși înțeleg foarte bine implicațiile și gravitatea pandemiei prin care trecem, consideră abuzive deciziile luate de pe o zi pe alta de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

 

”Am avut o discuție cu câțiva reprezentanți ai celor care au participat la protestul de astăzi. Am discutat despre nemulțumirile dumnealor cu privire la aplicarea măsurilor restrictive din domeniul horeca și al sălilor de jocuri. Au evidențiat faptul că veniturile pe care le vor avea în urma aplicării măsurilor privind șomajul tehnic nu le vor permite să își mai acopere cheltuielile și toate consecințele ce decurg de aici. Au evidențiat faptul că este posibil ca infectarea cu SARS-CoV-2 să se realizeze mult mai intens în supermarketuri sau autobuze, decât în domeniile pe care le reprezintă dumnealor. De asemenea, au evidențiat ideea necesității impunerii altor măsuri restrictive și în alte domenii, inclusiv pe cea a carantinării.

Nu poate fi extrasă o concluzie din astfel de manifestări de protest, din păcate. Legea este stabilită la nivel național. Din păcate, au nevoie de un țap ispășitor, iar prefectul este prima alegere.

I-am asigurat de deschiderea și înțelegerea mea, le-am dat datele de contact pentru a rămâne în legătură permanentă și pentru eventuale petiții pe care ar mai dori să le facă în perioada următoare”, a declarat prefectul Emanuel Soare.