FELICITĂRI! Vezi oraşul din România care își produce singur curentul electric

FELICITĂRI! Vezi oraşul din România care își produce singur curentul electric. Autorităţile locale au gasit o soluţie extraordinară

Un oraş din Maramureş işi produce singur, din gunoi, curentul electric pentru iluminatul public.Gunoiul provenit de la fermele zootehnice şi din gospodăriile oamenilor afectase terenurile agricole, iar intreaga zonă devenise o bomba ecologică. Sprijinite de Ministerul Mediului, prin Banca Mondială, autorităţile locale au gasit o soluţie inedită: o instalaţie de biogaz. Investiţia se ridică la 3 milioane de euro.

CITIŢI ŞI... Bani de la stat pentru case ecologice

Dincolo de economie, sistemul va rezolva şi una din marile probleme ale zonei: cea a poluarii de la fermele zootehnice. Oraşul Seini, din judeţul Maramureş, are o lungă tradiţie in creşterea animalelor, dar se afla şi pe lista neagră a celor mai poluate localităţi.

Printr-un proces de "digestie anaerobă" intr-un container ermetic, bacteriile descompun deşeurile in metan, azot şi dioxid de carbon. Instalaţia captează şi căldura, iar simultan produce, printr-un proces termodinamic şi electricitate. Nămolul rămas este transformat in ingraşamânt bio.

Gabriela Tulbure, primarul oraşului Sein, declară: "O sa se facă o economie foarte importantă pentru că vom face o compensare cu intreaga factură pe care o avem in
oraşul Seini, iluminatul public, şcolile, creşe, tot ce avem in administraţia locală. Am gasit o comoară, uite ca putem sa transformăm dejecţiile animaliere in biogaz."

Vezi video.

Sursa: stririleprotv.ro