(video) La datorie pentru siguranța argeșenilor: Jaf în casa vecinului, furt de capace și romi luați la întrebări

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș se află permanent la datorie, pentru creșterea gradului de siguranță, pe fondul apropierii perioadei de minivacanță a frârșitului de an, în contextul actualei situații epidemiologice.


Sfaturi preventive din partea polițiștilor
 

Cu privire la contextul actual, privind creșterea numărului de persoane confirmate cu coronavirus, recomandăm în continuare tuturor cetăţenilor să aibă un comportament precaut, să nu se expună la riscuri, să păstreze distanțarea fizică și să poarte masca de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, precum și să respecte interdicțiile cu privire la organizarea de evenimente private și cu privire la deplasarea/libera circulație în intervalul orar 23.00-05.00.

Cu privire la circulația pe drumurile publice, vă recomandăm să circulați preventiv, adaptând permanent viteza la condițiile meteo și cele rutiere, în special în condiții de carosabil umed sau vizibilitate îngreunată. Luați în considerare că perioada calendaristică este favorabilă întâlnirii unor porțiuni de drum cu polei, sau chiar parte carosabilă acoperită cu gheață sau zăpadă, condiții în care este obligatorie dotarea autoturismelor cu anvelope de iarnă. Respectați limitele de viteză, pentru a putea opri în condiții de siguranță sau a limita consecințele unui eventual eveniment rutier, și nu bruscați volanul sau frâna, pentru a evita să pierdeți controlul asupra direcției de deplasare.

CITEȘTE ȘI ... Tudor Ionescu: Spitalul de Pediatrie Pitești preia toate urgenţele pediatrice!

 

Cu privire la infracţiuni contra patrimoniului:
-nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea; țineți cont de zicala ,,ceea ce pare prea frumos ca să fie adevărat, chiar așa și este” ( Supermarketurile şi hipermarketurile au promoţii şi oferă cadouri doar în interiorul magazinelor! Popularizarea acestor promoţii se realizează prin intermediul cataloagelor disponibile în magazin, pe site-urile de pe internet, nicidecum în parcările acestora. Bunurile oferite de persoane fizice, în condiții dubioase, la prețuri derizorii, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor);
- nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani sau obiecte cu o valoare materială însemnată (bijuterii, bunuri electronice, etc.);
-purtați portofelul sau geanta cu acte și bani, în buzunare interioare ale vestimentației, respectiv în față, la vedere, niciodată deasupra cumpărăturilor, sau în coşul de cumpărături;
-feriţi-vă de priviri indiscrete când faceţi plata şi nu scoateţi toată suma de bani pe care o aveţi asupra dumneavoastră, ci numai suma de care aveţi nevoie pentru a plăti;
-atenție sporită la folosirea cardurilor bancare, prin efectuarea de plăți sau retragerea de numerar din bancomate;
-evitaţi pe cât posibil să vă înghesuiți sau să fiți înghesuiți în zone comerciale, pieţe, bazaruri, gări - autogări, magazine, mijloace de transport etc., atât în înțelesul actualei situații epidemiologice, precum și în înțelesul evitării victimizării;
-acordați o atenție sporită locului unde parcați autovehiculul, modului de asigurare al acestuia și bunurilor lăsate în interior; nu lăsați bunuri de valoare, genți sau portofele la vedere; atenție la încărcarea și descărcarea cumpărăturilor;
-nu ezitaţi să luaţi atitudine atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni;

FOARTE IMPORTANT: în situaţia în care observaţi săvârşirea sau deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune sau furt, anunţaţi organele de poliţie, contribuind astfel la stoparea activităţii infracţionale. 

 

CITEȘTE ȘI ... Cadou de Crăciun pentru toți cetățenii UE


169 de sancțiuni, 6 permise de conducere reținute și 3 certificate de înmatriculare retrase!

 

Ieri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pitești au acționat pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul nerespectării normelor de circulație, menținerea ordinii și liniștii publice, prevenirea faptelor contra patrimoniului și a faptelor comise cu violență, în contextul măsurilor de prevenire a infectării și limitare a răspândirii infecțiilor cu coronavirus.
Totodată s-a acționat pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, cu specificul combaterii transportului şi comercializării ilegale de brazi de Crăciun, precum și a respectării prevederilor legale privind comercializarea articolelor pirotehnice.
Polițiștii piteșteni au verificat în trafic 134 de autoturisme, au legitimat 260 de persoane şi 16 agenţi de pază.
În urma verificărilor, polițiștii piteșteni au aplicat 169 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 39.315 lei, au reținut 6 permise de conducere și au retras 3 certificate de înmatriculare.


Dintre acestea, 
- 71 de sancțiuni au fost aplicate pentru neluarea măsurilor de portecție individuală, conform Legii 55/2020, în valoare totală de 19.600 de lei.
- 61 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești, ca urmare a abaterilor la circulația pe drumurile publice. Amenzile aplicate de polițiștii rutieri au avut o valoare totală de 10.870 de lei, totodată fiind reținute 5 permise de conducere și retrase 2 certificate de înmatriculare.
- 20 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de polițiștii Secțiilor de Poliție 1-4 Pitești, conform Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială, amenzile având o valoare totală de 6.300 de lei.

 

CITEȘTE ȘI ... Raed Arafat a anunțat ce este total interzis să facem de Revelion

 

Verificări ale dispozitivelor de pază


În ziua de 15 decembrie a.c., polițiștii compartimentului Sisteme de Securitate din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, precum și polițiștii compartimentelor de specialitate din celelalte structuri, au desfăşurat activităţi de prevenire și combatere a infracțiunilor contra patrimoniului agenților economici, precum și verificare a modului de desfășurare a activității furnizorilor de servicii de securitate private.
Astfel, polițiștii Serviciului de Ordine Publică au verificat 6 operatori economici de pe raza municipiului Pitești, polițiștii Secției 4 Poliție Pitești au verificat 3 agenți economici, iar polițiștii din cadrul Poliției Orașușlui Ștefănești au verificat un operator economic, cu privire la respectarea normelor stabilite conform Legii 333/2003R privind paza obiectivelor, bunurilor și protecția persoanelor, respectiv H.G. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare a legii, fără a fi aplicate sancțiuni.
La toate unităţile s-a procedat la instruirea agenților de pază cu privire la modul de desfășurare al serviciului, purtarea elementelor distinctive şi a mijloacelor din dotare, precum și respectarea consemnului general și particular al postului, iar la cele la care s-au constatat nereguli, au fost stabilite termene de remediere a deficiențelor.

CITEȘTE ȘI ... A intrat cu mașina în contorul de gaze!

 

A rămas fără telefon. Romi duși la audieri

În seara zilei de 15 decembrie a.c., în jurul orei 19:00,poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Buzoieşti au fost sesizaţi prin SNUAU 112, cu privire la faptul că la coborârea dintr-un mijloc de transport în comun, o femeie din comuna Căldăraru a constatat lipsa telefonului mobil, indicând că este posibil ca acesta să îi fi fost sustras de alţi călători care coborâseră anterior.
În baza descrierii, poliţiştii au efectuat investigaţii, stabilind că doi tineri, de 22 şi 20 de ani, ambii din Ungheni, au coborât anterior din mijlocul de transport, în urma activităţilor telefonul fiind predate de către unul dintre tineri şi restituit persoanei vătămate.

CITEȘTE ȘI ... Stați acasă de Crăciun - îndemnul premierului interimar Nicolae Ciucă!


Capace din fontă - furate!

În ziua de 15 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secției de Poliție Rurală Leordeni au fost sesizați cu privire la faptul că în noaptea de 14 spre 15 decembrie a.c., persoane necunoscute au sustras mai multe capace din fontă, de la căminele rețelei de canalizare de pe raza localității Leordeni. 
Din primele cercetări s-a stabilit că au fost sustrase nr. 7 capace din fontă de la căminele de canalizare, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 5.000 de lei. 
În cercetărilor, a fost identificat un bărbat de 29 de ani, din aceeași localitate, care și-ar fi însușit bunurile în scopul valorificării la un centru de fier vechi.

 

CITEȘTE ȘI ... Doliu în mediul de afaceri! A murit patronul de la Romimpex!

A intrat în casa vecinului cu gânduri necurate!

În ziua de 15 decembrie a.c., poliţiştii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Costești au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de furt calificat, faptă sesizată în ziua precedent, de 14 decembrie a.c., privind un furt din locuința situate pe raza aceleiași localități.
În urma investigațiilor, polițiștii au identificat un bărbat de 39 de ani, din aceeași localitate, care ar fi pătruns în locuința în cauză prin efracție.
Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activități infracționale.


În toate cauzele, bunurile au fost recuperate integral, iar verificările continuă, fiind întocmite dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, conform art. 229 din Codul Penal.