(video) ISU ARGEȘ - Amplu exercițiu în cazul unui incendiu la fondul forestier

UPDATE

Conform scenariului, incendiul de vegetație s-a propagat la itiera din fondul forestier,  în zona Ciocănăi (comuna Moșoaia), aflată pe raza Ocolului Silvic Pitești. Mai mult, din cauza intensificării vântului focul s-a extins până în apropierea Grădinii Zoologice Trivale, pe o suprafață de cca. 2 ha, punând în pericol obiectivul și integritatea fizică a animalelor aflate în captivitate, unul dintre animale reușind să scape în afara amplasamentului.

„Norul dens de fum, emis în urma incendiului, se îndrepta spre zona locuibilă (cartier Trivale) și putea afecta populația, ceea ce a determinat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției să ia decizia transmiterii mesajului de înștiințare a populației prin sistemul RO-ALERT.
Totodată, două persoane care se aflau într-un grup ce se plimba prin pădure,  erau date dispărute și nu mai puteau fi contactate prin telefon. Pentru căutarea acestora s-au constituit echipe formate din jandarmi și polițiști cu un câine.
În același timp, un muncitor de la Ocolul Silvic, care lucra la crearea fâşiei de izolare prin tăierea arborilor pe direcţia de propagare a incendiului, s-a accidentat secţionându-şi membrul inferior  cu un motoferăstrău. Și aici s-a acționat în colaborare, echipajul SMURD i-a acordat îngrijirile medicale necesare, iar o echipă de jandarmi l-a transportat cu un ATV la ambulanță.
Și echipajul pirotehnic a fost alertat, întrucât, în zona incendiată, s-au descoperit elemente de muniţie neexplodată, rămase probabil din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, răspândite pe o suprafaţă de cca. 100 m2”,
a transmis ISU Argeș.


Exercițiul a fost  organizat de către ISU Argeș, în colaborare cu celelalte structuri cu funcţii de răspuns în cazul producerii unui astfel de eveniment (IJJ, IJP, DSV, Ocolul Silvic, MApN, GNM, DSVSA).
Toată activitatea  s-a realizat sub atenta monitorizare a președintelui Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefect Dragnea Emilian și  a subprefectului județului Argeș, Adrian Bughiu.

Marți dimineața, ISU Argeș desfășoară un exercițiu planificat, de cooperare, pentru gestionarea unor situații de urgență generate de un incendiu la fondul forestier. Activitatea va începe la ora 10:00, iar în cadrul acesteia vor participa forțe din cadrul ISU, IPJ, IJJ, Ocoalele Silvice,  Garda de Mediu și lucrători ai Grădinii Zoologice.

Exercițiul va avea loc în Pădurea Trivale din Pitești, în zona Schitului.