(video) Imagini spectaculoase din munți. Misiunea: găsirea victimelor îngropate în zăpadă

În perioada 3-12 martie, la Cabana Capra Transfăgărașan, la altitudinea de 1.700 metri, se va desfășura Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan.


Pe parcursul a zece zile, unitatea canină (conductor + câine) trebuie să progreseze în așa fel încât la examenul final să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță. Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, în perioada 19-21 februarie, la Cota 2000 Transfăgărășan. 

 La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Suceava, Gorj și Argeș. În ultimele cinci zile ale stagiului vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum în țara noastră pentru reconfirmarea anuală. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine. Într-una din zilele stagiului, unitățile canine vor beneficia de un antrenament aero pentru inserția/extracția cu troliul de la locul avalanșei cu un elicopter tip EC135 al Inspectoratului General de Aviație.

CITEȘTE ȘI ... 5 județe în scenariul roșu! Azi - o fată de doar 17 ani a murit din cauza Covid-19

În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din Romania este format din șaptesprezece unități canine de avalanșă, din douăsprezece județe. Județul Argeș are doi conductori cu trei câini brevetați pentru acest gen de salvare. 

Din păcate, după o perioada fără cazuistică la avalanșă, în ultimele trei sezoane de iarnă, au fost înregistrate opt decese la nivel național, în condițiile în care turiștii sau schiorii au fost surprinși de dinamizarea stratului de zăpadă, actualul sezon fiind încă în curs. 

”Intenția Salvamont România este ca la nivel național să fie în permanență minimum 25-30 de unități canine de avalanșă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încât să se asigure o intervenție optimă. Acest lucru va fi cu atât mai necesar, în condițiile în care, în viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenție montană, dispuse judicios pentru optimizarea intervenției la care se va face de gardă pe perioada iernii, cu unități canine pentru avalanșă. ”