(VIDEO) Guvernul plătește șomajul tehnic!

În această dimineață, premierul Ludovic Orban a anunțat o nouă serie de decizii adoptate de executiv în ședința de Guvern.

CITEȘTE ȘI ... Sfârșit tragic pentru o bătrână. A fost găsită carbonizată


Guvernanții au anunțat plata șomajelor tehnice din bugetul ministerului muncii în cuantumul de 75% din salariul mediu brut.

”Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe nu au capacitatea, veniturile necesare, pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să fie dați afară.
Am avut și varianta de a susține plata salariului, dar am fi instituit obligația acestor angajați de a merge la muncă. Am considerat că e mai utilă măsura de a plăti acest șomaj tehnic pentru a sta acasă”, a declarat Ludovic Orban.


Companiile care vor beneficia de ajutorul statului pentru plata șomajului tehnic sunt cele afectate direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc.) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. Cea de-a doua categorie prevede companiile care au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de ajutorul statului pentru salariații pe care nu îi pot plăti, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%.


 Crește plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei

S-a luat decizia de a se majora plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Vorbim despre o sumă de 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru. 


”Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem cu 5 miliarde în primă fază. Suntem pregătiți să îl majorăm cu încă 5 miliarde și ne putem duce până la 15 miliarde.

Practic garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion și de 80% peste un milion.

Am decis să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA, pentru a permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru.”, a menționat premierul.