(video) Bani de la Guvern pentru 10 comune din Argeș!

UPDATE, 19 iunie:

Prefectul Emanuel Soare a participat ieri la o videoconferință, organizată de Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu subprefecții Adrian Bughiu și Andrei Ciungu, șeful ISU Argeș, Bogdan Olar și directorul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea, Bogdan David. Prefectul județului Argeș a primit asigurări că se vor primi bani de la Guvern pentru combaterea efectelor inundațiilor. În acest sens, în conformitate cu Ordinul Prefectului 171/2019, s-au format comisii mixte de evaluare a pagubelor produse de inundații, din care fac parte reprezentanți ai ISU, ai ABAAV și ai UAT-urilor. Primăriile trebuie să anunțe ISU Argeș dacă există pagube provocate de inundații, în termen de 48 de ore de la producerea lor. În același timp, Primăriile trebuie să aibă un plan de apărare împotriva inundațiilor și stocuri de materiale (de exemplu, saci de nisip).

Bilanțul inundațiilor în județul Argeș, din perioada 15-18 iunie, arată că au fost afectate 10 comune. În comuna Albeștii de Muscel au fost inundate nu mai puțin de 22 de case și tot atâtea anexe gospodărești. Puternic lovită de scurgerile de pe versanți, dar și de o viitură formată pe râul Vâlsan, a fost comuna Brăduleț. Aici, apele au provocat pagube pe 28 km de drumuri locale, 3 km de drum comunal (DC262), 200 m de drum județean (DJ703I) și la 6 poduri. În comuna Țițești, pe Valea Mănăstirii, au fost deteriorate de viitură 120 m de gabioane, în trei puncte diferite, instalate de Primărie pentru protecție împotriva apei.

În total, în județ, au fost inundate 30 de case, 35 de anexe și afectate 8 poduri, 3 podețe și un canal. Au fost afectate 69 de drumuri comunale și locale (pe o lungime totală de 46,8 km), 20 hectare de teren arabil, 25 hectare de pășuni și 30 de fântâni.  Au fost afectate și două drumuri județene – DJ703, pe raza localității Valea Danului și DJ703I, în localitatea Brăduleț.

Comunele afectate de inundații, conform rapoartelor operative ale Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență sunt următoarele: Țițești, Albeștii de Muscel, Uda, Valea Danului, Cocu, Bughea de Sus, Cicănești, Bălilești, Brăduleț și Valea Iașului.
 

UPDATE, 17 iunie:


În această după-amiaza și la începutul nopții de miercuri spre joi județele din Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și local în Oltenia, Muntenia și Moldova vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice.

Au fost inundate gospodării în localitățile Valea Iașului (afectate o curte și un beci) și Albeștii de Argeș (afectată o locuință), municipiul Curtea de Argeș (afectată o locuință din cauza unei defecțiuni la sistemul de canalizare). În comuna Budeasa, un copac a căzut pe carosabil, fiind înlăturat de un echipaj cu o autospecială de intervenție.

ISU recomandă!

Pentru prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața, recomandăm populației să respecte următoarele măsuri:
• Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
• Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
• În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare

Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul https://fiipregatit.ro/ghid/inundatie/ sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.

 

UPDATE, 15 iunie, ora 21:00

Pe timpul instaurării CODULUI PORTOCALIU de vreme severă, pe teritoriul județului Argeș, până în jurul orei 15.00, au fost 59 de apeluri primite pe numărul unic de urgență în care s-au semnalat inundații ale locuințelor, străzilor, subsolurilor construcțiilor din Pitești, Bradu și Ștefănești. Printre acestea s-au numărat Liceul Constantin Brancusi (subsolul unui atelier), Sala Sporturilor
14 echipaje de pompieri de la Detașamentele de Pompieri Pitești, Bradu, Mioveni și Secția de Pompieri Costești au intervenit pentru înlăturarea efectelor negative produse de precipitațiile abundente căzute în untima perioadă.

De asemenea, pompierii au intervenit și pentru evacuarea unei persoane rămase cu autoturismul în apele râului Cârcinov din localitatea Dobrești. Acesta a fost evacuat fără probleme cu ajutorul unui tractor.

Atenționare meteorologică COD PORTOCALIU valabilă până în mâine, ora 03:00.
Fenomene vizate : cantități de apă însemnate ce vor acumula 40l/mp iar pe arii restrânse 50-80l/mp și intensificări puternice ale vântului.

 


 

Argeșul se află, în acest moment, sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin cantități de apă însemnate și intensificări puternice ale vântului. În după-amiaza zilei de luni (15 iunie) și în prima parte a nopții de luni spre marți (15/16 iunie), în Oltenia, Banat, Crișana și local în Transilvania și Muntenia vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină.

CITEȘTE ȘI ... (video) Părintele Protosinghel Serafim a fost înmormântat la Mănăstirea Negru Vodă

 Efectele vremii au fost vizibile, autoritățile fiind solicitate pentru a interveni în sprijinul cetățenilor.
În cursul zilei de ieri, pompierii au intervenit în comuna Bradu, acolo unde un copac a căzut peste o linie de medie tensiune, și pe Calea Câmpulung, unde o anexă a fost inundată. În această dimineață, un alt copac prezenta pericol motiv pentru care a fost îndepărtat.


Probleme au întâmpinat și turistii. Un grup de persoane a rămas blocat la cabana Voina după ce căderile de bolovani au blocat accesul către și dinspre masivul Iezer-Papusa. Salvatorii au acționat pentru eliberarea drumului.