(video) Dan Manu: Nicio viroză, cu atât mai mult COVID-19, nu se tratează cu antibiotice!

Astăzi, de la ora 10:00, în sala mare a Consiliului Județean Argeș a avut loc o conferință de presă comună pe tema acțiunilor necesare și măsurilor pentru pregătirea în situația apariției de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Alături de președintele Dan Manu au fost prezenți prefectul Emanuel Soare, directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru, inspectorul șef al ISU Argeș, locotenent colonel Bogdan Olar, directorii medicali ai Spitalului Județean de Urgență Pitești, Spitalului de Pediatrie Pitești și Serviciului Județean de Ambulanță Argeș. 

Potrivit prefectului Emanuel Soare,  autoritățile din Argeș se pregătesc pentru riscul extinderii epidemiei de Coronavirus în România, un risc din ce în ce mai crescut după declanșarea focarului din nordul Italiei, zona în care trăiesc foarte mulți cetățeni români și dinspre care foarte multe avione înțesate de pasageri vin către țara noastră. În județul Argeș există două locații de carantină:

„În județul nostru vor exista două locații de carantină care îndeplinesc cerințele impuse în eventualitatea apariției unor cazuri de coronavirus: la tabăra de la Nucșoara (10 locuri) și Cabana Bahna (6 locuri). Vom căuta și alte locații pentru a extinde capacitatea de cazare”, a transmis prefectul Emanuel Soare.

CITEȘTE ȘI ...  SPECULĂ NESIMȚITĂ! Măști mai scumpe cu 500%! Procurorii din Italia s-au sesizat! Ai noștri când?

 

„Cetățenii nu trebuie să intre panică. Noi, însă, ca reprezentanți ai autorităților publice suntem mobilizați, luăm toate măsurile necesare, astfel încât în eventualitatea confruntării cu asemenea situații să fim foarte bine pregățiți. Deciziile pe care noi le-am luat la nivel județean sunt în concordanță cu deciziile care au fost luate la nivel național. Acestea vizează niște proceduri tehnice ce cuprind toți pașii ce trebuie urmați”, a adăugat prefectul Emanuel Soare.

Instituirea carantinei se stabilește pentru persoanele care sosesc în România din Italia din cele 11 comune afectate (Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo si San Fiorano), iar în ceea ce privește izolarea la domiciliu, măsura se aplică persoanelor care sosesc în România din regiunea Lombardia și Veneto (situate în afara zonelor în care s-a instituit carantina).

Președintele CJ Argeș, Dan Manu, a făcut precizări cu privire la virus. Potrivit acestuia, noul coronavirus a ajuns în China în luna decemebrie 2019, fiind adus, din câte s-ar părea, de doi lilieci:

„Acest virus are perioadă de contaminare 14 zile. Se comportă ca o viroză respiratorie de sezon. Ce mai știm despre el este că nu este rezistent la temperaturi mai mari de 28-30 de grade. Acesta este și motivul pentru care în zonele continentale, din partea de Sud, nu există asemenea situații cu care ne confruntăm în zona de Nord. Este foarte sensibil la factorii externi: durează între 2 și 3 ore pe birouri, pe pachete, chiar și pe plicurile pe care le transmitem prin postă, de exemplu”, precizează Dan Manu.
Totodată, președintele CJ atrage atenția că nicio viroză, cu atât mai mult COVID 19, nu se tratează cu antibiotice.

Sorina Honțaru, directorul Direcției de Sănătate Publică Argeș, transmite că în țară sau în Argeș nu există niciun suspect și niciun caz confirmat de coronavirus.

 “Mesajul pe care dorim să îl transmitem cetățenilor este acela de a nu se panica. Atât autoritățile centrale, cât și cele locale sunt pregătite să gestioneze aceste cazuri. Persoanele care vin din China și din cele 11 localități afectate din Italia intră în carantină în județele de graniță. Astfel, nu vor ajunge imediat la noi în județ. Doar în situația în care capacitatea acestora va fi depășită, vor fi luate măsuri suplimentare.”, a transmis Sorina Honțaru.

CITEȘTE ȘI ...  Samsarii de mașini- călcați de polițiști! Percheziții în Argeș, București și în alte 19 județe

 

„ Avem echipamente de protecție la nivelul județului Argeș. Probele recoltate de la cei cu simptome, se prelucreaza la Bals. Se recolteaza doar la cei simptomatici, veniți din China sau Italia”,  a conchis Sorina Honțaru.


 

De asemenea, președintele C.J. Argeș, dr. Dan Manu, a făcut apel la calm, explicând totodată în ce constă infecția cu noul coronavirus și prezentând cele mai importante reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a preveni îmbolnăvirea:

- Spălați-vă mâinile de multe ori;
- Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
- Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
- Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
- Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
- Curătați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
- Utilizați masca de protecție doar în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
- Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
- Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile;
- Animalele de companie nu transmit coronavirus.