(video) Bilanţul cutremurului devastator din Turcia: 31 de morţi şi 1.547 de răniţi

UPDATE, 26 ianuarie:

Autorităţile de la Ankara au anunţat că bilanţul cutremurului devastator care a lovit Turcia vineri seara s-a soldat, până acum, cu 31 de morţi şi 1.547 de răniţi. Seismul de 6,8 grade pe scara Richter a lovit Turcia în apropiere de localitatea Elazig. De altfel, Elazig este şi provincia cea mai afectată de seism.
Conform Anadolu Agency, seismul s-a resimţit inclusiv în Siria şi Georgia şi a fost urmat de peste 530 de replici, dintre care nouă au fost de peste 4 grade pe scara Richter.

45 de persoane au fost recuperate până acum de sub dărâmături, însă căutările continuă, în zonele afectate intervenindu-se cu 3.433 de salvatori şi 17 câini de căutare.

76 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurului. Alte 42 au fost serios avariate, în timp ce 425 de clădiri au suferit daune minore.

UPDATE, ora 09:00

Creşte bilanţul victimelor de la teribilul cutremur care a lovit vineri seara Turcia, astfel că în acest moment sunt cel puţin 19 morţi şi peste 600 de răniţi.

Conform CNN, autorităţile locale se tem că numărul victimelor creşte vertiginos în condiţiile în care se consideră că multe persoane sunt în continuare prinse sub dărâmături, ţinând cont şi de ora la care s-a produs cutremurul.

Seismul s-a produs în apropiere de Sivrice, oraş cu circa 4.000 de locuitori din provincia Elazig. De altfel, regiunea Elazig a fost cea mai afectată de seism, 13 dintre cele 19 decese înregistrându-se aici.

Seismul s-a produs şi în apropiere de Gaziantep, oraş unde antrenează românul Marius Şumudică.

Tehnicianul de 48 de ani a precizat că nu a mai trăit astfel de momente, respectiv să se producă un cutremur în oraşul în care antrenează, şi că este alături de poporul turc în aceste momente de suferinţă.
 

Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs vineri în estul Turciei. 15 persoane au murit, după ce mai multe clădiri s-au prăbușit, a anunțat ministrul de Interne Suleyman Soylu. Cutremurul din Turcia a fost resimțit în țările vecine Siria, Armenia, dar și în Israel, până la Tel Aviv.

Seismul s-a produs în districtul Sivrice, din provincia Elazig, în jurul orelor locale 20:55, potrivit agenţiei guvernamentale pentru situaţii de urgenţă din Turcia. Cel puțin 16 clădiri s-au prăbușit. Dintre cei 15 morți confirmați până la miezul nopții, 8 s-au înregistrat în Elazig, 6 în Malatya și unul în Dyabakir (o femeie care a făcut infarct). De asemenea, 225 de oameni au fost răniți în Elazig și alți 45 în Malatya. Bilanțul însă e așteptat să crească, pentru că operațiunile de căutare și salvare sunt în plină desfășurare.


Seismul vine după o serie de cutremure care au avut loc în cursul zilei de joi. Cel mai mare dintre acestea a avut 5,6.

 

 


Gheorghe Mărmureanu spune că seismul din Turcia nu va avea efect asupra României.
”Niciodată cutremurele care sunt pe falia asta nu au influență asupra României. Pentru că România este supusă la un alt sistem tectonic”, a declarat seismologul.


Sursa: Digi24.ro / observator.tv
Sursa video YouTube