(video) Câine chinuit de mai mulți copii, la Pitești. Polițiștii au intervenit

Printr-o postare pe Facebook aflăm povestea tristă a unui câine chinuit de mai mulți copii din Pitești. Agresorii, care au între 9 și 13 ani, au rănit animalul la gât și l-au lovit cu pietre.

„De câteva luni stă pe la mine prin cartier, câțiva copii (9-13 ani) i-au pus gând rău! Tot timpul cobor și îi mai dau de mâncare, astăzi când am coborât cu cățelușa mea afară o vecina mi-a spus că acei copii l-au tăiat la gât, în prima fază nu mi-a venit să cred până am ajuns la el și l-am văzut. Ce mă deranjează cel mai mult este faptul că niște copilași au putut să facă așa ceva!!!!! Si aseară inclusiv îl făceau să latre la ei și să îi alerge și când vedeau că vine înspre ei aruncau cu pietre în el”, a povestit femeia pe Facebook.


Astfel, în urma postării, polițiștii de la Protecția Animalelor Argeș au intervenit și au găsit în zona menționată doi câini, masculi tineri, de aproximativ 2 ani, rasa metis, care au  ridicați și plasați într-un adăpost autorizat. Animalele nu erau microcipate și nici nu au stăpâni.

Salvatorii spun că unul dintre patrupede prezintă o rană mai veche. Acțiunea de salvare a beneficiat de ajutorul reprezentanților Asociației Ute Langenkamp Iubiți Maidanezii AULIM.

 

 

Ce înseamnă animal în pericol?

 

a) animal care a fost rănit sau schingiuit;
b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;
d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică

 


De reținut!

Orice mod de sesizare este suficient pentru declanșarea acestui mecanism, indiferent că verificările pornesc de la sesizarea din oficiu a polițiștilor, sesizarea în urma unor postări pe rețele de socializare (observate direct de polițiști sau aduse în atenția acestora), ori sesizări scrise (înaintate în format electronic ori adresate direct, în scris). 

Totodată, persoanele care asistă în mod direct sau dețin date cu privire la situații de potențial risc pentru animale și le aduc la cunoștința opiniei publice sau instituțiilor abilitate din domeniul protecției animalelor, pot fi audiate cu privire la aspectele concrete cunoscute, în raport de situația ce face obiectul verificărilor. 

Legislația privind protecția animalelor reglementează situația tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfințind o serie de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestora, cât și în sarcina autorităților responsabile și instituțiilor statului. 

Deținătorii de animale au în mod obligatoriu și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență.

 

 

Sfaturi pentru deținătorii de câini și pisici

 

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Argeș sfătuiesc orice deținător de astfel de animale să manifeste responsabilitate în privința castrării acestora, alături de oferirea adăpostului, hranei și atașamentului de care are nevoie orice ființă.

Astfel, pentru a influența spre bine rezolvarea situației câinilor și pisicilor fără stăpân, au o mare importanță obiceiul de a adopta aceste animale, concomitent cu castrarea acestora. 

Situația în care animalele nu sunt castrate trebuie să fie una de excepție, acest aspect fiind reglementat din punct de vedere legal de o serie de acte normative, în special cu privire la categoria câinilor periculoși sau agresivi, fără a se limita la aceștia.

Acte normative privind sterilizarea câinilor și pisicilor, ce nu au drept de montă și pedigree:

-Ordinul nr. 1/7 ianuarie 2014 pentru aprobarea normelor de identificare şi înregistrare a câinilor cu stăpân;
-Legea 227/2002 pentru aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân;
-Ordonanţa de Urgență 155/2001R pentru aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân;
-Hotărârea de Guvern 1059/2013 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG 155/2001 pentru aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân;
-Legea 60/2004, pentru ratificarea Convenției europene pentru protecția animalelor de companie;
-Ordonanța de Urgență 55/2002 - Regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.