(video) Apicultura din Argeș, la pământ!

Prima jumătate a lui 2020 este dezastruoasă pentru apicultori. Seceta prelungită de anul trecut, zăpada căzută în martie și ploile care acum nu mai contenesc au făcut prăpăd în familiile de albine. Apicultorii spun că, în premieră, până la acest moment, nu au avut miere de vânzare.

Comuna Băbana este cunoscută pentru numărul mare de apicultori. Peste 500 de familii trăiesc din stupărit, grație pădurilor din zonă. Anul acesta însă i-a luat pe nepregătite chiar și pe cei mai experimentați. Gheorghe Sămăreanu este apicultor de peste 40 de ani. Acasă are 65 de stupi însă anul acesta l-a făcut să se gândească să renunțe. Cele mai căutate sortimente de miere, rapița și salcîmul, vor fi anul acesta foarte rare și mai scumpe. Din cauza ploilor, salcâmul ar putea fi mai scump și cu 30% față de alți ani.

În premieră, anul acesta statul acordă despăgubiri apicultorilor. Pana la un bilant al apicultorilor, urmeaza vanzarea produselor si încercarea de a scoate macar cheltuiala cu albinele. Pana la profit e cale lunga si aparent greu de realizat.