Incendiul de la Poenari a fost stins! Cauza izbucnirii: O ȚIGARĂ ARUNCATĂ LA ÎNTÂMPLARE

UPDATE 27 APRILIE

Incendiul a fost stins după mai bine de 5 zile de la izbucnire. Pe parcursul nopții, dar și în această dimineață, s-au realizat recunoașteri ale zonei, atât de pe DN 7C, cu mijloace de observare de la distanță, cât și cu echipe terestre și nu a mai fost identificate alte focare existente. De asemenea, în continuare echipaje de pompieri, voluntari și reprezentanți ai ocoalelor silvice vor rămâne în zonă, pentru monitorizare.

Totodată, s-a stabilit faptul că incendiul a fost provocat de o țigară aruncată la întâmplare.

Reamintim că Cetatea Poenari va rămâne închisă în următoarele zile. Această măsură a fost luată pentru a preveni apariţia unor evenimente nedorite care, pot pune în pericol turiştii.
 

UPDATE 26 APRILIE, ora 14:00

În urma cu putin timp, un apel 112 anunta faptul că incendiul de la Cetatea Poenari s-a reaprins. 
Pompoerii care au rămas în zonă pentru monitorizare au plecat către locul specificat, acolo de unde se și zărește fum, pentru a constata situația.

 

UPDATE 26 APRILIE, ora 12:50

Astăzi, în a cincea zi de când a izbucnit incendiul la Cetatea Poenari, acesta a fost lichidat. În zona mai rămân pentru monitorizare pompieri, dar și lucrători ai ocoalelor silvice din zonă.

 

UPDATE 25 APRILIE, ora 16.30

Misiunile pentru stingerea incendiului de litieră din Arefu continuă și astăzi. În această dimineață, de pe DN7C, s-a realizat o recunoaștere a zonei și s-a constatat o fumegație pe partea de nord a versantului, într-o zonă inaccesibilă forțelor de intervenție. S-a luat decizia ca o echipă mixtă formată din pompieri, jandarmi și reprezentanți ai Salvamont să execute o misiune de monitorizare și stingere a eventualelor focare identificate . Pe timpul deplasării, au fost stinse 5 focare, la cel de pe partea nordică a versantului fiind imposibil de ajuns. La ora 15.00 s-a realizat schimbul de efective, o nouă echipă urmând să execute misiunea de recunoaștere și stingere a focarelor descoperite.

UPDATE 24 APRILIE, ora 16:20

În aceste momente, la Poenari se acționează și cu o autoscară. De asemenea, conform ultimelor informații, două focare se află și în apropiere de Barajul Vidraru. Sunt peste 50 de ore de la izbucnirea incendiului.

UPDATE 24 APRILIE, ora 10:50

Nu au mai fost identificate fumegații, însă grupa operativă a ISU Argeș va rămâne activă, iar echipaje de pompieri vor executa acțiuni de verificare terestră, monitorizare și supraveghere a zonei. Mai exact, 40 de pompieri vor rămâne în zonă.
Ieri, s-a intervenit, pe cale aeriană, cu ajutorul elicopterelor și dispozitivelor speciale Bumbi Bucket, care au executat 49 de misiuni de stingere, dar și terestru, pe două sectoare, cu pompe manuale portabile și mijloace de primă intervenție.
Pe timpul nopții, pompierii au efectuat misiuni de monitorizare și supraveghere a suprafeței afectate.
Elicopterele IGAv, cât și forțele inspectoratelor sosite în sprijin se vor retrage.

UPDATE 24 APRILIE, ora 09:30 

În aceste momente, la Arefu un elicopter survolează zona pentru a identifica dacă mai sunt focare. De asemenea, pompierii s-au aflat în permanență la fața locului și au monitorizat zona. În scurt timp se va afla dacă incendiul este lichidat. Urmează ca pompierii să stabilească și o cauză a incendiului care a izbucnit în urmă cu peste 40 de ore.

UPDATE:

Incendiul se manifesta prin fumegatii în partea de nord a versantului. S-au executat, astăzi, 49 de misiuni de stingere cu ajutorul elicopterele si a dispozitivului Bumbi Bucket. Pe timpul nopții, pompierii vor executa misiuni de monitorizare și supraveghere a zonei, urmând ca dimineata sa se reia operațiunile de stingere.

UPDATE:

Potrivit purtătorului de cuvând ISU Argeș, Mădălina Epure, incendiul a fost lichidat pe o parte a versatului, cea care face legătura cu drumul. De asemenea, elicoptere nu mai execută misiuni în acest moment. Trafic a fost reluat pe Transfaragasan.
Pe cealaltă parte a versatului focarele încă fumegă, motiv pentru care pompierii rămân la fața locului pentru a asigura măsurile de protecție și monitorizare.
Acum, în zonă a început ploaia, existând risc de accidentare. Se vor relua acțiunile mâine dimineață la ora 07:00.  

UPDATE:
Până la această oră, 34 de misiuni de stingere a incendiului s-au făcut cu ajutorul dispozitivelor speciale atașate de elicoptere. În continuare se intervine pentru lichidarea focarelor, atât pe teren, cât și pe cale aeriană.
”Operațiunile terestre se desfășoară pe două sectoare cu pompe manuale portabile și mijloace de primă intervenție, pe un teren accidentat, greu accesibil”, specifică Mădălina Epure, purtător de cuvânt ISU Argeș.

UPDATE:

Incendiul din zona Cetății Poenari nu a fost lichidat nici la această oră. Vorbim de peste 25 de ore de când echipajele de intervenție se luptă cu focarele.
Cele două elicoptere au fost încărcate de 24 de ori cu apă din barajul Vidraru, acționând pentru stingerea incendiului în zona Arefu, în apropierea Cetații Poenari. Acestea au staționat momentan pentru a se răci motoarele, urmând ca  acțiunea de stingere să continue până la lichidarea incendiului.

Pomperii iau în calcul mai multe variante care ar fi dus la izbucnirea incendiului. Acum nu se poate spune cu exactitate, dar după ce incendiul va fi stins, pompierii vor stabili cauza declanșării focarelor.

 

UPDATE:

Două elicoptere IGAv acționează în acest moment cu dispozitive Bumbi Bucket pentru stingerea incendiului de vegetație manifestat în zona Cetății Poenari. Cel de al doilea elicopter IGAv a sosit în această dimineață în zona afectată, iar, în acest moment, operațiunile de stingere se desfășoară coordonat, în tandem, cu ambele elicoptere. S-au executat 10 misiuni de stingere cu ajutorul dispozitivelor speciale atașate elicopterelor.


Restricția de circulație instituită de IPJ Argeș pe DN7C se menține pe întreaga durată a operațiunii.
Toți cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasarea în zona incendiului, iar dacă aceasta este absolut necesară, să respecte indicațiile autorităților.

UPDATE:

La Cetatea Poenari se intervine în continuare pentru lichidarea incendiului, atât cu echipe de pompieri militari, cu mijloace de primă intervenție și motopompe, cât și cu elicopterul IGAv, cu dispozitivul Bumbi Bucket. Totodată, pentru eficientizarea misiunii de răspuns, un al doilea elicopter de la IGAv a fost solicitat și se îndreaptă spre zona afectată, pentru utilizarea acestuia la operațiunea de stingere. De asemenea, alte două autospeciale, dotate cu tunuri de apă, de la ISU Dâmbovița și ISU Teleorman  vor sosi în sprijin.

Până la această oră s-au executat 6 misiuni de stingere cu ajutorul dispozitivului special atașat elicopterului.
La ora 09.00 s-a desfășurat, la sediul Hidroelectrica din localitate, ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, sub coordonarea Prefectului Județului, Emilian Dragnea, în urma căreia s-au luat următoarele măsuri:
-    Activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a intervenției, cu reprezentanți ai Direcției Silvice, Garda Forestieră, ISU, IPJ și IJJ;
-    Restricționarea circulației în zonă, din motive de siguranță (cad pietre) de către IPJ, pe timpul misiunii de intervenție a elicopterelor IGAv;
-    Organizarea unor echipe specializate ale IJJ, în scopul prevenirii atacului animalelor sălbatice;
-    Suplimentarea numărului de lucrători silvici, care vor executa misiuni de patrulare în zonă;


Incendiul s-a manifestat pe o suprafață totală de 14 ha, în acest moment fiind localizat în limita a unui hectar.
În funcție de focarele identificate, vor fi stabilite direcțiile de acțiune pentru perioada următoare.


 

UPDATE:

Peste 200 de pompieri și un elicopter trimis de Inspectoratul General de Aviație din MAI acționează în zona Cetații Poenari, acolo unde ieri în jurul orei 13 a izbucnit un incediu de vegetație. De 20 de ore echipajele de intervenție se luptă cu stingerea focarelor. În curând va ajuge în zonă un alt elicopter pentru a ajuta la lichidarea incendiului.

”IGSU a suplimentat forțele de intervenție cu aproape 100 de pompieri din ISU BIF, ISU BV, ISU PH, ISU SB, ISU TR și USISU Ciolpani. De asemenea, din cadrul ISU Argeș sunt mobilizați 100 de salvatori care acționează permanent pentru lichidarea focarelor, iar Inspectoratul General de Aviație din MAI a pus la dispoziție 2 elicoptere dotate cu dispozitive de stingere, tip Bambi Bucket” transmite Madalina Epure, purtîtor de cuvând ISU Argeș.


Acțiunile s-au reluat în această dimineață, atunci când elicopterele a putut decola.

Flacarile s-au restrâns.  Arde doar pe coama versantului. Cauza incendiului e in curs de stabilire, pentru salvatori, in acest moment, fiind stingerea flacarilor.

Sursa video ISU Argeș

În continuare, traficul este blocat pe Transfăgărășan. La fața locului intervin doar echipajele de intervenție.

Pe durata nopții trecute, au fost continuate misiunile de stingere, iar în această dimineață a fost efectuat un zbor de survol în zonă. În funcție de focarele identificate, vor fi stabilite direcțiile de acțiune pentru perioada următoare.

Intervenția se realizează cu dificultate din cauza ariei mari de acțiune, accesului îngreunat și cantităților limitate de apă din pădure. La fața locului au fost deplasate 3 containere tip Multirisc, care au în componență pompe manuale portabile - utilizate de pompieri la stingerea incendiilor de pădure.

 

UPDATE:

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia rutieră va fi blocată toată noaptea pe DN7C Transfăgărăşan, pe ambele sensuri de mers, din cauza incendiului de vegetaţie produs la kilometrul 57, în comuna Arefu, judeţul Argeş şi a căderilor de pietre pe carosabil. Se estimează ca traficul să fie  reluat în condiţii normale, mâine, încursul dimineţii, în jurul orei 08:00.  

UPDATE:  Elicopterul nu va acționa în seara acesta, se lasă întunericul. Urmează să se stabilească planul pentru dimineață la prima oră.

UPDATE:  La fața locului intervin peste 50 de pompieri care acționează cu mijloace de primă intervenție pentru limitarea și lichidarea incendiului. Alături de aceștia, au sosit în sprijin, 14 jandarmi. Pentru eficientizarea misiunii de raspuns, la nivelul județului a fost ridicată capacitatea operațională, astfel încât forțe suplimentare să ofere sprijin colegilor aflați deja în teren. Totodata, un elicopter, dotat cu sistem Bumbi Bucket, a fost solicitat pentru efectuarea recunoașterilor din aer și utilizarea acestuia la operațiunea de stingere. De asemena, pentru ca intervenția sa nu afecteze turiștii aflați in zona, s-a luat măsura evacuarii acestora. Nu au fost înregistrate victime sau alte situatii care sa genereze probleme deosebite, au transmis reprezentanții ISU Argeș printr-un comunicat de presă.

UPDATE:  în urmă cu puțin timp, reprezentanții ISU Argeș au transmis că în curând va ajunge elicopterul de la Iași. De asemenea, se caută soluții pentru a realiza și un releu cu motopompe. S-au suplimentar forțele de intervenție in zona Cetății, inclusiv cu jandarmi. În acest moment arde vegetația uscată pe o suprafață de peste 500 de metri pătrați.

UPDATE: În zona Cetății Poenari traficul rutier a fost restricționat. Există pericol de cădere de pietre pe carosabil ca urmare a incendiului.La fața locului asigură perimetrul polițistii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș.

UPDATE: Potrivit reprezentanților ISU, având în vedere terenul din zonă, nu se poate interveni. Se va solicita elicopter.

UPDATE:   Din primele informații, incendiu s-a extins pe o suprafață de 500 de metri pătrați. A fost nevoie de evacuarea a 60 de turiști aflați atât pe scările Cetății cât și la baza acesteia.

UPDATE:    Pompierii vor fi nevoiți să urce 1480 de trepte, atâtea câte sunt de la bază până în vârful muntelui acolo unde se află cetatea.

Cu puțin timp în urmă, un incendiu de vegetație uscată a izbucnit în apropiere de Cetatea Poenari. La locul incendiului intervin pompierii cu 3 autocamioane, 2 autospeciale de  primă intervenție și comandă și un echipaj  SMURD.

Foto- video: ISU Argeș / IJJ Argeș