(video) Incendiu de proporții la Ștefănești - 50 hectare au ars

UPDATE 19 februarie, ora 21:44

După o oră, pompierii argeșeni au reușit să lichideze incendiul. Primele date arată că în jur de 50 de hectare au ars. Cel mai probabil cineva a dat foc vegetație, lăsând focul nesupravegheat. Pompierii au prezentat o primă cauză: folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

UPDATE 19 februarie, ora 20:38

Vegetația uscată a fost mistuită de flăcări în Ștefănești. 20 de pompieri sunt, în acest moment, la fața locului luptându-se să stingă flăcările care mistuie trei dealuri.


Intervenția este dificilă, mai ales că pârjolul se extinde cu repeziciune.

 

UPDATE 19 februarie:

ISU Argeș a postat, astăzi, pe pagina de Facebook un mesaj pentru populație în ceea ce privește incendiile de vegetație. Cu puțin timp în urmă, alte trei incendii au fost raportate în localitățile Calinesti, Stefanesti și Leordeni.

CITEȘTE ȘI ... Incendii de vegetație în 10 localități argeșene! Peste 10 de hectare de teren, arse în 48 de ore!

Conform datelor oferite de pompierii argeșeni, peste 10 h de teren au ars în ultimele 48 de ore, fiind înregistrate 15 incendii de vegetație uscată, în peste 10 localități din județ. 

 

ISU Argeș: ”Prudență pe timpul folosirii focului deschis! Respectați recomandările pompierilor!”


1. Aceste activităţi nu vor fi efectuate pe timp de vânt, în perioadă de caniculă şi secetă sau la lăsarea întunericului;
2. Supravegherea în permanenţă a focului până la stingerea completă a acestuia;
3. După arderea completă, resturile vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor aprinse;
4. Asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă şi a unor unelte (lopeţi, măturoaie etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control;
5. Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
6. Arderea resturilor se va face la o distanţă de minimum 10 m faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn etc.) şi la 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;
7. Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă: emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

UPDATE

La Stefanesti a ars vegetația uscată pe aproximativ 4 ha. Potrivit pompierilor, focul a fost pus intenționat, cu scopul de a curata terenul. Intervenția pompierilor a durat aproximativ 2 ore si jumatate.

Două incendii de vegetație au izbucnit, cu puțin timp în urmă, în județul Argeș: primul pe strada Sticlelor din Ștefănești, iar cel de-al doilea în localitatea Boteni.

În Ștefănești, acolo unde vegetația uscată arde pe aproximativ 2 ha, intervine o autospecială de la Detașamentul Pitești, iar în Boteni intervin pompierii din Câmpulung.

Nu există pericol de propagare.

 Incendiu Str. Sticlelor, Ștefănești

 

 

Video: ISU Argeș