Victoria Irimia: Femeia a fost lăsată de Dumnezeu cu scopul de a face lumea mai bună, mai armonioasă, mai frumoasă!

Medicul Victoria Irimia reprezintă exemplul perfect pentru definiția forței și a abilităților feminine. Pionier în proiecte eferente domeniului său de activitate, familistă și specialist de renume, practician de succes și manager eficient, voce reprezentativă în plan social și vector de echilibru în plan personal, domnia sa poate constitui, în orice moment, un reper pentru reprezentantele sexului frumos care își propun să demonstreze, în orice domeniu ar alege, să evolueze profesional. A absolvit Facultatea de Medicină Generală la UMF Cluj, cu media de repartiție 10. S-a specializat în domeniul psihiatriei în cadrul UMF București. A dat startul activității de sănătate mintală în județul Argeș, structura creată de domnia sa fiind nominalizată ca stație-pilot pentru Organizația Mondială a Sănătății. Face parte din structuri naționale și internaționale de profil, și-a confirmat rolul la catedră încă din 1991 la nivelul Universității Pitești, a condus Laboratorul de Sănătate Mintală al județului Argeș și posedă două brevete de invenție, înregistrate la OSIM. A fost printre primii investitori privați din domeniul medical, punând, în anul 1991, bazele Clinicii Self Control – Dr. Irimia, primul centru privat de acest gen din Pitești, devenit ulterior spital. 

Există femei din domeniul dumneavoastră de activitate care v-au servit ca inspiraţie, ca model?

Medicina - am mai spus-o și o tot repet - nu este o meserie, este o misiune. Ca atare, evident, nu are niciun „sexˮ. Dacă ar fi să vorbesc despre un izvor de inspirație, primul care îmi vine în minte este Albert Schweitzer, un exemplu de cultură și dăruire, laureat al Premiului Nobel.

Dați-mi exemplul unei lecţii de leadership pe care aţi învăţat-o de-a lungul carierei!

De la 30 de ani, am fost pusă în situația de a crea direcții noi în domeniul sănătății mintale. Prima lecție a fost aceea că, oricât de determinat și de bun ai fi, obstacolele sunt pe măsură. Soluția este să ai colaboratori cărora să le poți delega competențe, ținând „întregulˮ armonios și funcțional.

Ce sfat i-aţi da unei tinere care îşi începe acum parcursul profesional?

Sfatul, de bun-simț, pe care-l pot da oricărui începător în domeniul medical este să pună pe primul loc ceea ce are el de oferit, fără calcule meschine legate de răsplată.

Cum definiţi rolul femeii în societate, raportat la vremurile noastre?

Femeia a fost lăsată de Dumnezeu cu scopul de a face lumea mai bună, mai armonioasă, mai frumoasă. Trebuie să nu uităm asta și să nu admitem compromisuri defeminizante, degradante. Rolul este același dintotdeauna și nu trebuie „pierdutˮ pe drum!

Ce obiective v-aţi trasat pentru acest an?

În ceea ce mă privește, anul acesta vreau să fiu și mai bună decât anul trecut! Și acest deziderat îl voi atinge, cu siguranță, împreună cu cei pe care mă pot baza!