Vicele Tudosoiu: Singurul consilier local care s-a bătut pentru box, judo şi fotbal este Cristian Gentea

În weekend s-a desfăşurat ediţia a XIV-a a Campionatului Naţional de Skandenberg, dechisă oficial de către Cristian Gentea, reprezentantul  FC Argeş, care  a fost partener şi coorganizator, ocazie cu care a şi transmis un mesaj public, privind faptul că încurajează pe viitor desfăşurarea a cât mai multor activităţi de acest gen, evenimente sportive naţionale sau internaţionale, la Piteşti. 

Evident, opoziţia, fiind în plină campanie electorală, nu a ratat ocazia să îl atace pe candidatul PSD, cu mesaje de genul: „S-a trezit PSD, în campanie, să susţină sportul”. În acest context, în calitate de viceprimar şi consilier local de trei mandate, Dumitru Tudosoiu a avut o reacţie destul de tranşantă vizavi de această temă, ţinând să precizeze, într-un interviu acordat publicaţiei noastre, câteva elemente extrem de importante cu privire la evoluţia sportului piteştean în ultimii 10 ani. 

Ce înseamnă FC Argeş la acest moment?

- FC Argeş de acum nu a fost FC Argeş dintotdeauna. Înainte de acest FC Argeş, cu care ne mândrim cu toţii acum sau pe care îl blamăm, după caz, a fost sportul municipal, Clubul Sportiv al Primăriei, care avea secţia de baschet şi secţia de fotbal. Aceste două secţii ţineau sporturile de echipă, care suscită interesul cetăţenilor de a participa în arene şi pe stadioane. Dintre aceste două ramuri, baschetul era în Liga I, adică în cel mai înalt for competiţional al României, în timp ce fotbalul, acum 8 ani, era undeva în liga a IV-a – Liga a III-a. Era la şi alţii, ca şi cum eram un oraş de duzină şi nu ne interesa această activitate. Nici nu exista FC Argeş, era SCM.
Asta se întâmpla începând cumva din 2012, în mandatul anterior, iar în acest mandat, care stă să se încheie, avem baschetul tot în Liga I, şi fotbalul calificat, la 2 august, în Liga I, dar mai putem vorbi de nişte lucruri. Putem vorbi de faptul că toate echipele de fotbal de copii şi juniori au fost aduse sub egida aceluiaşi club: FC Argeş. Doi! Avem secţii noi, care au adus rezultate extraordinare: box, judo, secţii stabile la clubul FC Argeş.  În 2015, s-au înfiinţat secţiile de nataţie, atletism şi box, iar în urmă cu doi ani s-au mai adăugat cele de judo şi karate. În scurt timp au venit şi rezultate: Adrian Preda este vicecampion european la box; Alexandru Ungureanu - campion naţional la box; îl avem pe Eduard Şerban - este campion mondial, după ce a câştigat Campionatele Mondiale de Cadeţi de la Santiago de Chile.

Avem rezultate naţionale, europene şi mondiale, la box şi judo
Cum a fost posibilă această transformare din ultimii 4 ani?

- Singurul consilier local care s-a bătut pentru box, judo şi fotbal este Cristian Gentea. Într-adevăr, este candidatul nostru, dar trebuie să îi dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Nu s-a zbătut doar în mandatul acesta, ci şi în cel anterior. La îndemnul lui şi susţinut şi de Consiliul Local, am reuşit să ne recăpătăm la FC Argeş culorile clubului, palmaresul, fanionul, emblema, absolut tot ce ţinea de FC Argeş, pe care le pierduserăm prin prisma acelui parteneriat nu tocmai sănătos cu Cornel Penescu. 
Dar nu vorbim doar de fotbal acum. Mai presus decât atât, avem rezultate naţionale, europene şi mondiale, la box şi judo. Sunt oameni acolo serioşi, premiaţi în Consiliul Local pentru performanţele obţinute, sportivi care au avut rezultate, care au fost susţinuţi şi sunt susţinuţi în continuare. Avem prezenţa domnului Gentea lângă aceşti copii şi antrenori, în ringurile de box sau pe saltelele de judo - mers după ei, premiaţi din bani personali, susţinuţi pentru deplasări... Adică toate lucrurile acestea au fost făcute de un singur om! Erau şi ceilalţi colegi cu noi în echipă, dar Cristian Gentea este cel care a cerut sus şi tare să dezvoltăm clubul, să mergem înainte. Sunt lucruri care nu pleacă de acum din campanie. Gentea nu era candidat în 2016 şi nici nu se vorbea că va fi! Este meritul lui! O singură voce a mai venit lângă el, şi o spun fără falsă modestie, singurul consilier care avea pregătire pe educaţie fizică şi sport, adică Titi Tudosoiu. De-a lungul anilor este reliefat punctul meu de vedere în procesele-verbale ale şedinţelor: „Să susţinem, să investim, să creăm o piramidă a valorilor performanţei în Piteşti şi în judeţul nostru”. Punct şi fără echivoc! Nici Sorin Apostoliceanu, nici Ionescu, nici Popescu, cu excepţia lui Gigi Dinescu, nu au venit nici cu propuneri, nici cu sponsorizări, cum a venit Cristian Gentea. Iar când zic sponsorizări nu mă refer doar la fotbal, unde mai are puţin şi atinge 300.000 euro, după ce a convins firme importante să vină alături de echipa noastră. E important de menţionat şi investiţiile în baschet, cele în judo şi box şi cum a reuşit să îi atragă alături de clubul nostru.
Le mulţumesc şi consilierilor din cele două mandate, care au aprobat şi votat toate hotărârile legate de FC Argeş şi de secţii, însă iniţiativa a fost a lui Cristian Gentea. 

„Avem în prezent absolut tot ce îţi trebuie într-un oraş decent ca peste câţiva ani să ai performanţă şi să culegi roadele”
De ce nu este Cristian Gentea preşedinte la FC Argeş?

- Pe vremea aceea, când s-a constituit clubul, în iunie 2017, el era preşedinte. Apoi, când LPF a schimbat regulile şi nu a mai putut Primăria să fie acţionar la echipa de fotbal, în 2019, s-a constituit Asociaţia Campionii, iar el nu a mai avut dreptul legal să fie şi a intat în acţionariat Salubritatea şi Apă Canal. Dar nu funcţia l-a determinat să sprijine sportul şi iată că asta a dovedit-o rămânând alături de ei şi după ce nu a mai fost preşedinte. 

Ce v-a deranjat în declaraţiile emise în spaţiul public legat de sportul piteştean?

- Că nu se spune ce stă în spatele sportului piteştean de astăzi. Cine s-a bătut pentru rezultatele notabile de acum?! Apostoliceanu?! A, că au votat, bravo, dar să nu îşi aroge alte merite, că nu au fost ei cu ideea, cu susţinerea... La iniţiativa lui Cristian Gentea, dublat de argumentele mele, avem în prezent absolut tot ce îţi trebuie într-un oraş decent ca peste câţiva ani să ai performanţă şi să culegi roadele, să ieşim în stradă de bucurie pentru rezultatele sportivilor noştri. Ce formaţiune a susţinut construirea unei săli de sport la Şcoala „Ion Pillat”? PSD! Ce formaţiune a susţinut construirea unei săli de sport la „Cantacuzino”, care este aproape gata şi în noiembrie se dă în folosinţă? PSD! Nu am stat cu mâinile în sân când terenul de la Aripi a fost dat, prin hotărâre în instanţă, proprietarului. L-am cumpărat, am făcut o reparaţie la vestiare, vom avea dotări, ca să asigurăm condiţii de sportivi. Vom investi mult mai mult acolo. Cine a susţinut mutarea Liceului cu Program Sportiv din incinta Şcolii 18 la căminul CFR?! CL a finanţat reparaţia şi dotarea cantinei, suntem la 80% cu reabilitarea Căminului, unde vom avea un minihotel şi vom avea şi o sală de sport construită prin CNI, astfel încât noţiunea de campus sportiv să devină reală. 
Sunt eforturi an de an şi ei spun că nu s-a făcut nimc?!