Vezi cu cât vor crește salariile de la 1 iulie

De la 1 iunie, soldele de funcție ale personalului militar se vor majora cu 20%, iar salariile polițiștilor cu 5%, a declarat Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, joi, la Sinaia.

"La data de 1 iulie 2017 se acordă următoarele creșteri salariale: soldele de funcție ale personalului militar se majorează cu 20% față de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de funcție ale polițiștilor cresc cu 5% față de nivelul acordat pentru martie 2017. Salariile de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației locale intră în plată începând cu 1 ianuarie 2018. De la 1 ianuarie sunt următoarele creșteri salariale: medici și asistente, ce intră cu toată creșterea (...) salariile de bază pentru personalul didactic din învățământ se majorează cu 50% față de decembrie 2017, salariile de bază, solde de funcție, salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare ale personalului salariat se majorează cu 25% față de nivelul acordat în decembrie 2017. Indemnizațiile lunare pentru funcția de demnitate publică se stabilesc pe baza coeficienților și a salariului minim brut pe țară garantat în plată în vigoare. În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, solde de funcție, salarii de funcție, indemnizații de încadrare reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul prevăzut de lege pentru 2022 și cel din decembrie 2018", explică Vasilescu.

În noua lege a salarizării, sporurile nu au fost tăiate, însă au fost plafonate la un nivel de 30%, potrivit Ministrului Muncii.

"Toate sporurile care erau înainte în lege se vor regăsi și în această nouă lege, diferența este că s-au plafonat la ordonatorul de credite la 30%. Asta ca să oprim sarabanda care a dus în unele instituții publice la o anvelopă de 70 — 80% sporuri, dar în același timp în cadrul instituției pe toată anvelopa trebuie să fie 30%. Un polițist care lucrează în stradă poate ajunge la sporuri de 70 — 80%, dar cei care stau la birou și personalul contractual trebuie să aibă sporuri mai mici", adaugă Vasilescu.

Olguța Vasilescu a mai adăugat că, în ceea ce privește Justiția, nu este vorbă de niciun fel de tăiere salarială, „dimpotrivă”.

Sursa digi24