VEȘTI BUNE! Vezi cu cât va crește salariul minim în 2017

VEȘTI BUNE! Vezi cu cât va crește salariul minim în 2017. Sunt discutate mai multe variante.

Guvernul are în vedere o creștere a salariului minim de 4%, cu 50 de lei, în 2017. Pe de altă parte, sindicatele se pare că ar cere un salariu minim de 1450 lei, adică o creștere cu 16% a nivelului actual.
Potrivit calculelor guvernului, când salariul minim se majorează cu 16%, numărul de salariaţi încadraţi la nivelul salariului minim creşte cu 29,95%. La o creştere de 12%, numărul de salariaţi încadraţi la nivelul salariului minim creşte cu 18,5%.

Singura variantă de lucru rămasă, care n-ar aduce mişcări importante în piaţa muncii, ar fi majorarea salariului minim cu 8%, sau cu 100 de lei, la 1.350 lei. Numărul de salariaţi încadraţi la nivelul salariului minim ar creşte cu doar 52.506 salariați în acest caz, după calculele guvernului.

CITEȘTE ȘI ... Veste rea pentru românii cu credite! BNR anunță că vor plăti o rată mai mare 


Guvernul mai argumentează că o creştere mai mare de atât nu ar aduce o creştere salarială numai celor cu salariu minim, ci şi celorlalţi angajaţi, ceea ce ar pune presiuni imense pe firme.
Modificarea salariului minim influenţează şi lucrătorii care câştigau peste salariul minim. Cu alte cuvinte, chiar şi lucrătorii cu salarii mai mari decât salariul minim pot beneficia de creşteri salariale. Acest efect este justificat prin menţinerea salariilor diferenţiate la nivel de firmă – creşterea salariilor angajaţilor de la baza distribuţiei la nivel de firmă antrenează de multe ori creșteri salariale pe toate nivelurile, deşi în proporţii diferite.

Sursa: economica.net