VESTE BUNĂ! Ajutor pentru apicultori!

Apicultorii vor primi un ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine, suma urmând să acopere o parte pierderile de producție înregistrate în acest an din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, a declarat, ieri, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, în cadrul Târgului Național al Mierii.

"Acest ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine promis de Ministerul Agriculturii ne va ajuta să ne putem păstra numărul de familii de albine și pentru a le putea hrăni deoarece am fost afectați la principalele culesuri, la rapiță, salcâm și floarea soarelui. Avem promisiunea că săptămâna viitoare va ieși o Hotărâre de Guvern privind ajutorul de 15 lei pe familia de albine, în condițiile în care noi am cheltuit anul acesta în jur de 250 de lei pe familie. E un lucru înțelept că ministerul a găsit înțelegerea de a ne spijini, chiar dacă nu ne putem acoperi cheltuielile pe care le-am făcut, este un semnal că apicultura este recunoscută și avem un sprijin din partea statului român", a declarat Fetea.
În 2016 costurile pentru susținerea unei familii de albine au crescut cu 50 — 60 de lei pentru acordarea suplimentelor de hrană.

CITEȘTE ȘI ... ȘOC! Balada Mioriţa nu e a noastră


România numără la nivel național în jur de 35 — 37.000 de apicultori și în jur de 300 de forme asociative.
Românii sunt așteptați în acest weekend la ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii, eveniment organizat de Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe platforma apicolă Băneasa.

CITEȘTE ȘI ... Seceta a distrus recoltele pe 15.000 de hectare în Argeș


Cei peste 100 de expozanți vor fi prezenți cu miere, produse apicole obținute direct din stupină precum și cu suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc. Organizatorii susțin că prețurile sunt similarea cu cele din ediția de primăvară din acest an dar și față de cea din toamna anului trecut. România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar, anunţă Agerpres.

Sursa: Agerpres.ro