Vernisajul Expoziției Internaționale de Caricatură Anti-Război – Kragujevac 2019

Luni, 2 decembrie 2019, a avut loc, în holul Primăriei Municipiului Pitești, vernisajul Expoziției Internaționale de Caricatură Anti-Război – Kragujevac 2019.


Manifestare anuală organizată de municipalitatea din Kragujevac - Serbia, oraș înfrățit de peste 40 de ani cu Piteștiul, în memoria masacrului din 1941, din timpul ocupației germane, când sute de civili nevinovați au fost executați într-o singură zi, Expoziția este o metaforă a rezistenței în fața violenței și a crimei, deoarece arta vorbește mai elocvent decât cuvintele, iar caricatura este o armă mai puternică decât arsenalul de război, una care induce zâmbetul, stimulând în același timp empatia și gândirea critică.


Cea de-a 20-a ediție a Salonului de Caricatură Anti-Război a fost lansată în această toamnă la Muzeul Memorial „21 Octombrie”, din Kragujevac, în cadrul concursului fiind jurizate 1.117 caricaturi realizate de cei 460 de autori participanți, din 63 de țări, printre care și România. Cele mai apreciate caricaturi sunt prezentate în cadrul expoziției și publicate în Catalogul Salonului de Caricatură Anti-Război. Trei dintre lucrările artiștilor români sunt expuse și la Pitești, cea a caricaturistului Pavel Constantin primind și premiul oferit, prin tradiție, de orașul nostru.


Lucrarea câștigătoare a Marelui Premiu „Mesagerul Păcii” transmite cu putere mesajul acestei competiții-eveniment: credința în frumusețea spiritului umanității, exprimată prin imaginea muzicii renăscute, deasupra distrugerii create de război.
Expoziția este prezentată în mai multe orașe din țările participante, lucrările premiate aflându-se în Pitești până la finalul anului 2019.