Verificările privind paza în unitățile de învățământ din Pitești vor continua!

Organizarea pazei la unităţi de învăţământ şi agenţi comerciali de pe raza municipiului Piteşti a fost verificată de poliţişti în cursul săptămânii trecute.
Activităţile vor continua.  

În cursul săptămânii precedente, respectiv în perioada 31 august – 6 septembrie, polițiștii compartimentelor Sisteme de Securitate din cadrul secțiilor de poliție 1-4 de pe raza municipiului Pitești, au desfăşurat activităţi de verificare a modului de organizare a pazei la unitățile de învățământ de pe raza municipiului Pitești, precum și de prevenire și combatere a infracțiunilor contra patrimoniului agenților economici şi verificare a modului de organizare și desfășurare a activității furnizorilor de servicii de securitate private, în contextul măsurilor specifice de combatere a răspândirii coronavirusului.

Au fost verificate peste 40 de obiective, dintre care aproape jumătate sunt unități de învățământ (grădinițe, școli și licee), iar restul instituții publice, agenți comerciali, case de schimb valutar și case de amanet.

Verificările efectuate de poliţişti au ca scop prevenirea faptelor ce aduc atingere patrimoniului, și vizează respectarea cerinţelor de conformitate a sistemelor de pază, precum şi verificarea şi instruirea agenților de pază cu privire la modul de desfășurare al serviciului, atât în beneficiul indirect al celor aflați în spațiile în cauză, cât și al celor care contractează serviciile de pază.

La unitățile asigurate cu pază umană permanentă sau cu monitorizare la societăți de intervenție, cât și la alte unități asigurate cu pază, au fost verificate modul de efectuare a serviciului de către agenţii aflaţi în serviciu şi de către cei care au intervenit după acţionarea butonului de panică. 

De asemenea, la toate unităţile s-a procedat la instruirea agenților de pază cu privire la modul de desfășurare al serviciului, purtarea elementelor distinctive şi a mijloacelor din dotare, la respectarea consemnului general și particular al postului, iar la unități precum supermarketuri, personalul de pază a fost instruit și cu privire la modul de verificare a portului măştilor de protecţie de către clienţi. 

Se reamintește faptul că lipsa unei analize de risc la securitatea fizică, neimplementarea măsurilor de securitate stabilite prin aceasta, precum şi organizarea sistemului de pază neconformă cu planul de pază aprobat, constituie contravenţii ce se sancţionează, conform Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, precum şi H.G. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare a actului normativ menţionat, cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 10.000 de lei.

De asemenea, sancţiunile pentru agenţii de pază sunt cuprinse între 100 şi 5.000 de lei, iar sancţiunile pentru persoane juridice – angajatori, prestatori de servicii sau beneficiari, sunt cuprinse între 2.000 şi 50.000 de lei.