Verificări „la sânge” ale șoferilor de microbuze, camioane și autobuze!

Aproape 1200 de autobuze, microbuze, precum şi alte autovehicule de transport persoane sau mărfuri au fost oprite pentru control în cadrul acțiunii care s-a desfășoară conform calendarului de activități al Organizației Polițiilor Rutiere Europene – TISPOL, pentru creșterea gradului de siguranță în trafic și diminuarea riscului de implicare în evenimente rutiere a conducătorilor de autovehicule de transport marfă, precum şi de transport persoane.

Cele 500 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 250.000 de lei, au fost aplicate, în principal, pentru: nerespectarea de către șoferii profesioniști a vitezei legale - 124, neutilizarea centurii de siguranță sau a dispozitivelor de retenție - 130, nerespectarea prevederilor legale privind documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport - 30.


În ceea ce-i privește pe conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, 12 dintre aceștia au fost sancționați pentru nerespectarea limitei maxime admise, a greutății mărfurilor sau fixarea corespunzătoare a acestora.

 

CITEȘTE ȘI ... Elevi de clasa I - trimiși acasă din cauza gripei!


Sfaturi preventive pentru participanții la trafic:


Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor de trafic aglomerat recomandăm conducătorilor auto să își păstreze calmul, să nu uite de politețea rutieră, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și să nu blocheze intersecțiile.

Pe timpul călătoriei cu autovehiculul, recomandăm şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze distanţa de siguranţă în mers, pentru a putea opri în siguranţă şi să nu se angajeze în depăşirea coloanelor de autovehicule sau efectuarea unor manevre riscante în trafic.

Conducătorii de vehicule trebuie să evite utilizarea telefonului mobil, aspect dovedit ca fiind de natură să distragă atenția, precum și să nu conducă atunci când sunt obosiți sau au consumat alcool.

Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.  Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului cu care vă deplasați, precum și pe ceilalți participanți la trafic.

Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi. De asemenea, în condiții de vizibilitate redusă datorită condițiilor meteo, noaptea sau chiar în aglomerație, recomandăm pietonilor să circule pe trotuar sau în afara părții carosabile, să nu își obtureze câmpul vizual cu obiecte vestimentare și să nu își lase distrasă atenția, spre exemplu prin folosirea telefonului.