Vărul generalului Coldea - afacere de 28 milioane euro la Mioveni
  • George Coldea, vărul fostului adjunct al SRI, face parte din conducerea firmei care va livra aparatura medicală pentru noul spital de la Mioveni.
  • Partenerii italieni care construiesc spitalul sunt implicaţi într-un uriaş scandal de corupţie, care s-a lăsat cu arestarea a doi primari din Peninsulă.

 

Numele generalului Florian Coldea rămâne cap de afiş la aproape o lună de la declanşarea celui mai mare scandal în care este implicat Serviciul Român de Informaţii, izbucnit după dezvăluirile făcute de fugarul Sebastian Ghiţă.
Generalul SRI Florian Coldea a fost considerat eminenţa cenuşie a acestei structuri, unul dintre partenerii binomului SRI – DNA. După dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiţă cu privire la relaţia apropiată cu familia acestuia, Florian Coldea a părăsit sistemul controlat, formal şi informal, vreme de ani buni, pe uşa din spate, lăsând loc declanşării unor numeroase poveşti, dar şi scandaluri oficiale legate de numele său.
Nu mai târziu de săptămâna trecută, judeţul Argeş şi cea mai importantă investiţie din zonă, Spitalul orăşenesc Mioveni, au fost subiectul unui asemenea material prezentat în presa naţională, ce a scos la iveală detalii interesante, privitor la contractele cu statul pe care le-au încheiat firme din care făceau parte rudele generalului Coldea.
Iată ce spune presa naţională despre vărul George Coldea: „Rubedenii și apropiați ai șefilor din servicii căpușează bugetul public. Vărul lui Coldea, afaceri cu șpăgarul lui Brădișteanu” - scrie „România liberă”, în timp ce „Jurnalul naţional” titrează: „Coldea, record la încasări: 5.000 de contracte cu statul”. Din cele două articole amplu dezvoltate reiese implicarea unei societăţi în care apare şi George Coldea, cel pe care presa îl dă ca fiind vărul generalului. Este vorba de societatea Medicare Technics, care se ocupă cu furnizarea, instalarea şi service-ul echipamentelor medicale.

„Medicare Technics SA, firma condusă de George-Tudor Coldea, vărul fostului prim-adjunct al SRI, a primit în ultimii ani câteva mii de contracte de la stat. Valoarea acestora este uriaşă: nu mai puţin de 85 de milioane de euro. Printre clienţii Medicare Technics SA s-a aflat inclusiv SRI, generalul Florian Coldea cumpărând astfel consumabile şi servicii medicale de la propriul său văr. În aceste condiţii, se explică de ce SRI nu a deranjat mafia din sistemul medical: pentru a nu afecta afacerile vărului lui Coldea cu statul.
Medicare Technics SA a primit în perioada 2007-2016 aproape 5.000 de contracte cu statul, din care mai bine de 4.000 prin încredinţare directă. Valoarea totală a înţelegerilor este de circa 85 de milioane de euro, o sumă uriaşă pentru o firmă care a reuşit să se menţină discretă, în pofida scandalului legat de mafia din sistemul medical” - scrie „Jurnalul naţional”.

Medicare Tehnics este firma care va furniza aparatura la primul spital de stat nou construit din România, care este ridicat la Mioveni. După cum ne-a declarat primarul Ion Georgescu, suma care va reveni acestuia va fi de circa 28 de milioane de euro, din totalul de 68,4 milioane de euro. Directorul general şi administratorul societăţii este Mugurel Stancu. Firma este deţinută de către un off-shore cipriot, Compenia Associates Limited, BT Leasenig Transilvania IFN şi Domininion Investments SRL, iar asociaţi persoane fizice sunt Neculai Mazilu, Gabriel-Corneliu Albu şi Fănica-Niculescu Şandru. Alături de Mugurel Stancu, mai este trecut administrator şi societatea CDM Invest Expert.


Numele lui George Coldea apare în istoricul firmei în 2008, când acceptă cesionarea unor acţiuni către Medicare Tehnics de la firma Eurorad Invest şi ca director al Departamentului Imagistică în cadrul societăţii furnizoare de echipamente medicale. „Coldea, asociat și cu soţia lui Codruţ Șereș. Până de curând, director general al Medicare Technics SA a fost Tudor-George Coldea, vărul generalului Florian Coldea, fost prim-adjunct al SRI. Acesta a mai fost implicat și în firmele Eurorad Invest și Medical Gazplus SRL. În ultima, Tudor-George Coldea este asociat cu societatea Ginza Invest, patronată de Lorina Ioana Șereș, soția lui Codruț Șereș (fost angajat al grupului de firme Grivco al lui Dan Voiculescu, fost senator și fost ministru al Economiei și Comerțului; în 2016, Codruț Șereș a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica). Actualii reprezentanți ai Medical Gazplus SRL susțin însă că vărul lui Florian Coldea nu mai controlează compania și că s-ar fi retras din aceasta” - scria „România liberă” într-o ediţie de săptămâna trecută. Conform profilului Linkedin al lui George-Tudor Coldea, acesta este doctor în fizică medicală, absolvent al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca şi fondator al Gazplus Solutions, unde lucrează de 11 ani. De asemenea, este conectat la reţeaua Medicare Tehnics.
Lucrările de construcţie, dotare şi echipare a Spitalului Mioveni au fost câştigate, prin licitaţie, de către asocierea româno-italiană formată din cinci firme: Guerrato SPA, Medicare Tehnics SA, Ital TBS Telematic&Biomedical Services SPA (TBS Group SPA), SC Editronic International SRL, SC Eyecon Medical SRL, Guerrato SPA fiind constructorul. Anunţul de participare a fost lansat în 2014, însă contractul s-a semnat pe 10 septembrie 2015, dat fiind faptul că singurul contracandidat al câştigătorului, asocierea condusă de Nova Tech Med SA, a contestat rezultatul licitaţiei electronice.

Mugurel Stancu apare ca martor în mai multe dosare de corupţie


Numele lui Mugurel Stancu, administratorul şi directorul Medicare, este unul destul de cunoscut. „Apare ca martor în mai multe dosare de corupție. În cel mai răsunător dintre acestea, Stancu a fost martor în calitate de reprezentant al firmei CC MED. Această firmă i-a dat, conform DNA, o parte consistentă dintr-o șpagă de patru milioane euro medicului Șerban Brădișteanu pentru trucarea unei achiziții de echipament medical” - mai scrie „România liberă”.

 Medicare Tehnics va veni la Mioveni în ultimele 6 luni de contract


La Mioveni, acolo unde investiţia de 68 de milioane de euro este în plină desfăşurare, articolele despre legăturile firmei care va dota spitalul şi generalul Florian Coldea au ajuns doar cu titlul de lectură. Primarul oraşului, Ion Georgescu, ne-a declarat că nu a interacţionat până la acest moment cu societatea Medicare Tehnics, deoarece acum se lucrează la construcţie, care este executată de societatea italiană Guerrato SPA. „Nu ştiu cine este director la firma respectivă. Firma Medicare Tehnics va intra în spital cu 6 luni înainte de finalizare, adică în 2018. Rolul lor este să aducă echipamentele medicale, să le instaleze şi să facă instructajul personalului care îl va utiliza. Cred că mai mult de 25 milioane de euro nu le va reveni. Suma de 55 milioane, cum au scris cei de la «Jurnalul naţional», este exagerată. Eu am avut discuţii doar cu liderul de asociere, cu italienii de la Guerrato. Cu ei am semnat contractul, pe ei îi întâlnesc în teren. Comunicarea dintre administraţie şi constructor se face de obicei în scris. Dacă sunt probleme, ne anunţăm în scris şi apoi ne întâlnim. Avem pe teren ingineri, arhitecţi şi muncitori aduşi din Ardeal, care ştiu ce au de făcut. Nu am avut sincope”, a declarat Ion Georgescu.
Cu toate acestea, directorul Medicare Tehnics, Mugurel Stancu, a fost de două ori la Mioveni, cel puţin la întâlnirile oficiale. Prima dată a venit la semnarea contractului, iar a doua oară a fost în octombrie 2016, când a prezentat presei echipamentele de ultimă generaţie pe care firma sa le va instala în viitorul spital de la Mioveni. Mai mult, acesta s-a prezentat ca fiind manager de proiect.

 Medicare a mai luat lucrări în Argeş


Medicare Tehnics nu este la primul contract din judeţul Argeş. În urmă cu 13 ani, firma a furnizat echipamente pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Pediatrie. La Judeţean, a instalat în 2002, patru echipamente pentru chirurgie, iar la Pediatrie, în 2003, a montat modulul de sterilizare destinat spitalelor judeţene.

 Construcţia Spitalului a ajuns la etajul al III-lea


Lucrările de construcţie sunt însă în parametrii stabiliţi, indiferent de dezvăluirile iscate pe marginea acţionarilor din firmele care au câştigat licitaţia. În august 2016, era gata fundaţia, iar în acest moment clădirea a fost ridicată până la etajul al treilea, în ciuda faptului că vremea nu a fost favorabilă acestui tip de activitate. Pentru a se menţine în grafic, constructorul a prelungit programul angajaţilor, muncitori aduşi chiar din Ardeal.
În toamna anului 2018, spitalul va fi predat la cheie, iar primarul Ion Georgescu este convins că termenul va fi respectat, de sursele de finanţare fiind un pic îndoit. Conform proiectului,  Spitalul orăşenesc Mioveni va avea şase etaje și șapte secții, respectiv Maternitate şi neonatologie; Ginecologie şi pediatrie; Neurologie; Medicină internă; Chirurgie; Cardiologie; Bloc operator, la care se adaugă spaţii auxiliare şi birouri. Spitalul va fi dotat cu 295 de paturi şi va avea aparatură medicală de ultimă generaţie, ce va putea fi updatată: computer tomograf, e­chipament de rezonanţă magnetică nucleară (RMN), angiograf, echipament radiologie (RX).

 Constructorul de la Mioveni a băgat în puşcărie doi primari


Despre Medicare am prezentat deja datele difuzate de presa naţională. Cu ocazia acestor dezvăluiri apar noi informaţii la fel de interesante şi captivante pentru publicul larg. Unul dintre managerii Guerrato SPA, liderul de asociere şi constructorul edificiului de la Mioveni, Severo Guerrato, a fost arestat la domiciliu, în iulie 2016, fiind acuzat de dare de mită către doi primari din Italia. Edilul din Abano, Claudio Luca, şi fostul primar din Montegrotto, Massimo Bordin, au fost reţinuţi odată cu acesta. Conform presei din Italia, afaceristul de la Guerrato SPA ar fi dat celor doi edili o mită de 174.000 de euro pentru a obţine un contract în valoare de 15 milioane de euro, ce se întindea pe 15 ani. „România liberă” mai scoate la iveală şi alte informaţii de interes: „Italienii de la Guerrato Spa, altă firmă din asocierea câștigătoare de la Mioveni, și-au deschis o filială în orașul argeșean. De aceasta se ocupă italianul Luca Serena, fost șef al Euroholding Grup din Timișoara, parte a grupului italian „Industrie Maurizio Peruzzo” - IMP (apropiat, conform presei italiene, de premierul Silvio Berlusconi). Grupul italian IMP a fost reprezentat în România de Danilo Vettore, implicat în scandalul de evaziune „Interporto”, în care statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 12 de milioane de euro în 2004. Contabilitatea italienilor era deţinută în acea perioadă de Carmen Matargiu, prin firma Econometrica. Soţul acesteia este fostul colonel SRI Constantin Mataragiu, care conducea Divizia Economică din cadrul SRI Timiș. Prin atribuţiile de serviciu, Mataragiu era obligat să monitorizeze afacerile controlate de cetăţenii străini pe raza judeţului Timiș. În urma scandalului de evaziune fiscală, colonelul Mataragiu a fost destituit din funcţie la ordinul șefului SRI de atunci, Ioan Timofte.”


Directorul Medicare, Mugurel Stancu, în octombrie 2016, când expunea în faţa ziariştilor argeşeni detalii despre echipamentele pe care societatea sa le va monta la Spitalul Mioveni

Sursa Saptamanalul Ancheta