Vara 2021. Vacanţe în străinătate - cu sau fără paşapoarte de vaccinare

Apropierea verii determină autorităţile ţărilor preferate de turişti să stabilească modul în care se va putea călători în aceste state. Principala preocupare o reprezintă siguranţa sanitară, cu atât mai mult, cu cât, cu doar două luni înainte de startul sezonului estival, întreaga lume se confruntă cu al treilea val al pandemiei. Deşi în ultima perioadă s-a tot vorbit despre un aşa-numit certificat european de vaccinare, deocamdată nu există o directivă comună care să reglementeze în mod unitar trecerea dintr-o ţară în alta, astfel încât fiecare stat îşi decide propra politică de primire a turiştilor. Iată cum se conturează, la momentul actual, călătoriile în cele mai căutate destinaţii de vacanţă de către turiştii români:

 


# Bulgaria


Una dintre destinaţiile preferate de români, Bulgaria, deschide sezonul estival pe 1 mai. Şi vecinii noştri de la sud de Dunăre, puternic afectaţi de pandemie pe zona turismului, susţin ideea unui paşaport de vaccinare. Accesul în staţiunile de pe litoralul bulgăresc va fi permis turiştilor care prezintă fie adeverinţa de vaccinare anti-COVID, fie documente medicale care să ateste că au fost infectaţi recent şi s-au recuperat, fie prezintă un test PCR negativ. După cum a anunţat Ministerul Turismului din Sofia, măştile de protecţie sunt în continuare obligatorii în spaţiile comune închise, iar pe plajă, o umbrelă va putea fi folosită de cel mult două persoane sau de membrii unei singure familii. 

 


# Grecia


Grecia, țară a cărei economie depinde în mare măsură de turism, speră să-și redeschidă granițele pentru turişti, cel mai probabil la jumătatea lunii mai. „Ne propunem să deschidem sezonul turistic începând cu data de 14 mai, cu reguli clare și protocoale actualizate. Până atunci, vom ridica treptat restricțiile dacă condițiile o permit” - a anunţat ministrul grec al turismului, precizând că fiecare turist trebuie să fie vaccinat ori să prezinte fie un test COVID negativ, fie dovada că a dezvoltat anticorpi anti-SARS-CoV-2.

 


# Turcia


În prezent, Turcia este pe locul 5 în lume ca număr de infectări zilnice (aproximativ 40.000 de cazuri noi în fiecare zi) şi se află în carantină totală cel puţin până pe 12 mai. Cu toate acestea, restricţiile sunt doar pentru localnici, pentru că staţiunile turistice sunt deschise de pe acum, dar cu peste 100 de reguli stricte impuse de autorităţi. Cei care doresc totuşi să se relaxeze într-un resort turcesc trebuie să prezinte la intrarea în ţară un test PCR negativ realizat cu cel mult 72 de ore înainte, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu. Regula ar putea fi însă schimbată până la vară, în perioada următoare autorităţile turce urmând să stabilească dacă turiştii străini vor mai trebui să prezinte rezultat negativ la teste anti-COVID-19 la frontiera Turciei. În ceea ce priveşte aşa-numitele „paşapoarte de vaccinare”, ministrul turc al Turismului a precizat recent că ţara sa nu va solicita astfel de documente turiştilor internaţionali.

 


# Italia


Italia a anunţat săptămâna trecută că face planuri pentru a îi primi  pe turiştii străini. Astfel, premierul acestei ţări a precizat că turiştii care vor alege Italia pentru a-şi petrece vacanţa de vară trebuie să prezinte un certificat ori paşaport de vaccinare anti-COVID. 

 


# Spania


După un an catastrofal pentru industria ospitalităţii, Spania îşi pune speranţele în UE Green Pass, un certificat de sănătate menit să faciliteze călătoriile la nivelul blocului comunitar. Ministrul Turismului din Spania a declarat recent că ţara sa ar putea începe să folosească paşaportul de vaccinare împotriva COVID-19 în luna mai, atunci când târgul internaţional de turism FITUR urmează să aibă loc la Madrid. 

 

Preluat: saptamanalul ancheta