Vandalism în Piața Primăriei, la nici 8 ore după accesul liber!

Sunt mai puțin de 8 ore de la accesul liber al cetățenilor în Piața Primăriei și au apărut primele acte de vandalism! Spoturi de lumină din spațiul verde și bănci au fost deja smulse.

”Facem apel la piteșteni să ia atitudine împotriva celor care ne fac de râs orașul și ne produc constant pagube în spațiul public! Curând, sperăm, Poliția Locală va reveni în subordinea Primăriei de sub coordonarea Poliției Române și va putea supraveghea și stopa cu mai multă eficiență actele iresponsabile ale persoanelor fără bun simț! 
Civilizația la care aspirăm începe cu responsabilitatea fiecăruia dintre noi! Haideți să avem grijă de orașul nostru!”, este mesajul reprezentanților Primăriei Pitești.

 

Recepția lucrării de reabilitare a pieței a avut loc la ora 10:00, în prezența reprezentanților municipalității piteștene, ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ai Inspectoratului de Poliție, ai Direcției Culte și Patrimoniu dar și ai societăților Distrigaz, RDS RCS, Telekom, STS. Au participat, de asemenea, constructorul SC Tehno Fluid Solutions – lider asociere și reprezentanți ai presei locale. 

CITEȘTE ȘI ... Pieton rănit grav de un tir!


Proiectul, început acum un an, a presupus refacerea zonei pietonale prin montarea de pavaj ornamental din dale de granit 25-25 cm, lucrările incluzând strat de șapă semi-umedă de înaltă rezistență pentru granit, dale din beton de ciment, strat din piatră spartă, strat din balast, nisip anticapilar cu grosimea de 5 cm. Suprafața totală a intervenției este de 11 550 mp, din care bordură granit 1165 ml, spațiu verde 3038,7 mp, granit 7019,4 mp, pavele 620 mp, piatră recompusă 872,2 mp, bordură granit 1165 ml, glaf granit bănci și parapeți beton  278,3 ml.


S-a extins zona de bănci prin montarea unor rigle din lemn plastifiat și au fost montate, în spătarele acestora, prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, iar dozele și cablurile au fost înglobate în beton. În total, sunt montate 23 de bănci pe platou și 200 ml de băncuțe încastrate.


Iluminarea este asigurată prin 26 de corpuri iluminat ambiental spații verzi, 13 corpuri iluminat ambiental semiînălțime, 50 de corpuri iluminat încastrate, 8 corpuri iluminat arhitectural, 28 de corpuri iluminat stâlpi 4 m și 18 corpuri iluminat stâlpi 12 m. Stâlpii de iluminat, prevăzuți cu sursă de lumină – tip LED, de culoare gri, au fost relocați, iar cablurile au fost îngropate. Piața Primăriei beneficiază și de un video wall performant.

CITEȘTE ȘI ... Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer - Cumpăna" intră în reabilitare!


Spațiile verzi, mărite cu aproximativ 10 mp, vor fi întreținute de o instalație care cuprinde 214 aspersoare cu sistem automat.
În proiectul de reabilitare a Pieței Primăriei a fost prevăzută și amenajarea unui grup sanitar subteran, acesta fiind dotat cu lift pentru persoane cu dizabilități.
De menționat este faptul că valoarea finală a contractului a scăzut cu 1 432 986,03 lei cu TVA inclus din cei 15 599 061,23 cu TVA inclus, reprezentând valoarea inițială a acestuia. Scăderea cu peste un milion de lei reprezintă economie la bugetul local și s-a realizat prin optimizarea proiectului.
În prima etapă a recepției nu au fost obiecțiuni consemnate în PV. Direcția Culte și Monumente a avut o singură observație: din motive obiective (lucrări executate pe fonduri europene în zona clădirii Filarmonicii, aflate încă în garanție, asupra cărora nu se poate interveni), nu a fost executat portalul de la intrarea în clădirea Filarmonicii, pentru acesta întocmindu-se notă de renunțare și dispoziție de șantier.