Valea Iașului: Retrospectiva anului 2018

Deși în anul 2018 nu au fost începute proiecte de anvergură în Valea Iașului, este important de menționat că au fost închise toate datoriile și, totodată, au fost puse bazele pentru viitoarele investiții.

”2018 a fost un an în care nu am atacat investiții noi, am pus la punct Serviciul de Apă și Canalizare și am realizat și câteva zeci de noi branșări la rețeaua de canalizare. La ora actuală 65% din cele 1.000 de gospodării din comună au acces la canalizare, dintre care 600 de gospodării sunt branșate, iar restul de 5% sunt în curs de branșare. 2018 este anul în care am reușit să extindem rețeaua de salubritate la peste 90% din gospodării, cu mențiunea că la Valea Iașului colectarea se face din poartă-n poartă. Lucrurile stau bine și în cazul plăților pentru serviciul de salubritate.

Tot anul acesta am reușit să realizăm cadastrarea pe fonduri europene a circa 150 de imobile din extravilanul și intravilanul localității. De asemenea, ne aflăm în fază avansată cu reactualizarea PUG-ului, fapt ce va duce la o creștere cu 20% a intravilanului localității și, implicit, la dezvoltarea infrastructurii”, a declarat primarul Nicolae Barbu.

În anul ce tocmai a trecut, Nicolae Barbu s-a ocupat și de finalizarea documentației în vederea organizării licitației pentru proiectul de extindere a rețelei de canalizare cu încă 17 km. Pentru acest obiectiv au fost solicitate fonduri la Ministerul Dezvoltării. Deocamdată nu au fost alocate, iar autoritățile locale au decis să demareze din resurse proprii investiția în extinderea canalizării, în 2019. 

Mai mult, pe data de 8 decembrie, a avut loc licitația pentru concesionarea rețelelor de apă și canalizare. Este foarte important ca aceste rețele să fie concesionate, aceasta fiind și recomandarea ANRSC, în condițiile în care apa este livrată de la rețeaua municipiului Curtea de Argeș. ”Sunt mulțumit că în 2018 am reușit să plătim datoriile pe care le aveam la începutul anului, restanțe acumulate din anii trecuți. Mai ales în condițiile în care încasările la bugetul local din sursa ”Venituri pe salarii” s-au diminuat anul acesta cu 40%, ceea ce s-a tradus printr-o scădere cu 8 miliarde de lei a bugetului de venituri al comunei Valea Iașului”, a specificat edilul comunei.