Vaccinurile anti-Covid au fost verificate riguros? Află răspunsul oficial

Vaccinurile împotriva COVID-19 au trecut prin procedurile normale de verificare prin care orice vaccin trece înainte să fie aprobat. Din nevoia de a obține cât mai rapid rezultate cu privire la siguranța și eficiența vaccinurilor, unele etape s-au suprapus, scurtând astfel durata până la avizare.

CITEȘTE ȘI ... Dacia anunță suspendarea producției la Mioveni timp de trei zile


Vaccinurile au trecut printr-o succesiune de teste riguroase înainte de avizarea la nivel european. Pentru vaccinurile anti COVID-19, această verificare s-a făcut constant, pe toată durata dezvoltării lor. Etapele normale de cercetare sunt în general decalate. Din cauza pandemiei, a fost necesar ca aceste etape să fie suprapuse.

CITEȘTE ȘI  ... Guvernul Cîțu anunță tăieri pe toate planurile. Milioane de români vor fi afectați


Datele din studiile pentru vaccinurile anti COVID-19 au fost raportate în permanență către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), autoritatea care se ocupă de autorizarea de punere pe piață a medicamentelor prin Procedura Centralizată. Astfel, când rezultatele studiilor clinice au fost disponibile, EMA a avut nevoie de o perioadă mai scurtă pentru a decide dacă vaccinul respectiv este sigur sau nu.

CITEȘTE ȘI  ... Prognoza meteo pe patru săptămâni


Chiar și în aceste condiții, cercetarea nu a pornit de la zero. Tehnologia ARN-ului mesager, folosită în cazul vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna, este cunoscută de aproximativ trei decenii. 
Vaccinul produs de AstraZeneca folosește o tehnologie diferită - vector viral, care la rândul ei a fost studiată îndelung. În plus, cunoștințele medicale legate de coronavirusuri au fost suficient de dezvoltate încât să permită demararea rapidă a cercetării.
În concluzie, deși durata a fost scurtă (mai puțin de un an), vaccinurile anti COVID-19 au fost verificate la fel de riguros ca orice alte vaccinuri.