Vaccinul antigripal este recomandat şi în sarcină!

Lunile ianuarie – februarie reprezintă vârful de sezon al îmbolnăvirilor de gripă, iar femeile însărcinate sunt vulnerabile, aşa că necesită atenţie sporită. Femeia gravidă si cea lăuză se încadrează, împreună cu vârstnicii și copiii, în categoria de risc. 
“Riscul de transmitere la făt a virusului gripal este foarte mic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie inițiat tratamentul odată cu apariția simptomatologiei. Efectele gripei asupra produsului de concepție depind de severitatea bolii și vârsta gestațională la care s-a produs infecția. Dintre acestea pot fi enumerate: avortul spontan, nașterea prematură, făt cu greutate mică la naștere sau chiar moarte fetală in utero.”, ne-a declarat medicul Marilena Băluţă, medic specialist obstretică-ginecologie, embriolog. Domnia sa explică şi de ce sunt mai predispuse la viroze femeile însărcinate şi cele care tocmai au născut: “Simptomatologia poate fi accentuată la femeia gravidă și lăuză datorită modificărilor fiziologice ale organismului în sarcină care cresc frecvența cardiacă, consumul de oxigen și scad capacitatea pulmonară și imunitatea mediată celular. La gravidele cu patologie cronică asociată, cum sunt bolile cardiace, pulmonare, renale, diabet zaharat, imunosupresie – formele de gripă pot avea o evoluție fulminantă.”


Gravidele sunt mai reticente la medicamentaţie, temându-se de efectele adverse ale subtanţelor active, iar dacă previn apariţia gripei prin vaccinare, scapă de aceste îngrijorări. “Prevenţia se poate face prin vaccinarea gravidelor și lăuzelor cu virus inactivat sau vaccin cvadrivalent recombinat care conțin 2 tulpini de virus influenza A și 2 tulpini de virus influenza B.”, este recomandarea medicului Marilena Băluţă. “În standardele de prevenție sunt incluse și spălatul mîinilor, evitarea zonelor aglomerate, folosirea măștilor, dacă zona nu poate fi evitată.”, mai adaugă aceasta.
Cum se manifestă gripa la gravide? “Simptomele frecvent întîlnite sunt: febra, dureri musculare, dureri de cap, rinoree (secreție nazală), stare generală influențată. Cea mai frecventă complicația a gripei este pneumonia și suprainfecția. Tratamentul trebuie ințiat de către medic, formele severe necesitând spitalizare.”, este sfatul medicului Marilena Băluţă, care profesează şi în cadrul clinicii Hera’s Med, din Bradu.