Vacanţe de lux pe litoral plătite din banii judeţului pentru toţi angajaţii CJ

Consiliul Judeţean Argeş investeşte în instruirea şi… bronzul funcţionarilor

Conform unui contract încheiat la începutul lunii iulie, CJ Argeş trimite anul acesta 159 de salariaţi la perfecţionare şi le plăteşte şi cazarea, şi masa. Cum toate cursurile de formare sunt organizate în staţiuni turistice şi în plin sezon estival, pe lângă salariile de invidiat şi voucherele de vacanţă, personalul din administraţia publică judeţeană primeşte şi un concediu moca la mare sau la munte, în valoare de 4000-5000 de lei, decontarea din bani publici acoperind şi o parte din cheltuielile însoţitorilor. Pe banii CJ a plecat gratis la mare cu soţia şi secretarul judeţului, unul dintre cei mai bine plătiţi argeşeni, cu o leafă de peste 16.000 lei pe lună.

Descoperiţi în "Ancheta" din această săptămână ce alte instituţii şi-au mai trimis angajaţii la mare pe bani publici! Aflaţi ce primărie a plătit aproape un miliard pentru concediile funcţionarilor! Săptămâna aceasta, la toate chioşcurile de presă din Argeş!

De câţiva ani, a apărut o modă în instituţiile publice, care permite bugetarilor să-şi facă vacanţele la mare sau la munte, în hoteluri de trei sau patru stele, sub pretextul că merg, chipurile, la perfecţionare. Cursurile de perfecţionare pot fi decontate, potrivit legii, de instituţia la care lucrează, la fel şi cele aferente serviciilor de cazare şi masă dacă lecţiile se ţin în alte localităţi decât cea de domiciliu. Intuind o excelentă oportunitate de afaceri, firmele specializate în organizarea de cursuri au decis să îmbine pentru potenţialii lor clienţi utilul cu plăcutul şi de câţiva ani programează mai toate aceste cursuri pe litoralul românesc, în plin sezon estival, sau în cele mai căutate staţiuni montane ori balneoclimaterice, zeci de hoteluri fiind complet rezervate pentru bugetarii dornici să se şcolească la malul mării sau pe vârf de munte. Aşa se ajunge ca pentru un curs care în mod normal costă angajatorul aproximativ 1000 de lei, instituţia publică să plătească de patru-cinci ori mai mult, pentru că serviciile de cazare depăşesc 3000 de lei de persoană şi pot ajunge la 6000, dacă „învăţăcelul” vrea să se odihnească după lecţii în condiţii de lux. 
Iar beneficiile nu se opresc aici, pentru că în acest pachet intră şi cazarea gratuită a unui însoţitor plus mic dejun (unele oferte chiar cu pensiune completă şi pentru cea de-a doua persoană). Şi uite aşa, sub masca acestor cursuri de perfecţionare, zeci de mii de bugetari cu tot cu neveste, copii sau amante, au ajuns să aibă parte de vacanţe scumpe decontate din bani publici. 
Aţi crede că, după ce de doi ani angajaţii de la stat primesc vouchere de vacanţă, fenomenul concediilor mascate în cursuri de perfecţionare s-a mai diminuat, cu atât mai mult cu cât şi veniturile bugetarilor au crescut considerabil, fiind peste medie. Aiurea! Deşi au salarii ce depăşesc în unele cazuri şi suta de milioane lei net, funcţionarii din administraţie se distrează la mare tot pe banii noştri. O demonstrează angajaţii Consiliului Judeţean Argeş, care vara asta pleacă cu rândul la „şcolarizare” pe malul mării.

Pretenţii de lux în caietul de sarcini
Consiliul Judeţean Argeş a plătit peste 1 miliard de lei vechi Centrului de Formare APSAP conform unui contract încheiat la începutul lunii iulie doar pentru cursurile de perfecţionare aproape toţi salariaţii din aparatul propriu. Având ca obiectiv general „creşterea eficienţei administraţiei publice prin instruirea dezvoltarea profesională a unui număr de 159 de persoane”, atât funcţionari publici cât şi personal contractual, CJ Argeş a iniţiat la jumătatea lunii iunie a acestui an procedura de achiziţie pentru servicii de formare profesională, valoarea estimată fiind de 131.970 lei (fără TVA). Conform caietului de sarcini, în aceşti bani nu au fost incluse şi cheltuielile cu cazarea şi masa cursanţilor, de asemenea decontate de administraţia judeţeană, cum de altfel ne-au confirmat chiar câţiva dintre cei care au beneficiat deja de programele de formare. 

„Prestatorul va face dovada că are convenţii sau contracte încheiate cu unităţi de cazare şi masă (unităţi hoteliere) sau cu agenţii specializate pentru asigurarea serviciilor de cazare şi masă. 
Vor fi asigurate trei mese pe zi – mic dejun, prânz şi cină. 
Se va preciza bugetul alocat pentru masa fiecărui cursant/zi/modul (minim 100 de lei/zi) sau se va preciza „all inclusive” în cazul în care aceasta este asigurată în regim all inclusive. 
Se va asigura obligatoriu cazarea în camere single pentru fiecare cursant în parte. 
[…] Valoarea serviciilor hoteliere nu este inclusă în valoarea estimată a serviciilor de formare (tariful cursului de formare/perfecţionare) şi nu face obiectul acestei achiziţii”.

Acestea de mai sus au fost pretenţiile Consiliului Judeţean enumerate în caietul de sarcini al achiziţiei, pe 8 iulie fiind finalizată procedura şi fiind acceptată oferta Centrului de Formare APSAP, în valoare de 103.000 lei (fără TVA). 

La mare cu nevastă, copil, căţel şi purcel pe banii statului

  • Cursuri de 7 zile (cazare 7 nopţi)
  • Fişă cont de masă flexibilă
  • Cazare gratuită pentru însoţitor + mic dejun
  • 13 hoteluri partenere
  • Formatori experţi şi practicieni autorizaţi ANPC
  • Condiţii speciale şi gratuităţi pentru copii
  • Activităţi de consolidare a echipelor şi vizite de studiu

La prima vedere, ai crede că este oferta unei agenţii de turism pentru familiile cu copii care vor să aibă parte de o vacanţă reuşită. În realitate, aşa sună oferta de… cursuri de perfecţionare pentru angajaţii instituţiilor publice lansată încă de la începutul anului de firma cu care CJ Argeş a încheiat contract. Cu prilejul studierii acestei oferte am aflat şi cam pe unde se şcolesc angajaţii Consiliului Judeţean în această vară, cele mai multe locaţii alese pentru găzduirea cursurilor fiind hoteluri de trei şi patru stele din Mamaia şi Eforie Nord, cărora li se adaugă unităţi de cazare din Deltă, dar şi staţiuni precum Poiana Braşov sau Băile Felix. Conform ofertei, preţul standard al unui curs de 7 zile pentru fiecare persoană este de 980 lei (TVA inclus), la care se adaugă tarifele de cazare în cameră single şi masă (pensiune completă pentru cursant + mic dejun pentru însoţitor), ce variază în funcţie de perioadă şi categoria hotelului, de la 2290 lei la 4290 lei, cea mai mare sumă vizând un pachet în plin sezon cu servicii all inclusive . Bani decontaţi de CJ Argeş. În lipsa unei situaţii centralizate a cheltuielor de cazare şi masă suportate de administraţia judeţeană, luând în calcul o medie de 3000 lei de persoană pentru aceste servicii şi adăugând costurile cursurilor, reiese că anul acesta CJ cheltuie peste 600.000 de lei noi (6 miliarde lei vechi) pentru cursurile de şcolarizare a personalului.

Secretarul cu salariu de 16.000 lei pe lună: „Nu văd nicio problemă! Totul e legal!”
Printre cei care s-au şcolarizat vara asta între două băi de soare, o bălăceală şi o bere rece la terasă sub umbrelă la malul mării, toate acestea finanţate din banii noştri, ai contribuabililor, se numără şi şefi din administraţia publică judeţeană. 
Secretarul judeţului Ionel Voica are un salariu brut de 16.515 şi, fără a lua în calcul eventuale sporuri, pleacă acasă lunar cu peste 10.000 lei în mână. În plus, statul îi plăteşte, şi lui, ca şi tuturor celorlalţi angajaţi din sistemul bugetar, 1450 lei pe an sub formă de vouchere de vacanţă. Ei bine, deşi are o leafă plus alte beneficii la care majoritatea argeşenilor nici nu visează, tot pe banii statului şi-a făcut concediul, în urmă cu o săptămână acesta întorcându-se de la mare un de a petrecut cu soţia vreme de 7 zile. 

„Am fost la aceste cursuri de specializare pentru că ne obligă ANFP. Am stat o săptămână şi am fost însoţit pentru că acest lucru este permis. Soţia mea a plătit separat 150 de lei pe zi. Sincer, nu văd nicio problemă că am participat la aceste cursuri, pentru că sunt legale” – explică nonşalant secretarul Ionel Voica. 

Directorul investiţiilor din CJ: „Am fost în Bulgaria, nu-mi mai trebuia mare!”
Un alt bugetar de lux trimis „cu forţa” la şcolarizare pe litoral este Sorin Ivaşcu, şeful Direcţiei de Investiţii a CJ Argeş, al cărui salariu se apropie de asemenea de 16.000 lei brut lunar. Directorul ne-a declarat la modul cel mai sincer că lui nu-i trebuia această deplasare, dar dacă a fost ordin... cu plăcere. 

„Da, am fost la cursurile de perfecţionare alături de soţie pentru că ne este permis să mergem însoţiţi. Eu am fost în concediu în Bulgaria, deci nu-mi mai trebuia o ieşire la mare, dar dacă m-au trimis ce era să fac? Menţionez că aceste cursuri de perfecţionare sunt obligatorii, directiva venind din partea ANFP”. 

Justificarea conducerii: de trei ani nu s-a mai perfecţionat nimeni la CJ!
Faptul că 159 de funcţionari din cadrul Consiliului Judeţean Argeş au fost trimişi la mare sau la munte pe banii argeşenilor este extrem de deranjant, mai ales în condiţiile în care aceştia au salarii de mii, chiar zeci de mii de lei. Întrebaţi de ce aceşti funcţionari nu pot fi şcoliţi în judeţul nostru, scutind astfel cheltuielile uriaşe cu cazarea şi masa acestora, reprezentanţii conducerii Consiliului Judeţean Argeş ne-au răspuns că Argeşul nu are locaţii care să suporte cazarea unui număr aşa de mare de funcţionari şi că agenţia care se ocupă cu organizarea acestor cursuri preferă marile hoteluri pentru că la ele participă funcţionari din toată ţara.