Șocăm iar România! De la poliţist-erou la omor în uniformă!

Şeful Secţiei de Poliţie din Prundu, Marius Nicolae: „Toată lumea este în stare de şoc, vă daţi seama, sunt colegii noştri...”.

 

► Daniel Drăghici, agentul acuzat de intervenţia brutală în urma căreia un fost inginer de la Arpechim şi-a pierdut viaţa, a reuşit în doar trei ani de muncă în poliţie să se aleagă cu suspiciuni de furt, abuzuri în serviciu şi, acum, lovituri cauzatoare de moarte.

 

CITEȘTE ȘI ... (video) NEWS ALERT! 2 polițiști reținuți în cazul de la Pitești

 

Incidentul de săptămâna trecută, în urma căruia un bărbat şi-a pierdut viaţa în timp ce era imobilizat de către un echipaj de poliţie din Piteşti, a şocat o ţară întreagă. Catalogat iniţial drept un accident nefericit, cazul a revoltat opinia publică după ce o înregistrare video ce a surprins întregul incident a devenit virală. În imagini se observă cum un bărbat, ce pare a fi băut, este doborât în mod brutal de către unul dintre poliţişti, după care colegii săi pun şi ei umărul la ţintuirea la pământ a bătrânului, chiar dacă - din ce se vede în filmare - singura lui vină era că vorbea prea mult. În mai puţin de un minut - după cum povestesc şi martorii -, bărbatul imobilizat şi-a pierdut cunoştinţa şi nu şi-a mai revenit, în ciuda intervenţiei rapide a unui echipaj de ambulanţă. Avea 63 de ani şi fusese inginer la Arpechim, până în 2010, când s-a pensionat.
Deşi iniţial, dat fiind faptul că omul a murit fulgerător, s-a crezut că acesta ar fi suferit un infarct, ca urmare a autopsiei efectuate în regim de urgenţă, medicul legist a stabilit că moartea bărbatului a fost violentă, în urma asfixiei mecanice, după comprimarea gâtului şi a toracelui - după cum a declarat dr. Dan Manu, şeful Serviciului de Medicină Legală Argeş. Astfel, concluziile legistului aruncă echipa de poliţişti de la Secţia 2 Piteşti într-un carusel penal. 
În vreme ce ministrul de Interne s-a declarat public adept al intervenţiilor făcute cu calm şi responsabilitate, iar premierul Florin Cîţu s-a implicat personal în acest caz, solicitându-i ministrului Lucian Bode o anchetă foarte rapidă şi tragerea la răspundere a vinovaţilor, şefii din Poliţia Argeş nu au scos niciun sunet, ascunzându-se în spatele declaraţiilor stereotipe ale purtătorului de cuvânt. Verificările de presă făcute de redactorii „Ancheta” scot însă la iveală că poliţistul care a şocat pe toată lumea cu intervenţia sa nu este pentru prima oară în vizorul anchetatorilor.

 

CITEȘTE ȘI ... Impact mortal la Căteasca: Și-a găsit sfârșitul pe șosea. Aruncat din mașină


 De la poliţistul-erou la suspect de furt


Poliţistul care l-a pus la pământ pe bărbatul de 63 de ani, cel care în imagini apare în jachetă verde reflectorizant, se numeşte Daniel Drăghici. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore alături de colegul său, Florea Ilie.

Cât despre Daniel Drăghici, în urmă cu trei ani, mai exact în primăvara anului 2018, pe vremea când era încă elev al Şcolii de Poliţie de la Câmpina, tânărul, aflat în timpul liber, a reuşit să prindă în flagrant un escroc în timp ce înşela un bătrân prin metoda „Accidentul”. Povestea respectivă l-a transformat rapid pe Daniel Drăghici în „poliţistul-erou”, aşa cum a fost prezentat pe pagina de Facebook a Poliţiei Române:


„Pentru noi, #EroulZilei este Drăghici Daniel, elev al Școlii de Poliție, care, în timpul liber, a recuperat peste 20.000 de lei, bani luați de la un bătrân, de 74 de ani, din Pitești ce fusese înșelat prin metoda «accidentul». Viitorul polițist se afla în fața blocului victimei și a observat momentul în care acesta preda un plic unui tânăr, de 16 ani, din Constanța. Daniel, însoțit de un prieten, a urmărit tânărul care luase plicul și l-a imobilizat. De asemenea, telefonic, a solicitat sprijinul politiștilor Secției 4 Poliție Pitești, reușindu-se recuperarea celor peste 20.000 de lei ce se aflau în plic (n.red. - 21.800 lei mai exact). 
Daniel are 19 ani, a fost admis la Școala de Agenți de Poliție «Vasile Lascăr» Câmpina în ianuarie 2018 și este în practică la Poliția Orașului Ștefănești.
Felicitări, Daniel, pentru implicarea de care ai dat dovadă! Îți dorim o carieră lungă și frumoasă în Poliția Română!” - au scris comunicatorii Poliţiei Române.


Numai că.... surpriză: bătrânul escrocat a declarat că el pusese în plic... 30.000 de lei şi a şi depus o plângere pentru a-şi recupera suma lipsă. Cum infractorul nu apucase să ia banii, fiind prins în flagrant de Daniel Drăghici şi un amic de-al său, aceştia din urmă au devenit, din salvatori, principalii suspecţi ai dispariţiei celor aproximativ 8.000 de lei. La vremea respectivă, „Ancheta” a prezentat pe larg cazul, arătând că anchetatorii ar fi ajuns la această concluzie după ce însuşi Drăghici s-ar fi dat de gol, deoarece, la doar câteva ore după flagrant acesta şi-ar fi cumpărat un laptop, iar în zilele care au urmat şi-ar fi tunat şi maşina, costurile acestor achiziţii fiind de ordinul zecilor de milioane de lei vechi. După trei ani, iată, Daniel Drăghici revine în atenţia procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, de această dată acuzaţiile fiind mult mai grave decât furtul.

 

CITEȘTE ȘI  ... Tânăr reținut. A intrat într-un garaj, în plină noapte și ...

 


Oaia neagră a Poliţiei Ialomiţa


Faptele de vitejie ale poliţistului Daniel Drăghici nu se opresc aici, pentru că, doi ani mai târziu, pe vremea când îşi făcea veacul pe la Poliţia Ţăndărei, presa ialomiţeană îi dedica spaţii largi. Sub titlul „Un «polițist-erou» de la Țăndărei se comportă ca un bouˮ, publicaţia „Jurnalul de Ialomiţa” relatează o serie de aspecte scandaloase puse pe seama lui Daniel Drăghici.


„Este vorba despre un tânăr poliţist care instigă, provoacă, se răzbună, îşi reglează problemele cu banii, toate acestea sub umbrela uniformei pe care o poartă. [...] Pentru necunoscători, să precizăm că este vorba despre Daniel Drăghici, poliţist în cadrul Biroului Rutier Ţăndărei. Prezentat în urmă cu doi ani ca poliţist-erou în Argeş, în Ialomiţa a ajuns oaia neagră a Inspectoratului Judeţean de Poliţie” - scriu jurnaliştii ialomiţeni, care povestesc că Drăghici avea obiceiul să împrumute bani de la colegi, „iar dacă vreun coleg-creditor îi cere banii împrumutaţi, Drăghici se răzbună pe rudele aceluia, sancţionându-le pentru diverse abateri rutiere inventate. Dacă am ajuns la capitolul «abateri rutiere inventate», să nuanţăm. Pentru că mereu are probleme cu banii, vânează oamenii de afaceri locali.” - mai scriu ziariştii ialomiţeni.

 

CITEȘTE ȘI ... Sindicatul EUROPOL, în cazul de la Pitești: ”S-a folosit, probabil, prea multă forță fizică”

 


 De la suspect de furt la omorârea unui om


În ceea ce priveşte incidentul de săptămâna trecută, dacă într-o primă fază urmărirea penală a început cu privire la faptă, duminică seara, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ştefan, a anunţat reţinerea pentru 24 de ore a doi dintre oamenii legii prezenţi la intervenţie, sub acuzaţia de purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte. Unul dintre ei este Daniel Drăghici, celălalt - un coleg de 51 de ani, de la aceeaşi secţie, care a participat la imobilizarea brutală a bătrânului. Decizia a venit pe fondul concluziilor formulate de legişti după necropsie, care au stabilit că „moartea a fost violentă, survenită unui politraumatism, cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică. Ca mecanism ce a cauzat asfixia a fost comprimarea părților moi ale gâtului și ale toracelui. Nu a fost infarct. Politraumatismele s-au produs prin cădere și lovire de un plan dur, dar lovitura la cap nu putea să îl omoare” - după cum a precizat dr. Dan Manu.

 

CITEȘTE ȘI ... (video) Bucureștean ars de viu în propria casă

 

 Colegii sunt şocaţi


Cu câteva zeci de minute înainte de reţinerea celor doi poliţişti, colegii acestora erau încă în stare de şoc, după cum ne-a mărturisit Marius Nicolae, şeful secţiei de Poliţie din Prundu:

„Atmosfera nu este una foarte bună... Toată lumea este în stare de şoc, vă daţi seama, sunt colegii noştri... Mai multe nu vă pot spune, nu am calitatea să dau detalii despre acest caz”, a spus superiorul celor doi reţinuţi, care de altfel conduce Secţia de Poliţie din Prundu cu împuternicire de doar trei săptămâni, de când s-a pensionat comisarul Marius Avram.
Din punct de vedere oficial, singura poziţie exprimată de IPJ Argeş a fost vineri, după consumarea evenimentului, când - prin vocea purtătorului de cuvânt- Inspectoratul anunţa că „bărbatul a fost evacuat folosindu-se minimum de forţă necesară”.

 

----------------------------------------------------------------

 


 Coincidență sinistră: poliţistul a fost blestemat fix acum un an!


Citind comentariile postate de către mai mulţi oameni din Ţăndărei, după publicarea articolului în care jurnaliştii ialomiţeni îl înfierau pe poliţistul Daniel Drăghici, am dat şi de un schimb de replici mai puţin obişnuit. 


E.S.: Cel mai bun polițist tot respectul meu Dumnezeu să-l binecuvânteze. 
C.A.: Cel mai bun până dă ochi cu tine. Vb după!
E.S. Mă, azi m-a oprit. Am venit cu o viteză în spatele lui cu 90 km.
C.A. Lăsă că vedem noi. Fii atent pe ce dată suntem astăzi. 18.04.2020, ține minte! Vezi că Biblia spune Negru pe alb.
M.A.: Ce?
C.A.: Că o să pățească şi el!


Fix un an mai târziu, pe 18.04.2021, Daniel Drăghici a fost reţinut sub acuzaţia că, din cauza intervenţiei sale, un om a murit!