Uniforma şcolară - obligatorie şi subvenţionată cu 350 lei/an


Generalul Dumitru Tudosoiu: „Uniforma ar creşte siguranţa elevilor în şcoli!”

După cum prevede un nou proiect de lege, uniforma şcolară ar putea deveni obligatorie pentru toţi elevii. 

Mai mult decât atât, iniţiatorii acestui act normativ propun ca părinţii să primească anual suma de 350 de lei de la stat pentru achiziţionarea uniformei. 

Proiectul de lege a relansat discuţiile din spaţiul public privind necesitatea introducerii uniformei şcolare, adepţii acestei idei considerând că o astfel de măsură i-ar disciplina cât de cât pe elevi, în condiţiile în care nivelul de educaţie scade de la un an la altul. 

În favoarea acestei propuneri este şi inspectorul general Dumitru Tudosoiu, care a susţinut introducerea uniformei în toate şcolile şi liceele din Argeş încă de când a venit la conducerea IŞJ Argeş:

„La vremea aceea, nu se punea problema unei subvenţii din partea statului, achiziţia uniformei căzând în sarcina familiei. În parte, am reuşit să convingem destul de multe şcoli să aibă însemne distinctive, care să creeze elevului sentimentul de apartenenţă la un grup, având mai mult succes pe ciclul primar şi gimnazial şi mai puţin la liceu, din diverse motive - de natura personală, emancipare. Per total, nu a mers chiar aşa cum ne-am dorit”, mărturiseşte Dumitru Tudosoiu.

Consecvent în ceea ce priveşte propriile opinii, şi în cazul noului proiect legislativ inspectorul general Tudosoiu se declară susţinător al obligativităţii uniformei. 
 

Recunoaşte însă că în ceea ce îi priveşte pe părinţi şi elevi, ideile sunt împărţite: „Sunt părinţi care îmbrăţişează ideea purtării uniformei şi părinţi care o resping. Privitor la elevi, bazându-mă pe experienţa de acum câţiva ani, când am încercat să introducem uniforme în toate şcolile din Argeş, am constatat că şi ei se împart în două tabere: unii care înţeleg şi care apreciază ideea de uniformă şi alții care o  resping. S-a creat aşa un curent antiuniformă în ideea că ar fi comunistă şi că ar îngrădi libertatea elevului” - a mai precizat Dumitru Tudosoiu.

Inspectorul general crede, de asemenea, că prin purtarea unei uniforme s-ar putea elimina discrepanţele de natură vestimentară dintre elevi, în sensul în care unii vin îmbrăcaţi cu haine de sute, chiar mii de euro, în vreme ce colegii lor abia îşi permit un trening nou luat de la tarabele din piaţă. 

Totodată, purtarea uniformei ar uşura identificarea elevilor care umblă „brambura” prin oraş, fugind de la ore. 

„Părintele are dreptul să gândească cum doreşte el. Cred că vor fi păreri şi pro, şi contra în egală măsură. Uniforma ar creşte siguranţa elevilor în şcoli şi acest lucru ar fi benefic şi pentru modul lor de comportament. Purtarea unui element de identificare şi apartenenţa la o anumită şcoală pot conferi elevului un sentiment de mândrie”, a concluzionat Dumitru Tudosoiu.

Deocamdată, însă, vorbim doar despre un proiect de lege, depus la Senat abia în urmă cu câteva zile, pentru a deveni lege fiind nevoie de aprobarea ambelor camere ale Parlamentului, a comisiilor de specialitate şi, în final, de promulgarea preşedintelui.