Un român- surprins de cutremurul devastator din Irak!

Duminică seara, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,3 pe scara Richter, în Irak, la granița cu Iranul. Epicentrul seismului a fost la 30 de kilometri de oraşul Halabjah din Irak, şi 72 de kilometri de localitatea Pāveh din Iran.

În urma acestui seism puternic cu o magnitudine de 7,2 ce a durat două minute, cel puţin 328 de oameni au murit şi peste 5.600 au fost răniţi, au anunțat oficialii iraniei. De asemenea, alimentarea cu electricitate pe o rază de zeci de kilometri a fost întreruptă, în urmă mişcării telurice.Cutremurul s-a resimţit în mare parte din teritoriile irakian şi iranian, dar şi în Turcia, Qatar, Israel și Kuwveit.Ministrul iranian de Interne a precizat că minimum 14 provincii au raportat pagube însemnate şi pierderi de vieţi omeneşti.

Ionuț Rusu, un român implicat în mai multe acțiuni de voluntariat care se afla în Irak la momentul producerii seismului a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook:   „În această seară, la ora 20:27, aflându-mă în Irak, zona Erbil, am fost surprins de un cutremur de 7,6 grade, adâncime de 10 km. În zonă nu s-au înregistrat pagube materiale, victime. Pot să spun ca oamenii au ieșit din case, iar unii s-au speriat foarte tare. Intensitatea cutremurului - a durat aproximativ 2 minute. În această perioadă eu mă aflu în Irak pentru un proiect umanitar medical”.